Heb jij een Vuurkind? Vier betekenisvolle natuurrituelen om samen te doen

Heb jij een Vuurkind? Vier betekenisvolle natuurrituelen om samen te doen Heb jij een Vuurkind? Vier betekenisvolle natuurrituelen om samen te doen Heb jij een Vuurkind? Vier betekenisvolle natuurrituelen om samen te doen

Lekker buiten spelen en natuurervaringen opdoen zijn belangrijk voor kinderen. Het is goed voor hun gezondheid en ontwikkeling. Daarbij kan de natuur ook helpen om kinderen beter in hun kracht te zetten. Deze vier verschillende natuurrituelen passen goed bij kinderen met het element Vuur.

Weet jij niet welk element – Vuur, Aarde, Lucht of Water – bij jouw kind hoort? Ontdek het met deze test!

Vuur = energie en avontuur

Vuurkinderen brengen veel energie en levenslust met zich mee. Ze zijn gek op uitdaging en avontuur. Andere eigenschappen die bij Vuurtekens horen: wilskrachtig, actief, fantasierijk, egocentrisch en naïef. De natuur is voor Vuurkinderen een heerlijke plek om het avontuur op te zoeken en hun energie kwijt te raken.

  • Boomklimmen

Een activiteit die helemaal past bij een Vuurkind is boompje klimmen. Dit vraagt om durf en doorzettingsvermogen: eigenschappen die van nature passen bij Vuurmensen. Ze leren op hun kracht te vertrouwen. Ondertussen verleggen Vuurkinderen met deze activiteit ook hun grenzen, waarbij hun avontuurlijke instelling goed van pas komt.

  • Dagboek van een worm

Omdat Vuurkinderen altijd op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden, kan het ook goed zijn om een activiteit te doen waarbij focus nodig is en waarbij ze niet zelf in het middelpunt van de belangstelling staan. Laat jouw Vuurkind zich bijvoorbeeld eens een dag verplaatsen in een dier, zoals een worm. Hoe leuk om er iets over op te zoeken en dan te kijken wat zo’n worm eigenlijk doet de hele dag. Beetje graven, beetje rond rommelen, beetje eten, beetje slapen. Maak er daarna een mooi boekje van: met sporen, voedsel, zijn huis… Zo leert je kind ook overal de schoonheid van in zien.

  • Wolken kijken

Energieke Vuurkinderen moeten af en toe geremd worden. Juist de natuur kan daarbij helpen. Ga bijvoorbeeld op een mooie dag samen op je rug in het gras liggen en tuur naar de wolken. Wat zien jullie allemaal? Fantasie gebruiken mag, juist! Wees daarna ook even stil en observeer hoe de wolken zich bewegen. Doe deze activiteit meerdere keren per week om het verschil per dag te ontdekken. Lang leve het Nederlandse wolkendek.

Spelen met het element: broodjes bakken boven vuur

Met je eigen element spelen kan ook. Maak samen met jouw avontuurlijke Vuurkind een kampvuur. Zoek eerst een veilige plek – of kies voor een vuurkorf. Leg daarna hierbij uit wat je allemaal nodig hebt om vuur te maken – en hoe je dit veilig doet. Als de grote vlammen weg zijn, kun je ook nog broodjes gaan bakken. Maak hiervoor zelf brooddeeg en rol het om een stok. Draai de stok daarna langzaam rond boven het vuur. Is het deeg lichtbruin en komt het los van de stok, dan is het gaar.

Volgend artikel
Mama, blijf in beeld
Mama, blijf in beeld