Nooit meer moe: zo dicht je je energielekken

Nooit meer moe: zo dicht je je energielekken Nooit meer moe: zo dicht je je energielekken Nooit meer moe: zo dicht je je energielekken

Nooit meer moe, maar altijd genoeg energie voor alles wat je wilt doen… Hoe bereik je dat? De eerste stap is het dichten van energielekken.

Dit zijn energievreters

Volgens de Australische spiritueel schrijver en leraar Barry Long heeft iedereen genoeg energie meegekregen bij zijn geboorte. Het enige probleem is dat we blijven hangen aan het verleden.

Je kunt natuurlijk wel over het verleden praten als je aan het werk bent met een therapeut, dan ben je positief bezig. Maar gewoon maar een beetje zitten denken aan vroeger, of praten over wat er vorige week toch gebeurde en hoe erg dat was… dat zuigt je leeg. Dus stop met oude koeien uit de sloot te halen. Concentreer je op het hier en nu. ‘Let bygones be bygones’ zoals de Engelsen zeggen.

Maar er is meer dat je uitput, zonder dat je het misschien zelf in de gaten hebt. Dingen doen die je eigenlijk niet wilt doen, bijvoorbeeld. Je leven volproppen met verplichtingen, uit angst geen goede vrouw/dochter/moeder/werkneemster – of man/zoon, enzovoort – te zijn. Als je iets doet waar je geen plezier in hebt, alleen maar om goedkeuring of bewondering van een ander te oogsten, sla je een gat in je eigen energievoorraad.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Wees trouw aan de situatie, noemt Long het. Als je een hekel hebt aan je werk bijvoorbeeld, zeg dan je baan op. Wil je dat niet omdat je het inkomen niet wilt missen, werk dan rustig door en stop met klagen. Kies van tweeën één, en blijf er niet tussenin hangen. Doorgaan met iets wat je niet fijn vindt en er ondertussen luidkeels over klagen, is volgens Long dodelijk voor je energievoorraad.

Zo maak je verstopte energie vrij

‘Actie, handelen, maakt altijd verstopte energie vrij,’ schrijft hij en dat geldt voor alles. Als je ergens boos over bent, kijk dan wat je eraan kunt dóén, zodat je niet in je boosheid hoeft te blijven steken. Hetzelfde geldt voor schuldgevoel, depressie of wrok. Is er een of andere praktische actie mogelijk? Doe dat dan. Schrijf een brief, bel op, stuur een pakje, ruim een la met foto’s op, gooi sentimentele aandenkens weg. Is er niets meer wat je kunt doen, laat het dan los.

Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan? Jawel, maar het begint altijd met een innerlijk besluit. Zolang je jezelf toestaat om over het verleden te piekeren, zal het je zeker niet lukken om het los te laten. Op het moment dat je tegen jezelf zegt: basta, ik houd ermee op, heb je de eerste stap gezet. Elke keer dat de oude, energievretende gedachte zich weer aandient: ‘Ik had toch dit of dat moeten doen…’ of ‘En toch was het gemeen van ze…’, zeg je vriendelijk maar beslist tegen de gedachte: ‘Oké, ik heb het gehoord, dank je wel, nu weet ik het wel. Daaag!’

Oefening: loslaten

Het vooroverbuigen is een yoga-oefening die je lichaam ontspant en oppept. Yogadocent Amanda Ringnalda bedacht een variatie die je overal kunt doen, zelfs vanaf je bureaustoel.

  • Zet je voeten iets uit elkaar.
  • Adem in en maak je bovenlichaam lang.
  • Vouw vanuit je middel voorover en laat je handen langs je enkels tot op de grond glijden, terwijl je je bovenlichaam op een uitademing ontspant.
  • Denk hierbij: ik laat alles los. Laat spanning via je vingers de grond instromen.
  • Rol wervel voor wervel op tot je rechtop zit. Zo, nu kun je de wereld weer aan.

Beeld: fotografie door Chantal Ariens, styling door Tilly Hazenberg

Meer lezen over energie?

Zo ruim je negatieve energie in je leven op.

Volgend artikel
3 oersimpele yoga-oefeningen voor meer levensenergie
3 oersimpele yoga-oefeningen voor meer levensenergie