10 tips voor de allerlekkerste vegan barbecue

10 tips voor de allerlekkerste vegan barbecue 10 tips voor de allerlekkerste vegan barbecue 10 tips voor de allerlekkerste vegan barbecue

Van een vegan barbecue kun je een heerlijk, gevarieerd feestmaal maken, zonder dat er ook maar iemand is die vlees of vis mist. Deze barbecue-gerechtjes zijn allemaal 100% heerlijk én vegan en je maakt ze in een handomdraai klaar.

10 lekkere ideeën voor een vegan barbecue

1. Soepje

Waarom zou je je barbecue niet beginnen met een lekker soepje als voorgerecht? Deze linzensoep met kokos en limoen is heerlijk fris en romig.

2. Groentespiesjes

Hoe kleuriger, hoe beter: alle knapperige groente doet het goed op de barbecue. Denk courgette, paprika in alle kleuren, champignons en uien (rood of wit). Marineer ze in olijfolie met wat kruiden, zodat ze niet verbranden en extra smaak krijgen.

3. Maïskolf

Voor het echte Amerikaanse gevoel: een lekkere maïskolf op de barbecue. Hoe verser, hoe beter, want een pas geoogste maïskolf is het zoetst. Kook de kolven (zonder blad en pluim) in 10 tot 15 minuten gaar in een grote pan water. Laat ze uitlekken, dep ze droog en bestrooi ze met zout, peper en paprikapoeder. Op de barbecue draai je ze om de paar minuten, zodat ze aan alle kanten mooi bruin worden.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past
  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

4. Gepofte zoete aardappel

Gewone aardappel kan natuurlijk ook, maar dit smaakt toch nét even anders. Lekker om te vullen met tomatensalsa.

5. Zelfgemaakte vegaburger

Helemaal niet moeilijk: zelf een vegaburger maken. Kikkererwten, linzen, zwarte bonen: peulvruchten lenen zich er eigenlijk altijd goed voor. Een paar tips: voeg aan je bonenmengsel een paar eetlepels maïzena, bloem of havermout toe en zet je ‘deeg’ een tijdje in de koelkast voor je de burgers bakt, zodat ze steviger worden.

6. Salade: cowboy caviar

Er zijn natuurlijk talloze heerlijke salades te verzinnen bij een vegan barbecue, maar deze heeft een Mexicaans tintje en past gewoon overal goed bij. Plus: hij is reuze makkelijk. Je mengt zwarte bonen met ‘black-eyed bonen’, blokjes avocado, blokjes tomaat (wel eerst even alle zaadjes eruit voor je gaat snijden), maïs, blokjes rode ui en kleine stukjes jalapeño-peper (hoe meer peper, hoe meer spice) en wat blaadjes fijngehakte koriander. Een lekkere dressing maak je van citroensap, olijfolie, een klein beetje rodewijnazijn, peper en zout.

7. Gegrilde groene asperges

Superlekker en gezond: gegrilde groene asperges. Marineer ze even in olijfolie, strooi er peper en zout over. Rooster dan de asperges drie minuten op de barbecue en draai ze dan om. Let op: leg ze niet in de lengte van het rooster, want dan hou je er niet zoveel over…

8. Falafel en ananas

Ook lekker aan je spiezen: falafelballetjes afgewisseld met stukjes ananas.

9. Ratatouille-pakketjes

Snijd aubergine, tomaat, courgette en eventueel ui in blokjes en maak er pakketjes van in aluminiumfolie om te roosteren.

10. Gegrilde perzik

Heerlijk toetje: halve perziken, gegrild met een beetje suiker erop (dat gaat karameliseren, mmm). Nog lekkerder met een bolletje romig ijs erbij.

Bonus: lekkere dips

In plaats van kruidenboter kun je bij je stokbrood eindeloos variëren met andere dips: zelfgemaakte pesto, tapenade, hummus in verschillende smaken en, last but not least, zelfgemaakte guacamole.

Meer recepten lezen?

Zin in zoet? Drie plantaardige recepten voor echte zoetekauwen.

Volgend artikel
Geen puf om te koken? Deze zomerse vegan gerechtjes zet je zo op tafel
Geen puf om te koken? Deze zomerse vegan gerechtjes zet je zo op tafel