Oil pulling: simpel en gezond

Fotografie Foto: Eric van Lokven
Oil pulling: simpel en gezond Oil pulling: simpel en gezond Oil pulling: simpel en gezond

Daar sta je dan, met je mond vol olie. Nee, dat is geen verhaspeling van een gezegde, maar een eeuwenoude traditie binnen ayurveda. Dagelijks op nuchtere maag een lepel olie in je mond laten walsen heeft talloze gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen

Je slaapt beter, je staat ’s ochtends fitter op en je huid gaat stralen, zijn enkele ervaringen van mensen die pullen. Mondklachten als gevoelige tanden verdwijnen en ook je hormoonhuishouding kan er baat bij hebben.

Hoe werkt het?

Olie verbindt zich makkelijk aan stoffen in ons lichaam, zeggen ayurveda-deskundigen en kan daardoor helpen een disbalans te reguleren. Ook heeft olie een sterke antivirale en antibacteriële werking. Oil pulling is natuurlijk geen wondermiddel, maar het kan je lijf nét iets sterker maken.

Doe het zelf

Zo ga je te werk: neem een lepel ongeraffineerde plantaardige olie, bijvoorbeeld kokos-, sesam- of zonnebloemolie. Laat de olie rustig door je mond bewegen, ga er niet mee gorgelen. Na vijf minuten spoel je de olie, die inmiddels melkachtig wit is geworden, uit in het toilet. Doe dit een maand lang elke dag en ervaar wat het met je doet.

Volgend artikel
Happy Chai
Happy Chai