Hooggevoelige, wees niet zo streng voor jezelf

Hooggevoelige, wees niet zo streng voor jezelf Hooggevoelige, wees niet zo streng voor jezelf Hooggevoelige, wees niet zo streng voor jezelf

“In een wereld die draait om perfectionisme, een wereld waarin veel van mensen wordt gevergd, mogen we onszelf toestaan om fouten te maken en imperfect te zijn. Laten we met mildheid naar onszelf kijken”, zegt therapeut Jolijn Hendriks, die is gespecialiseerd in hooggevoeligheid.

Hooggevoelig en streng zijn voor jezelf

“Hoogsensitieve personen zijn vaak erg streng voor zichzelf. Ze doen hun best om alles goed te doen, geen fouten te maken of iemand tekort te doen. In mijn praktijk zie ik dat dit meestal te maken heeft met het feit dat ze in hun jeugd niet erkend en bevestigd zijn in hun gevoeligheid. De naoorlogse generatie die hen heeft opgevoed was gefocust op wederopbouw. Daardoor was er minder ruimte en aandacht voor gevoel, bovendien was er nog maar weinig bekend over hoogsensitiviteit. Veel hooggevoelige kinderen kregen daardoor de indruk dat ze er niet zo toe deden. Ze voelden zich afgewezen en daar kan dan weer strengheid richting jezelf uit voortkomen. Je verbijt als het ware je gevoel met als resultaat dat je goed voor anderen zorgt en minder goed voor jezelf.”

Resultaat tonen

Daarmee nodigen we onze kinderen uit hetzelfde te doen. Van hen wordt namelijk ook steeds meer gevraagd. Ze moeten resultaat tonen, hoge cijfers halen. Ze worden voortdurend getest en beoordeeld. De verwachtingen die we van ze hebben zijn hoog. Net als die van onszelf. We moeten onthaard en rimpelloos zijn, zonder vetkussentjes. Zo vrouwvriendelijk vind ik onze maatschappij niet. Manvriendelijk trouwens ook niet, want die moeten dan weer verplicht zacht en invoelend zijn en eindeloos praten. Terwijl ze misschien liever gaan voetballen of schieten.

Kindkwaliteiten

Mensen die daar last van hebben of er zelfs in vastlopen, raad ik aan hun zogenaamde kindkwaliteiten weer op te zoeken. Kindkwaliteiten brengen lichtheid met zich mee. Genieten bijvoorbeeld, dat kunnen kinderen heel goed. Als je in de put zit en alles donker inziet, ga dan terug naar een moment in je leven dat je eindeloos genoot. Toen je aan het touwtjespringen was bijvoorbeeld, of rondstampte in de plassen. Kijk welke ingrediënten daar in zitten en of je die terug kunt halen op een manier die nu bij je past. Mijn dochter ging laatst de stad in en stuurde allemaal foto’s van gekke mutsen die ze aan het passen was. Dan denk ik bij mezelf: laat ik er ook eens op uit trekken en even alle latten vergeten die ik zo hoog heb gelegd. Als ik mezelf dat toesta, ontstaat er ruimte. Ruimte om de minder perfecte kanten van mezelf te accepteren en gewoon eens wat geld over de balk te smijten of te zeggen wat ik echt denk. Maar ook ruimte om het serieuze weer op te pakken, in een lichtere vorm.”

Meer lezen?

Jolijn schreef de boeken Puur gevoelig, Puur lichter leven en Puur elkaar grootbrengen (AnkhHermes).

Meer over hooggevoeligheid?

5 dingen die je wilt weten over hooggevoeligheid

Tekst: Catelijne Elzes, redactioneel ingekort

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.
Volgend artikel
Ben jij hooggevoelig? Doe de HSP-test
Ben jij hooggevoelig? Doe de HSP-test