Zo ben je door keuzes in de supermarkt liever voor de aarde

Zo ben je door keuzes in de supermarkt liever voor de aarde Zo ben je door keuzes in de supermarkt liever voor de aarde Zo ben je door keuzes in de supermarkt liever voor de aarde

Als je liever wilt zijn voor de planeet, kun je veel dingen doen zoals minder vliegen of geen plastic rietjes of tasjes gebruiken. Maar wist je dat je ook al een groot verschil maakt door betere keuzes te maken in de supermarkt? Welke producten hebben een eerlijk productieproces? En welke producten zorgen voor een lagere broeikasgasuitstoot?

Het is belangrijk te beseffen dat een mens op twee manieren beslist. Dit geldt dus ook voor keuzes in de supermarkt. Je kunt aan de ene hand bewust en weloverwogen een beslissing nemen, en aan de andere hand luister je naar je onderbuikgevoel. Als je de tijd hebt, en het om een beslissing gaat met serieuzere consequenties (zoals bijvoorbeeld een dure aankoop in de supermarkt), dan is het weloverwogen. Je geeft niet zomaar €50 uit aan een fles wijn, zonder er bij na te denken. Maar als het om de kleine beslissingen gaat, zoals ‘pak ik het huismerk bruisend water, of ga ik toch voor de echte Spa Rood?’ luister je eerder naar je onderbuik gevoel. Je hebt simpelweg ook geen tijd om overal lang en goed over na te denken. Voordat je het weet heb je de goedkopere variant al in je mandje gegooid. Scheelt toch weer een paar cent.

Probeer dus vaker stil te staan en bewust na te denken over wat je doet in de supermarkt.

Het is ook goed om er weer bij stil te staan hoe het met onze aarde gaat. Klimaatverandering is geen grapje, en het wordt alleen maar erger als we er niet samen iets aan doen. KNMI deed hier onderzoek naar en concludeerde dat zware buien vaker voorkomen, er langere periodes van droogte zijn en de temperaturen stijgen. Zo steeg sinds 1950 de gemiddelde temperatuur met 1,6 graden Celsius. Het aantal zomerse dagen (25 °C of warmer) is ook sinds 1950 meer dan verdubbeld. Van 9 dagen naar 20 dagen. En de hoeveelheid neerslag nam sinds 1901 toe met 25%. Van 768 mm per jaar naar 933 mm per jaar.

Nu hebben we niet zo één, twee, drie de oplossingen voor je, maar verandering begint bij jezelf, en eigenlijk is het zó makkelijk om een paar kleine aanpassingen aan je koopgedrag door te voeren! We geven je zes tips om duurzaam te leven:

1. Neem je eigen tas mee

Het lijkt zo simpel, maar hoe vaak sta je in de supermarkt af te rekenen en pak je zonder na te denken een plastic tasje? Je hebt thuis wel zo’n fijne herbruikbare tas liggen, maar vergeet ‘m elke keer mee te nemen. Probeer ‘m standaard in je handtas mee te nemen. Zo draag je toch je steentje elke keer bij als je boodschappen gaat doen. Er is namelijk niet voor niets een prijskaartje gehangen aan de plastic tasjes die je vroeger voor niets kon gebruiken. Tot de introductie van de maatregel gingen er bij aankopen jaarlijks zo’n 3 miljard plastic tasjes over de toonbank. Dat kwam neer op meer dan 170 stuks per consument.

2. Kies voor lokale en seizoensgebonden producten

Een avocado die uit Mexico komt heeft een flinke rit afgelegd. Het transport met de nodige uitlaatgassen en de verpakkingen om ze vers te houden zijn allerminst goed voor de wereld. Kies daarom wat vaker voor lokale producten die van minder ver komen. Let wel op: sommige lokale gewassen hebben ook een grote (of zelfs grotere) impact op het milieu. Als ze bijvoorbeeld worden verbouwd in kassen, veel water nodig hebben, bespoten worden of groeien in kunstmest. Wees dus altijd kritisch!

Kies dus het liefst voor lokale producten maar ook vaker seizoensgebonden groente en fruit. Geen idee wanneer je van je aardbeitjes kunt genieten? Je vindt hier een groente en fruitkalender. En wist je bijvoorbeeld dat je ook op de seizoenen kunt letten wat betreft het eten van vis? Dat is namelijk beter voor de instandhouding van de vispopulaties. Check hiervoor de viswijzer.

4. Eet vaker plantaardig

Minder vlees eten is sowieso een goed idee voor het milieu. Maar wat veel mensen vergeten is dat zuivelproducten ook erg belastend zijn voor het milieu. Je kunt dus door kleine aanpassingen door te voeren met betrekking tot zuivelproducten al een groot verschil maken. Misschien eet je thuis regelmatig een boterham met roomboter. Vervang heel simpel de dierlijke (room)boter met plantaardige spread zoals die van Becel, en je draagt al je steentje bij. Per kilo boter komt namelijk ongeveer 13 kilo broeikasgas vrij tijdens de productie. En bij een kilo Becel halvarine spread is dat slechts rond de 2 kilo. Daar bovenop komt dat het produceren van dierlijke producten extreem veel water vereist. Ter illustratie: een dag zonder rundvlees bespaart evenveel water als een maand niet douchen. Een behoorlijk verschil. Daarnaast is plantaardige voeding over het algemeen ook beter voor je gezondheid. Kijk maar naar het voorbeeld van roomboter vs de plantaardige tegenhanger; een plantaardige spread is ook een bewuste keuze voor jezelf. Door de Omega 3 en Omega 6 is het goed voor het hart omdat het bijdraagt aan een gezond cholesterolgehalte. Het is ook nog eens heel erg lekker én zo draag je positief bij, zonder het echt te merken.

supermarkt
*Op basis van informatie uit LCA studies door Quantis consultants (kritisch beoordeeld, en ISO 14040/14044 compliant) en Blonk consultants (niet kritisch beoordeeld, en niet ISO 14040/14044 compliant).

5. Geen groente of fruit in plastic tasjes

Als je bij de groente-afdeling staat gooi je wellicht je appels in één tasje, je druiven in een andere en je peren in weer een ander tasje. Zo heb je opeens drie plastic tasjes die niet echt nodig zijn. Weeg eerst je fruit of groenten af, en stop ze daarna allemaal samen in één plastic tasje. Of nog beter, leg ze gewoon los in je winkelmandje. In onze oceanen en zeeën drijft namelijk steeds meer plastic afval, en al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen plastic soep. De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. Maar omdat plastic niet verteert langs de biologische weg, is de plastic soep voor veel zeedieren dodelijk. Daarom is een plastic tasje links later liggen geen slecht idee.

6. Let op duurzaamheidskeurmerken

Voor producten als groente en fruit zijn Fairtrade, Rainforest Alliance, PlanetProof, Europees biologisch, Eko en Demeter de topkeurmerken. Als je dierlijke producten wil kopen, moet je letten op het Beter Leven Keurmerk. Hoe meer sterren, hoe beter. Voor vis let je op het MSC (wilde vis) of ASC (kweekvis) keurmerk. Als je juist een puur plantaardig product wil kopen, staat er soms een Vegan logo of melding van ‘100% plantaardig’ op de verpakking. Zo kun je snel een bewust keuze maken in de supermarkt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

Over auteur
Volgend artikel
Dol op reizen, maar ook op de planeet? Zo vier je duurzamer vakantie
Dol op reizen, maar ook op de planeet? Zo vier je duurzamer vakantie