Hoe maken we het leven minder vol?

Hoe maken we het leven minder vol? Hoe maken we het leven minder vol? Hoe maken we het leven minder vol?

Journalist Brigid Schulte merkte dat ze vastliep in haar drukke leven. In haar boek Overwhelmed: work, love & play when no one has the time ging ze op zoek naar een antwoord op de vraag: waarom is ons leven zo vol, en wat kunnen we daar aan doen? 

Hoe merkte je dat je overwhelmed was?

“Door een heleboel verschillende dingen. Ik was gestrest, voelde me tekortschieten op mijn werk en thuis. Aan mijn lijf merkte ik het ook: ik was vaak zo onrustig dat ik niet kon slapen en had last van eczeem. Wat me ook in de weg zat, was een schuldgevoel, vanwege de keuzes die ik had gemaakt. Werken én moeder zijn: mijn drukke leven zag ik als de prijs die daar nu eenmaal bij hoort. Door dit boek te schrijven ging ik inzien dat ik het mis had.”

Hoe komt het dat we het zo druk hebben, denk je? Is dat trouwens echt zo, of zit het vooral tussen onze oren?

“Aan het begin van de twintigste eeuw betekende veel vrije tijd een hoge status. Dat is helemaal veranderd: nu vergroot een druk leven juist onze status. Het is haast alsof een druk leven betekent dat je erbij hoort, dat je iets toevoegt en belangrijk bent. Ik sprak met een onderzoeker die zich bezighoudt met busyness. Zij zei dat een druk leven zo belangrijk is geworden, dat we ook drukte creëren wanneer die er eigenlijk helemaal niet is. Wij mensen zijn geneigd ons aan te passen. Als iedereen het druk heeft, willen wij het ook druk hebben, want dan horen we erbij.

Wat indruk op mij gemaakt heeft, is hoe een druk leven zorgt voor afstand tot onszelf. In de middeleeuwen werd drukte gezien als de andere kant van luiheid: het waren twee zijden van dezelfde medaille. Omdat of we nu helemaal niets doen, of juist heel veel, we in beide gevallen afgescheiden zijn van onze ziel.”

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer


Maar wat kunnen we er aan doen?

“Just stop. Al is het maar heel even. Soms zie je de horizon niet meer, je zit als het ware vast in je tunnel – sociaal psychologen noemen dat tunneling. Kijk dan omhoog, haal adem. Maak ruimte om je te herinneren wie je bent, wat belangrijk voor je is en waar je naartoe wilt – in plaats van steeds maar door te gaan.”

Wat is het meest waardevolle inzicht die je zoektocht je opleverde?

“Het zijn er heel veel. Het feit dat ik de kans kreeg om dit boek te gaan schrijven voelt als een groot cadeau. Het gaf me de kans om uit mijn drukke leven te stappen, het echt te onderzoeken, en eens goed na te denken. Ik vond het inspirerend om andere landen te bezoeken, waar de werkcultuur anders is. In Denemarken bijvoorbeeld ligt de nadruk veel meer op wát je doet, niet op hoeveel uren je maakt. Bewust kiezen voor rust en vrije tijd is niet alleen goed voor je ziel, maar uit onderzoek blijkt zelfs dat het de enige weg is naar creativiteit is.

Het was een eyeopener voor me om te zien hoe groot de kracht van mindset is. We hebben de kracht om pauze te houden, om prioriteiten te stellen en onszelf toe te staan daar ruimte en tijd voor te maken. Om onze flow te vinden, die betekenis en een doel aan ons leven geeft. Maar het is heel belangrijk dat we geloven dat we het kunnen, en dat we het verdienen.”

Meer weten?

Lees Overwhelmed: work, love and play when no one has the time van Brigid Schulte (Engelstalig). Je kunt hier alvast een hoofdstuk uit haar boek lezen: Why being too busy makes us feel so good.

Meer inzichten?

Lees hier vijf levenslessen van legendarische vrouwen.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Je leven in één herinnering
Je leven in één herinnering