Dol op reizen, maar ook op de planeet? Zo vier je duurzamer vakantie

Dol op reizen, maar ook op de planeet? Zo vier je duurzamer vakantie Dol op reizen, maar ook op de planeet? Zo vier je duurzamer vakantie Dol op reizen, maar ook op de planeet? Zo vier je duurzamer vakantie

Het is een dilemma voor reizigers met een groen hart: je wilt zoveel mogelijk van de wereld zien, maar weet ook dat al dat reizen minder leuk is voor onze planeet. Al helemáál als je met het vliegtuig reist.

Zo levert een vliegvakantie van 2 weken naar Bali per persoon al snel een CO2-uitstoot van zo’n 4.000 kilo op. En dan zorgt massatoerisme ook nog eens voor vervuilde oceanen, worden veel (wilde) dieren bij toeristische attracties slecht behandeld en komt ons vakantiegeld maar mondjesmaat ten goede van de lokale bevolking. Je zou er spontaan van in de stress schieten…

Thuis blijven dan maar? Kán natuurlijk – ook in Nederland valt er nog genoeg te ontdekken – maar we snappen best dat de iets exotischer bestemmingen lonken. Met een goede voorbereiding en iets meer speurwerk pak je je volgende reis een stuk duurzamer aan.

Kies verstandig(er) vervoer

Maak gebruik van zo duurzaam mogelijk vervoer, zowel naar als op je vakantiebestemming. Pak voor je volgende stedentrip of zonvakantie dus niet het vliegtuig, maar de trein. Binnen Europa zijn er hele goede treinverbindingen en het reist ook nog fijn, want: geen gedoe met inchecken en boarden, meer dan voldoende beenruimte en je ziet het landschap uur na uur aan je voorbij glijden.

Ga je liever roadtrippen? Reis dan bij voorkeur met een volle auto. Misschien kun je eens samen met vrienden of familie op vakantie? Op die manier verklein je de milieubelasting per persoon. Eenmaal op de plek van bestemming verplaats je je als het even kan klimaatneutraal: loop zoveel mogelijk of huur een fiets. En voor langere afstanden neem je geen taxi, maar het openbaar vervoer. Net als de locals!

Toch vliegen? Compenseer je CO2-uitstoot (een beetje)

Soms kun je niet om vliegen heen. Met de bus naar Zuid-Afrika of de trein naar Thailand gaat nu eenmaal lastig. Kies om te beginnen voor de vliegmaatschappij die het meeste doet aan verduurzaming. Jup, óók als die wat meer kost. Geef bij het bestellen van de tickets vervolgens aan dat je wilt bijbetalen voor CO2-compensatie. Hoeveel dit is, is onder andere afhankelijk van hoe lang en ver je vlucht is. Vliegmaatschappijen gebruiken dit geld om te investeren in CO2-reductie. Een wat gezelliger manier om de CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren is het planten van bomen. Bomen – vooral groeiende – halen namelijk CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof. Doe bijvoorbeeld mee aan de Boomplantdagen van Natuurmonumenten of doneer aan een bosproject in je vakantieland.

Slaap groen, groener, groenst

Sla de aanbiedingen van grote hotels over en boek je overnachtingen bij kleinere eco-accommodaties met aandacht voor de omgeving. Het kost wat tijd om de mooiste plekjes te vinden, maar daar word je eenmaal op vakantie dubbel en dwars voor beloond. De eigenaren zijn vaak zo trots op hun bedrijf dat ze je maar wat graag in de watten leggen en de locaties liegen er ook niet om. Zo kun je zomaar in slaap vallen en ontwaken in een tiny house, een boomhut of een bedoeïenentent in the middle of nowhere. Niet slecht, toch?

Zorg ervoor dat je geld bij locals terecht komt

Door te boeken bij kleinschalige accommodaties, draagt een deel van jouw vakantiebudget alvast bij aan de lokale economie. Vraag je ook voor andere uitgaven steeds af: kan het lokaal? Plan excursies dus niet bij grote organisaties, maar bij plaatselijke initiatieven. Eet niet bij bekende ketens, maar in lokale lunchtentjes en restaurants. En souvenirs voor de thuisblijvers? Die koop je bij kleine winkeltjes, gerund door lokale ondernemers. Op veel bestemmingen vind je souvenirs die gemaakt zijn door mensen in gemeenschapsprojecten. Deze zijn vaak handgemaakt, maar hoe dan ook veel authentieker dan de dertien-in-een-dozijn aandenkens die je nog even snel op de luchthaven scoort. De winst die erop gemaakt wordt, vloeit rechtstreeks terug naar de gemeenschap. Jij blij, zij blij.

Wees lief voor de natuur

Een mooi uitgangspunt is: take only pictures, leave only footprints. De natuur is kwetsbaar, en er is maar weinig zo bedroevend als achteloos weggegooid afval in een nationaal park of een wild dier dat mishandeld wordt voor menselijk vermaak. Voorkom zelf onnodig afval – doe altijd een herbruikbare waterfles in je tas, bedank vriendelijk voor plastic rietjes – en gooi wat overblijft netjes weg. Voor wie méér wil doen dan alleen zijn eigen afvalberg zo klein mogelijk houden: kijk of je op je vakantiebestemming een paar uur of zelfs een paar dagen vrijwilligerswerk kunt doen. Ga bijvoorbeeld helpen een strand plasticvrij te maken.

Wilde dieren bekijk je alleen daar waar ze horen: in het wild. Wil je een safari doen, walvissen spotten of wat voor excursie met dieren dan ook? Zoek dan vooraf naar duurzame, dier- en milieuvriendelijke aanbieders en gebruik vooral je gezonde verstand. Ook producten die gemaakt zijn van dieren of beschermde plantsoorten laat je liggen. Hoe mooi koraal ook is, als onderdeel van een sieraad of op de schoorsteenmantel verliest het al zijn glans.

Meer lezen?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Lessen van de tovenaarsjongen: dit zijn de vijf mooiste inzichten uit Harry Potter
Lessen van de tovenaarsjongen: dit zijn de vijf mooiste inzichten uit Harry Potter