12 vragen die je aan elkaar moet stellen voordat je aan kinderen begint

12 vragen die je aan elkaar moet stellen voordat je aan kinderen begint 12 vragen die je aan elkaar moet stellen voordat je aan kinderen begint 12 vragen die je aan elkaar moet stellen voordat je aan kinderen begint

Met de komst van een kind moeten de onderlinge verhoudingen opnieuw een evenwicht vinden. Met deze vragen leren jullie elkaar beter kennen en weet je wat je van de ander als ouder kunt verwachten.

Ieder gezin heeft zijn eigen gewoonten, tradities en ongeschreven regels. Die gezinsregels neem je mee je relatie in, en ze worden vaak uitvergroot wanneer je zelf een gezin gaat vormen. Vooral wanneer de gewoonten tussen jou en je partner nogal verschillen.

Soms gaat het om simpele dingen. Maar ook op een dieper niveau spelen de boodschappen die je zelf als kind meekreeg een rol: opvoedingsboodschappen. Sommige daarvan kun je makkelijk terughalen, omdat ze je letterlijk werden verteld (‛Maak af waar je aan begint’), andere kunnen meer onbewust zijn. Maar je kind krijgt er zeker mee te maken. En je partner ook.

Samen opvoeden

Eigenlijk is elke relatie ‘multicultureel’. Er spelen twee gezinsachtergronden mee, en in de opvoeding zie je als het ware je eigen geschiedenis en die van je partner terug. Dat kan lastig zijn als jullie ideeën botsen, maar je kunt het ook zien als een uitnodiging om in de spiegel te kijken: hoe doe ik het, en waarom doe ik het eigenlijk zo?

Door elkaar deze vragen te stellen leer je de opvoedingsboodschappen en gezinsregels van de ander kennen, zodat je hier samen een goede mix van kunt maken.

Stel elkaar deze 12 vragen

  • Hoeveel wil je van tevoren weten? Denk aan geslacht, gezondheid etc. En wat als het kind niet gezond blijkt te zijn?
    Met deze openingsvraag raak je meteen de kern. Want juist de dingen die voor jou zo vanzelfsprekend lijken kunnen voor je geliefde een grote ‘misschien’ zijn. Een zwangerschap brengt veel spanning en onzekerheid met zich mee. De wetenschap dat jullie op een lijn zitten biedt houvast op mooie en minder mooie momenten.
  • Wil je dat religie en/of spiritualiteit een rol speelt in het leven van je kind? En wat voor rol?
    Bewandelen jullie hetzelfde spirituele pad? Wanneer jullie anders over religie en spiritualiteit denken
    geldt het volgende recept: probeer de middenweg te zoeken. Want de mix van jullie beide achtergronden is misschien wel het mooiste dat je je kinderen mee kunt geven.
  • Wie doet wat in de dagelijkse opvoeding, en vooral hóé?
    Meer dan in vorige generaties delen we als vrouwen en mannen elkaars leefwereld. Nu deel je als partners niet alleen de obstakels en successen die je op het werk tegenkomt, maar ook de dingen die je thuis meemaakt. Het is handig om daar, voor je zwanger wordt, over te communiceren. Wie gaat wat doen? En hoe gaan jullie dit aanpakken?
  • Waar wil je je kind grootbrengen, in de stad of op het platteland?
    Een toekomstdroom kan enorm beïnvloed worden door de komst van een kleintje. Zie je jezelf liever slenteren over de Veluwe of voel je je meer op je plek in een stad? 
  • Hoe denk je over voeding? Stel je het liefst een zo biologisch mogelijk menu op, of wil je je kinderen vegetarisch opvoeden?
    Het is belangrijk om jullie wensen en gezinsrituelen rondom eten te bespreken. De eettafel is een plek waar het gezin samenkomt. Blijf je bijvoorbeeld na het eten nog uitgebreid zitten kletsen en natafelen, of heb je meer de neiging om van je stoel te springen, af te wassen en koffie te zetten – of snel nog even aan het werk te gaan?
  • Stel dat je kind zich misdraagt: wat vind je dan een goede straf?
    Je wilt je kind de ruimte geven om fouten te maken, maar je wilt het ook normen en waarden meegeven. Wanneer jullie je gedachten over straf en beloning al ver voor de eerste reprimande bespreken, vorm je als ouders een sterk front. Elk kind heeft grenzen nodig – en idealiter grenzen die door beide ouders even onbewogen bewaakt worden.
  • Denk je dat je klaar bent voor het ouderschap?
    Het begin krijg je als ouders meestal cadeau, net zoals liefdesrelaties tussen volwassenen vaak met een verliefdheid beginnen. Daarna begint het investeren. Probeer daarom even de roze bril af te zetten. Zijn jullie klaar voor alle uitdagingen die het ouderschap meebrengt, en hoe kun je elkaar helpen klaarstomen?
  • Hoe zou het zijn als ons kind ‘uit de kast komt’ (omdat hij of zij biseksueel, homoseksueel of bijvoorbeeld transgender is)?
    Bespreek jullie ideeën over gender en seksualiteit, zodat je jullie kind een veilige basis kan geven – waarin het kan worden wie het in essentie is.
  • Hoe denk je je kind een sterk zelfbeeld te kunnen meegeven?
    Kinderen worden niet met eigenwaarde geboren. Het moet worden opgebouwd tijdens het leven en diep van binnen worden verankerd. Hoe kun je daar als ouders aan bijdragen?
  • Hoe zorg je dat je relatie sterk blijft?
    Met de komst van een kind moeten de onderlinge verhoudingen opnieuw een evenwicht vinden. In de relatie tussen jou en je partner is er een derde, kleine persoon bij gekomen. Hoe creëer je als ouders een ruimte waarin je kind zich kan ontwikkelen, een fijne en veilige plek waar het zichzelf kan zijn zonder dat je elkaar vergeet?
  • Zijn er dingen die jij in je jeugd tekort kwam? Denk je dat dit invloed heeft op je ouderschap?
    Je kunt alleen dat aan je kind meegeven wat je zelf in je draagt. Misschien hebben jullie elkaars jeugd al eerder besproken, maar vanuit het perspectief van toekomstige ouders kan een duik in het verleden nieuwe inzichten brengen. Het helpt je om conflicten en blokkades op tijd te signaleren, bij jezelf en je partner.
  • Hoe gaan we de opvoeding van ons kind financieren?
    De meeste vrouwen werken tegenwoordig buitenshuis, en mannen zijn over het algemeen binnenshuis actiever geworden. Wanneer jij of je partner eraan denkt om te stoppen met werken of te minderen, is het van belang om de verdeling (en de consequenties hiervan) te bespreken.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Waarom face-to-face contact veel beter werkt dan appen
Waarom face-to-face contact veel beter werkt dan appen