7 manieren om met emotionele triggers om te gaan

7 manieren om met emotionele triggers om te gaan 7 manieren om met emotionele triggers om te gaan 7 manieren om met emotionele triggers om te gaan

Ieder mens heeft nuttige, innerlijke hulpmiddelen opgeslagen om met de uitdagingen van het leven om te gaan. Dankzij deze hulpmiddelen ga je effectief en met barmhartigheid om met wat er gebeurt.

Sommige specifieke hulpmiddelen, zowel psychologisch als spiritueel, kunnen je helpen wanneer je emotioneel getriggerd wordt. Mindbodygreen deelde zeven manieren die je op weg kunnen helpen:

1. Benoem de triggers

Door een lijst te maken van bekende, herhalende triggers zorg je ervoor dat je je er bewust van bent wanneer ze zich voordoen. Zo kun je onmiddellijk een onderscheid maken tussen wat er feitelijk is gebeurd en wat je persoonlijk raakt.

2. Schrijf de triggers op

Schrijf je triggers op in een (dag)boekje, samen met je gewoonlijke reactie op iedere trigger. Schrijf ook iedere keer dat je deze reactie opmerkt op dat er vele manieren zijn om op de trigger te reageren. Zo zie je dat je niet in een gewoontereactie hóéft te vervallen.

3. Onderzoek waar de triggers vandaan komen

Het vinden van de bron van een trigger – zoals bijvoorbeeld een specifiek voorval of een trauma – is belangrijk om je van deze triggers te bevrijden. Door aan de originele trigger te werken, neem je op de lange termijn de kracht weg die het over je heeft.

4. Wees lief voor jezelf

Wanneer je wordt getriggerd, reageer dan niet met een tegengestelde mening. Gebruik het commentaar van je innerlijke critici in plaats daarvan als een reminder om lief voor jezelf te zijn. Vertelt je stem je bijvoorbeeld dat je zult falen, ga er dan niet tegenin, maar spreek jezelf lief toe. Zeg bijvoorbeeld ‘Ik vertrouw erop dat ik mijn uiterste best doe om met de situatie om te gaan’. Op die manier onderscheid je wat er gebeurt van hoe je dingen voelt.

5. Neem de tijd om je emotionele reactie te kalmeren

Je emoties zijn als spieren: ze ontwikkelen zich op een gezonde manier als je ze op de juiste manier gebruikt. Als je bijvoorbeeld een groot deel van je leven je woede hebt onderdrukt, wordt het een struikelblok. Dit is één van de redenen waarom je overdreven of ongepast kunt reageren wanneer je wordt getriggerd. Wanneer je oefent met het leren kennen en tonen van je emoties, zul je minder snel ongepast of overdreven reageren op je triggers.

Je kunt je reactie op een trigger aanzienlijk verminderen door simpelweg een adempauze te nemen en je ego te laten kalmeren. Heeft iemand je beledigd of pijn gedaan? Herhaal heel langzaam de exacte woorden die jou hebben getriggerd. Maak oogcontact en blijf in stilte naar de ander kijken. Op die manier confronteer je de ander voorzichtig met zijn of haar eigen woorden, en zorg je ervoor dat je je niet meteen slachtoffer voelt.

6. Deel je triggers met iemand die je vertrouwt

Triggers gedijen op het idee dat alleen jij ze hebt. Ze verliezen hun kracht wanneer je je realiseert dat anderen op dezelfde manier worden getriggerd als jij. Zelfs ‘verlichte’ en ‘heilige’ mensen kunnen worden getriggerd.

Als je je triggers deelt met iemand die je vertrouwt, kunnen deze worden weerspiegeld door die persoon. Op die manier verminder je de klap van een trigger.

7. Onthoud dat je hulpmiddelen hebt

Het is misschien moeilijk om te onthouden dat je over deze hulpmiddelen beschikt. Dit komt doordat deze middelen zich bevinden in het deel van het brein dat ‘offline’ is wanneer je getriggerd wordt. Je hebt hierom dagelijks een zichtbare herinnering nodig. Plak bijvoorbeeld een briefje op je koelkast met de tekst ‘als je wordt getriggerd, heb je hulpmiddelen om ermee om te gaan’. Vervolgens kun je zo’n hulpmiddel benoemen. Dit werkt het beste wanneer je je bewust bent van je belangrijkste triggers.

Over auteur
Dagmar Harkema is online redacteur, sterrenbeeld Ram en sinds juni 2020 werkzaam bij Happinez. Ze geeft je graag de beste tips voor een mooie(re) wereld, vertelt je waar je de leukste evenementen kunt vinden, deelt DIY’s en verzorgt de online boekenrubriek.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Dit is een simpele oefening voor meer eigenwaarde.

Volgend artikel
15 affirmaties om je intuïtie te versterken
15 affirmaties om je intuïtie te versterken