Heb jij een Luchtkind? Vier waardevolle natuurrituelen om samen te doen

Heb jij een Luchtkind? Vier waardevolle natuurrituelen om samen te doen Heb jij een Luchtkind? Vier waardevolle natuurrituelen om samen te doen Heb jij een Luchtkind? Vier waardevolle natuurrituelen om samen te doen

Lekker buiten spelen en natuurervaringen opdoen zijn belangrijk voor kinderen. Het is goed voor hun gezondheid en ontwikkeling. Daarbij kan de natuur ook helpen om kinderen in hun kracht te zetten. Deze vier verschillende natuurrituelen passen goed bij kinderen met het element Lucht.

Weet jij niet welk element – Vuur, Aarde, Lucht of Water – bij jouw kind hoort? Ontdek het met deze test!

Lucht = nieuwsgierig en origineel

Luchtkinderen brengen veel vrolijkheid met zich mee. Ze omringen zich graag met anderen en vinden verbinding belangrijk. Ook zijn ze heel nieuwsgierig en origineel. In de natuur zoeken Luchttekens graag naar het waarom van de dingen. Ook zijn ze in veel dingen geïnteresseerd, beweeglijk en actief.

  • Geheimtaal met stenen

Luchttekens zijn erg communicatief ingesteld. Een leuke activiteit om daarom samen te doen, is het creëren van een geheimtaal. Speur hiervoor eerst samen naar stenen. In tuinen en grind, langs paadjes en oevers. Bedenk daarna samen een geheim alfabet. Letters en figuren bedenken die niemand begrijpt, alleen jullie. Met witte verf – of witte krijtjes – beschilder je de steentjes met tekens, liefst van elk teken een paar extra. Zo kun je een geheime boodschap achterlaten voor elkaar. Zet de uitleg van de tekens op een papier of leer ze allebei uit je hoofd.

  • Ravotten in of met modder

Als jouw Luchtkind moeite heeft om emoties te uiten, kan de natuur daarbij ook een handje helpen. Ga bijvoorbeeld samen ravotten in de modder om energie kwijt te raken. En ja, je wordt er vies van, maar het is goed voor de creativiteit en weerstand. Ook leuk: schilderen met modder. Met de vingers of ga voor de wilde manier door de modder vanaf een afstand op een stuk papier of een wit laken te gooien. Zo kun je frustratie en negatieve energie omzetten in een mooi kunstwerk. Tip: voeg wat bietensap, kurkuma of diepvriesspinazie toe aan de modder om kleur te creëren.

  • Experiment: wat drijft en wat zinkt?

Luchttekens zijn heel nieuwsgierig en willen altijd van alles weten. Een natuurexperiment sluit goed bij deze eigenschap aan, zoals een spelletje ‘drijven en zinken’. Loop samen een rondje door de tuin, het bos of het park en verzamel allemaal dingen die jullie tegenkomen. Bladeren, takjes, eikeltjes, veertjes, steentjes en noem maar op. Vul vervolgens een grote emmer – of gebruik het opblaaszwembad dat misschien toch al opstaat in de tuin – en experimenteer met alle materialen. Wat blijft drijven en wat zinkt? Met oudere kinderen kun je dit ook doen bij een slootje met stroming. Leuk om dan een wedstrijdje te doen welk blaadje het snelst wegdrijft.

Spelen met het element: maak je eigen vlieger

Met je eigen element spelen kan ook. Laat jouw Luchtkind met de lucht spelen door samen een vlieger te maken. Wat moet je hiervoor bij elkaar sprokkelen: vliegertouw, plastic zak (minimaal 50 cm breed en 100 cm hoog), tape, twee houten stokjes, stuk hout of karton (om je lijn rond te draaien), meetlat, schaar en een stift.

Stap 1: Leg de plastic zak op een plat oppervlak en teken een driehoek (een halve vliegervorm) aan een gesloten zijkant van een plastic zak. Als je de vorm uitknipt, krijg je dan een ‘ruit’.

Stap 2: Maak met de houten stokjes een kruisje op de ruit die je net hebt geknipt uit de plastic zak. Het moet precies passen op het plastic, dus zorg dat je het met een mesje op maat knipt of snijdt. De plek waar de stokjes elkaar kruisen, maak je goed vast met touw. Maak daarna alle vier uiteinden van de stokjes stevig vast aan het plastic met tape.

Stap 3: Maak gaatjes aan de linker- en rechterkant van de horizontale stok. Verbind deze twee gaatjes met elkaar door middel van een draad. Maak daarna in het midden – waar de twee stokken elkaar kuisen – het lange draad van de vlieger vast. Bepaal zelf hoe lang je die wilt hebben.

Stap 4: Nog plastic over? Maak een mooie, wapperende staart.

En daarna naar buiten om te testen of-ie werkt!

Volgend artikel
Heb jij een Vuurkind? Vier betekenisvolle natuurrituelen om samen te doen
Heb jij een Vuurkind? Vier betekenisvolle natuurrituelen om samen te doen