Zo word je keuzestress de baas

Zo word je keuzestress de baas Zo word je keuzestress de baas Zo word je keuzestress de baas

Op een doodgewone doordeweekse dag moet je tal van keuzes maken. Havermout of een boterham als ontbijt. De krant lezen in de trein, of alvast een beetje werken. Naar de sportschool of een serie kijken. En dan zijn er nog de Grote Levensvragen. Hoe voorkom je dat je gek wordt van al die keuzes?

Stel: er landt een ufo voor je deur. Uit het ruimteschip komt een buitenaards wezen, dat jou om advies vraagt. Het wil graag weten hoe het zijn leven kan vullen met zo veel mogelijk stress. Wat voor advies geef je?

Je dag volproppen

Deze originele vraag stelt psycholoog Thijs Launspach vaak als hij een lezing geeft. Het is een leuke gedachte-oefening: waarschijnlijk borrelen er meteen een heleboel manieren in je op. Voor de hand liggende, zoals ‘neem een telefoon en word daar de hele dag op gebeld en geappt’. Maar als je een tijdje werkt aan een lijstje stressfactoren, zie je waarschijnlijk dat de rode draad is: veel te veel in je dag proberen te stoppen. Of zoals Thijs in zijn boek ‘Fokking druk’ schrijft: ‘We zijn gewend aan een vol hoofd, een volle agenda en een volle to-dolijst.’

Maak een ’tijdbudget’

Een van de tips die Thijs geeft, is om met tijd om te gaan zoals met geld. Maak een ‘weekbudget’: waar wil je deze week je tijd aan besteden? Het maken van een taartdiagram (onder te verdelen in slaap, werk, ‘onderhoud’ zoals koken, eten en wassen, en overige dingen) kan heel verhelderend werken. Tjonge, zo veel tijd gaat er dus zitten in slapen, en zo veel in werk! Wat vind je in die overige uren écht belangrijk?


Vergeet de Ultieme Optie

Het maken van die keuzes, dat is een ware kunst. De hele dag door heb je allerlei opties, en dan zijn er ook nog de grote levensvragen waarvoor je verder vooruit moet kijken (ben je tevreden over je huis of woonplaats? En hoe zit het met je baan?). De ene keuze is het waard om goed over na te denken, de andere misschien niet zozeer. Het is slim om je daar bewust van te zijn. Je kunt kiezen voor de ‘maximizer-strategie’ (gaan voor de best mogelijke optie, zorgvuldig voors en tegens afwegen) of voor de ‘satisficer-strategie’ (snel beslissen, kiezen voor ‘goed genoeg’).

Launspach: ‘Wees niet bang om bij minder belangrijke keuzes te kiezen op snelheid, in plaats van die ene Ultieme Optie te vinden.’ Je kunt uren zoeken naar het perfecte hotel voor tijdens je stedentrip, of een keuze maken wanneer je er een tegenkomt  dat er prima uitziet. Ook helpt het om van tevoren een tijdslimiet te stellen: binnen twee uur wil je de keuze gemaakt hebben.

Meer lezen over keuzes maken?

Drie vragen die je helpen bij het maken van een moeilijke keuze.

Volgend artikel
Waarom je altijd de juiste keuze maakt
Waarom je altijd de juiste keuze maakt