Hoe je geluk vindt: 4 inzichten van James Wallman

Hoe je geluk vindt: 4 inzichten van James Wallman Hoe je geluk vindt: 4 inzichten van James Wallman Hoe je geluk vindt: 4 inzichten van James Wallman

Journalist en trendwatcher James Wallman onderzocht hoe we ervaringen kunnen creëren die ons gelukkiger maken. Hij deelt 4 inzichten, zoals waarom het zoeken naar flow bijdraagt aan jouw geluk.

1 Omarm veranderingen

Als je je tijd optimaal wilt besteden, moet je volgens Wallman proberen zoveel mogelijk ruimte in te bouwen voor groei en verandering, want ook dat maakt je tot een rijker en gelukkiger mens. “Neem af en toe de tijd om iets nieuws te leren. Ik ben ooit een maand in India geweest, waar ik veel aan yoga heb gedaan. Dat heeft me geholpen om meer de persoon te worden die ik altijd wilde zijn en dus gelukkiger gemaakt. Wat ik wil zeggen is: zoek veranderingen op. Hoe groter de persoonlijke groei is, des te meer je uit je tijd haalt. Het hoeven heus geen levensveranderende dingen te zijn, maar als je ervaringen een element van persoonlijke groei hebben, leiden ze tot mooiere herinneringen en hebben ze meer impact op je leven: het verhoogt je eigenwaarde én wederom een beter verhaal om aan anderen te vertellen.”

2 Log uit en ga naar buiten

Ons brein is nog steeds niet vergeten waar onze voorouders honderdduizenden jaren lang leefden: in de natuur. Wallman: “Wetenschappers hebben ontdekt dat we gelukkiger zijn als we meer tijd doorbrengen in de buurt van bomen en andere studies laten zien dat we stukken gelukkiger zijn aan de kust of bij de oever van een rivier dan in een stad. Zelfs in ziekenhuizen waar foto’s van bomen aan de muur hangen, worden mensen sneller beter. Dus maak gebruik van elk stukje natuur dat je kunt krijgen. Ben je vrij, ga naar het park of maak een boswandeling. Als je wakker wordt op zaterdagochtend, plan dan eens een lange wandeling of ga kanoën. En zet planten neer in je huis, want ook ergens voor zorgen maakt je gelukkiger.”

En als je naar buiten gaat, laat je telefoon dan thuis. “De magie is dat je zonder telefoon in je zak veel meer aanwezig bent en meer verbonden met de mensen om je heen. Dat geeft een gevoel van vrijheid.” De boodschap, die ook steeds vaker uit wetenschappelijke hoek klinkt, is simpel: offline zijn we gelukkiger dan online. Wallman: “Hoe meer tijd je doorbrengt op sociale media, des te minder tijd je hebt om in de echte wereld met andere mensen te zijn. We zijn aangelegd op tijd doorbrengen met anderen. Niet in de virtuele wereld, maar in real time. Zelf heb ik Facebook, Twitter, Instagram en e-mail van mijn telefoon afgehaald om minder afgeleid te worden van wat er toe doet: echt contact met echte mensen. En neem je telefoon nooit mee naar je slaapkamer. Dan slaap je beter en heb je betere seks.”

3 Zoek naar flow

Er zijn van die momenten waarin je helemaal opgaat in wat je aan het doen bent – of het nu het schrijven van een artikel is, het meedoen aan een wedstrijd of het zorgen voor een ziek kind. De Amerikaans/Hongaarse psycholoog Mihalyi Csikszentmihalyi ontdekte dat mensen het gelukkigst zijn als ze dingen doen waar ze al hun aandacht – hij sprak over ‘psychische energie’ – voor nodig hebben. Hij noemde die staat flow. Volgens Wallman is flow het geheim voor de beste soort ervaringen en de meest vervullende manier om je tijd te besteden. “Je denkt misschien dat comfort en ontspanning het gelukkigst maken, maar het tegenovergestelde is waar. Juist moeilijke en uitdagende dingen zijn goed voor ons. Daarmee bedoel ik niet dat je meteen bij je eerste skivakantie de zwarte piste moet afgaan. Voor een flow ervaring is het de kunst precies de grens van je kunnen te vinden, het punt tussen de uitdaging die je aangaat en de vaardigheid die je daarvoor nodig hebt.

4 Verhoog je status

Hoe hoger je status, hoe beter je baan, hoe mooier je partner, hoe groter je vriendengroep. Is dat geluk hebben of niet? “Waarom voelen mensen zich goed bij status?” vraagt Wallman zich af. “Omdat het ze de gelegenheid geeft dingen te doen die ze graag willen doen. Het geeft je een gevoel van controle, en dat lijkt op flow.” Maar let wel: het soort status waar Wallman op doelt heeft niets te maken met een arrogante, snobistische levenswijze, maar is een vorm van gezonde zelfwaardering. “Betrokken zijn bij je buurt, vrijwilligerswerk doen of lid worden van een club of vereniging zijn in die zin statusverhogende activiteiten. Een vriend van mij die veel last had van depressies is evenementen gaan organiseren voor zijn atletiekvereniging. Dat verhoogde zijn status omdat meer mensen nu weten wie hij is. En dat heeft hem veel gelukkiger gemaakt.”

Besteed dus tenminste een deel van je tijd aan dingen die deze vorm van status verhogen, zegt Wallman. “Vaak zijn dat moeilijke en intense dingen die je een gevoel geven iets gepresteerd te hebben. Dat kan zo simpel zijn als tennissen of schilderen. Of leer nieuwe dingen, het maakt niet uit wat. Een tijdje geleden heb ik een stand up comedy-cursus gevolgd, wat echt ontzettend moeilijk was. Maar omdat ik op een podium stond en grappen vertelde waar mensen om lachten, gaf het me een gevoel van status en geluk.”

Meer lezen?

Meer Happinez?

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.
Volgend artikel
Zo maak je écht verbinding, in vijf stappen
Zo maak je écht verbinding, in vijf stappen