Zin in zoet? Drie plantaardige recepten voor echte zoetekauwen

Zin in zoet? Drie plantaardige recepten voor echte zoetekauwen Zin in zoet? Drie plantaardige recepten voor echte zoetekauwen Zin in zoet? Drie plantaardige recepten voor echte zoetekauwen

In veel gebak en andere zoetigheden gaan eieren en melkproducten. Maar ook zonder dierlijke ingrediënten kun je je trek in zoetigheid prima stillen.

Of je nu iets te vieren hebt of gewoon zin hebt in iets zoets tussendoor, deze plantaardige verwennerijen doen het goed bij veganisten én niet-veganisten.

Chocolade-hazelnootfudge uit de vriezer

Onverwacht bezoek of spontane trek? Als je de chocolade-hazelnootfudge van Hello Veggie maakt, is dat geen probleem. Je bewaart de fudge namelijk in de vriezer en tovert dus in een handomdraai iets lekkers tevoorschijn.

Bekleed een kleine vierkante of rechthoekige bakvorm met bakpapier. Doe 50 gram rauwe cacaopoeder, 120 ml kokosolie, 50 gram ongebrande hazelnoten, 6 el ahornsiroop en 1 tl vanille-extract in een keukenmachine en mix tot het mengsel helemaal glad is. Schep dit mengsel in de bakvorm en spreid het met de bovenkant van een lepel gelijkmatig uit.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Bestrooi de fudge naar keuze met zeezout, gehakte hazelnoten en cacao nibs en druk de toppings iets aan zodat het goed aan de fudge plakt. Laat de fudge verder afkoelen en stevig worden in de koelkast, snijd in vierkantjes en bewaar deze in een luchtdichte trommel in de vriezer. Haal de fudgeblokken een paar minuten voordat je ze wilt serveren uit de vriezer.

Karamel-shortbread

Deze plantaardige (en behoorlijk machtige) variant op de welbekende Twix-repen van Contentedness Cooking is heerlijk bij een kop thee.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een vierkante of rechthoekige bakvorm met bakpapier. Meng 260 gram meel (bijvoorbeeld amandelmeel) met 3 el kokosbloesemsuiker, 80 ml kokosolie, 160 ml water en 2 tl bakpoeder. Druk dit mengsel stevig in de vorm en bak het 20 minuten in de oven.

Voor de karamellaag breng je 180 gram kokosbloesemsuiker, 400 ml kokosmelk, 3 eetlepels kokosolie en eventueel een paar druppels vanille-essence in een steelpannetje aan de kook. Laat het 5 tot 10 minuten zachtjes koken tot het mengsel dik en romig is. Blijf ondertussen goed roeren met een houten lepel, om te voorkomen dat het aanbrandt. Schenk de karamel over de korst in de bakvorm en laat iets afkoelen voor dat je verdergaat met het chocoladelaagje. Daarvoor smelt je 100 gram pure (tenminste 70% cacao) vegan chocolade in de magnetron of au bain-marie op het vuur. Verdeel de gesmolten chocolade over de karamel en laat het gebak afkoelen in de koelkast. Snijd voor serveren in repen of blokjes.


Cheesecake-repen met framboos

De cheesecake-repen van Choosing Chia bevatten geen chocolade. Ze zijn dus wat lichter en frisser van smaak. Dat maakt ze perfect als tussendoortje, maar ook geschikt om te serveren als dessert.

Bekleed een vierkante of rechthoekige bakvorm met bakpapier. Mix 75 gram pecannoten, 65 gram havermout, 75 gram ontpitte medjool dadels, 0,5 tl gemalen kaneel en een snuf zout in de keukenmachine tot een grof deeg. Voeg een paar druppels water toe als het te droog is. Druk het deeg met je vingertoppen in de bakvorm en zet in de vriezer.

Doe 225 gram geweekte en goed uitgelekte cashewnoten in de keukenmachine en mix ze glad. Zet opzij. Schep de dikke room van een blik van 400 ml volvette kokosmelk – het vloeibare gedeelte onderin het blik gebruik je niet – en klop dit luchtig met een staafmixer. Klop er dan 60 ml kokosolie, 60 ml ahornsiroop, het sap van 1 citroen, 1 el citroenzest en 1 tl vanille-extract doorheen. Spatel het cashewnotenmengsel erdoorheen en verdeel dit over de bodem in het bakblik.

Mix tenslotte 150 gram frambozen met 1 el ahornsiroop in de keukenmachine. Lepel dit over de cheesecakelage en maak met een vork of de punt van een mes mooie swirls. Laat de cheesecake nog 2 tot 3 uren opstijven in de vriezer en snijd dan in blokken.

Tip: om ervoor te zorgen dat het water en de kokosroom zich goed van elkaar scheiden, zet je het blikje tenminste 12 uur voor gebruik in de koelkast.

Meer zin in zoet?

Probeer ook eens dit Ayurvedische recept: zoete bananen-notenmuffins. En wat denk je van deze bosbessentaart? Allebei vegan.

Volgend artikel
Dit is de helende kracht van de wind
Dit is de helende kracht van de wind