Self-care challenge: zo leer je beter voor jezelf zorgen

Self-care challenge: zo leer je beter voor jezelf zorgen Self-care challenge: zo leer je beter voor jezelf zorgen Self-care challenge: zo leer je beter voor jezelf zorgen

Ben je vaak moe, gestrest of lusteloos? Heb je stijve schouders, last van je darmen of pijntjes? Zo hoeft je leven niet te zijn. Je kunt leren om beter voor jezelf te zorgen en lichter te leven. Met de Self-care challenge van Yoga Magazine bijvoorbeeld. Doe je mee? Het start op 1 januari en is voor iedereen toegankelijk. En: als je bewust vanuit je hart begint, heb je de helft van het werk al gedaan.

Volgens de Amerikaanse onderzoeker John Norcross maakt 45 procent van de Amerikanen een nieuwjaarsvoornemen. Van die groep houdt acht procent het vol tot aan het einde van het jaar. Maar wat blijkt ook: mensen die zich heel bewust iets voornemen, hebben wel tien keer meer kans hun doelen te halen dan mensen die het zich niet bewust voornemen.

‘Sankalpa’

In de yoga heet een goed voornemen ‘sankalpa’. San betekent in het Sanskriet ‘vanuit het hart’ en kalpa ‘iets wat zich ontwikkelt’. Dit laat zien dat een authentiek voornemen direct vanuit je hart moet komen. Dus geen externe doelen, zoals slanker worden omdat je goed voor de dag wilt komen. Richard Miller, psycholoog en auteur van het boek Yoga Nidra, zegt: ‘Een geslaagde intentie komt direct vanuit het hart. Vanuit de vraag wat het leven van je wil, in plaats van wat jíj wilt.’

Al die goede voornemens die mensen hebben – minder suiker, meer bewegen, meer mediteren – hebben eigenlijk allemaal hetzelfde onderliggende doel: beter voor jezelf zorgen. Want dat doen we massaal te weinig. Veel volksziekten komen ook voort uit het feit dat we te weinig voor onszelf zorgen. En dat wordt er niet beter op: jaarlijks stijgt het aantal mensen met burn-outklachten. Laten we met z’n allen vanuit ons hart beter voor onszelf gaan zorgen. Want dat is wat het leven van ons wil. Waar ons lichaam om vraagt, om roept. Alleen luisteren we er te weinig naar.

Ayurvedische Self-care challenge

Om je te helpen beter voor jezelf te zorgen, maakte Yoga Magazine de Ayurvedische Self-care challenge gratis toegankelijk voor iedereen. De challenge start op 1 januari 2021 onder begeleiding van de ervaren yogadocent en ayurvedisch coach Kim van der Veer.

Zelfhelende tiendaagse

In een speciaal programma krijg je tien dagen iedere dag exclusieve yogalessen, handige ayurvedische ‘hacks’, recepten, meditaties, tests en tips voor je spijsvertering. Aan het eind van de tien dagen heb je alles in huis om je eigen routine samen te stellen, eentje die bij jouw lichaam en geesttype past. Zo kun je de rest van het jaar terugvallen op je eigen self-care practice. Schrijf je nu in voor de gratis challenge en doe ook mee op 1 januari. Deze zelfhelende tiendaagse vol yoga, meditatie, oliemassages, voeding- en lifestyle tips is het beste cadeau dat je jezelf kunt geven.

kim van der veer yoga magazine

Dit kun je nu al doen

Deze ayurvedische tips van Kim van der Veer zijn, ter voorbereiding op de challenge, speciaal voor het huidige, herfstige en winterse Vata-seizoen.

  1. Geef jezelf een oliemassage

Abhyanga (warme oliemassage) kalmeert je geest en voedt je zenuwstelsel. Verwarm olie au bain-marie en masseer volledig in – met lange bewegingen op je ledematen en met circulerende op de gewrichten. Laat twintig minuten intrekken. Voor iedere dosha, je persoonlijkheidstype volgens de Ayurveda, kun je een andere olie gebruiken:

Vata-types: verwarmende sesamolie
4-5 keer per week.

Pitta-types: frisse zonnebloemolie
2-3 keer per week.

Kapha-types: stimulerende mosterdzaadolie
1 keer per week.

Doe een abhyanga altijd voor het eten of 1 tot 2 uur na het eten. Vermijd het als je verkouden bent of in de eerste drie dagen van de menstruatie.

  1. Drink warme kruidenmelk voor het slapen

Herfst zorgt vaak voor veel onrust. De verstorende stormen lijken zich in je lichaam te settelen. Drink voor een goede nachtrust Vata-balancerende kruidenmelk: verwarm een
kopje melk met een beetje kaneel, kruidnagel, geel­wortel, ashwagandha (adaptogeen) en kardemom. Je kunt zelfs een half theelepeltje ghee (geklaarde boter) toevoegen om nog meer te kunnen aarden.

  1. Grond met Vata-balancerende yoga

Bevrijdende houding: je ligt op je rug, met je knieën opgetrokken. Maak lang­zame bewegingen met je polsen en enkels, om je gewrichten te hydrateren.

Slapende Zwaan: opent je heupen en stimuleert goede hydratatie van je dijen, belangrijk in tijden waarin Vata hoog is.

Gebroken Kaars: verlaagt je hartslag en zorgt ervoor dat je bloed terugstroomt naar je hart. Nog werkzamer met kalmerende zachte muziek.

–  De Boom: geeft je kracht en stabiliteit.

Beeld Kim van der Veer: Ester Steenvoorden

Volgend artikel
Oil pulling: simpel en gezond
Oil pulling: simpel en gezond