Heldere inzichten van psychiater Dirk de Wachter

Heldere inzichten van psychiater Dirk de Wachter Heldere inzichten van psychiater Dirk de Wachter Heldere inzichten van psychiater Dirk de Wachter

Wat is de zin van het bestaan? Waarom streven we altijd naar geluk? Vragen die ook de Belgische psychiater Dirk De Wachter bezighouden. De antwoorden die hij vond, zijn verwerkt in deze heldere inzichten.

Doe af en toe niets

We hebben allemaal andere mensen nodig – zonder verbinding met onze medemens zijn wij niets. En toch is het ook heel belangrijk om af en toe alleen te zijn. De stilte te zoeken, in deze wereld vol prikkels en lawaai, in deze ‘luidruchtige en oververhitte tijden’. Het is niet voor niks, zegt De Wachter, dat zoveel mensen hun toevlucht nemen tot mindfulness en meditatie. Maar, waarschuwt hij, zorg dat het geen behandeling of een trucje wordt om straks nog beter of harder te kunnen presteren. “Dat betekent overigens niet dat ik mindfulness op zich niet kan aanraden aan patiënten: het beschouwt de ongelukkige mens tenminste niet als ziek of als abnormaal. Want dat is hij niet. Van verdriet moet je niet genezen worden.”

Even verderop schrijft hij: ‘Mindfulness, stiltestage, meditatielessen: ik heb er niets tegen, maar beter nog staan we geregeld stil in het dagelijks bestaan. Af en toe achterover zitten, niks doen, geen plan hebben, alleen maar zijn.’ De Wachter pleit daarom ook voor digi-pauzes, voor etentjes met de gsm op vliegtuigstand en smart(phone)-breaks.

Geef kinderen warmte en aandacht, maar ook grenzen

Driekwart van de millennials heeft last van stress en burn-outklachten. Steeds meer jongeren voelen zich eenzaam en depressief. Sociale media als Facebook en Instagram krijgen dan al snel de schuld: als je in je tijdlijn voornamelijk succesvolle, mooie, stralende mensen treft die ogenschijnlijk een perfect leven leiden, dan steekt je eigen onvolmaakte, tobbende persoontje daar al snel schril bij af. Daar kun je verdrietig en mismoedig van worden. Van De Wachter hoeven we sociale media niet in de ban te doen, hij ziet ze ook als fantastische mogelijkheden om met elkaar te communiceren. Verwacht alleen niet dat ze échte vrienden kunnen vervangen.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Dat twintigers zo struggelen met het leven heeft volgens hem ook te maken met hoe deze generatie is opgevoed. “We maakten prinsjes en prinsesjes van hen. Verwenden hen extreem en verwarden dat met liefde. We riepen: ‘Ge kunt alles! Ge mag alles! Als het maar leuk is! Als ge maar gelukkig wordt! Ge kunt alle studies van de wereld doen! Alle jobs krijgen!’ Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Die vrijheid is een illusie. De maakbare leukigheidswereld die ze is voorgespiegeld, bestaat niet. Het paradijs is niet op aarde.”

Verder lezen?

In Happinez nummer 3-2020 ‘Neem je tijd’ lees je meer inspirerende inzichten van Dirk de Wachter. Je kunt dit nummer nu zonder verzendkosten bestellen in onze webshop.

Meer Happinez?

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.
Volgend artikel
Waarom een ‘ik-boodschap’ je helpt conflicten te voorkomen
Waarom een ‘ik-boodschap’ je helpt conflicten te voorkomen