Zo leer je je kind op een speelse manier kennismaken met zijn gevoel

Fotografie Tekst Dorien Vrieling
Zo leer je je kind op een speelse manier kennismaken met zijn gevoel Zo leer je je kind op een speelse manier kennismaken met zijn gevoel Zo leer je je kind op een speelse manier kennismaken met zijn gevoel

Voor volwassenen kunnen gevoelens al best ingewikkeld zijn, maar voor kinderen helemaal. Met de kaartjes uit de Emotiebox, gemaakt door Stine Jensen en illustrator Marijke Klompmaker, laat je je kind op een vrolijke manier kennismaken met emoties. ‘Heb jij je weleens verlaten gevoeld?’ ‘Wat maakt jou vrolijk?’ ‘Op wie ben je jaloers?’: de kaartjes nodigen uit tot nadenken én een goed gesprek.

Mocht je op zoek zijn naar de sleutel tot geluk, dan heb je er hier 52

Eén sleutel tot geluk bestaat niet, volgens Rolf Dobelli: er zijn er een heleboel. In zijn boek ‘De kunst van goed leven’ zet hij er 52 op een rij. Ze gaan alle kanten op, en weten vaak te verrassen. Dobelli schrijft bijvoorbeeld ‘neem gevoelens serieus, maar niet die van jezelf’ en ‘waarom je zonder meningen beter leeft.’ Of wat te denken van: ‘doe wat je kan, niet wat je graag wilt kunnen’: volgens Dobelli bestaat er niet zoiets als een roeping, we moeten gewoon doen wat we goed kunnen, want vaak is dat ook wat we leuk vinden. De blik van Dobelli is anders dan anders, en daarmee best verfrissend.

Rolf Dobelli, ‘De kunst van goed leven – 52 simpele levenstechnieken voor geluk’. Unieboek | Het spectrum

Draag een lief woordje bij voor de vergeten kinderen van Nederland

Er is eigenlijk maar weinig voor nodig om ervoor te zorgen dat een kind zich geliefd voelt. Als je maar luistert, of af en toe iets liefs zegt. Maar in Nederland zijn er 100.000 kinderen die opgroeien in een gezin waarin zulke positieve aandacht zeldzaam is. Vanaf 29 januari staat er een hele week in het teken van deze kinderen: dan is het de Week van het Vergeten Kind. Wil je komende week iets betekenen voor alle kinderen die wel een beetje meer liefde kunnen gebruiken? Draag dan een berichtje bij via de website. Van al die berichtjes wordt een kilometerslange sjaal gemaakt, die na de Week wordt uitgedeeld aan kwetsbare kinderen.

Deze verhalenvertellers vertellen je geheid iets wat je nog niet weet

Ieder mens heeft een verhaal, is het uitgangspunt van Moving Stories, en door die verhalen kunnen we een hoop van elkaar leren. Op 3 februari vertellen bekende en minder bekende Nederlanders hun verhaal tijdens de eerste editie van het event. Van rapper Ali B tot oprichter van De Nieuwe Yogaschool Johan Noorloos en van fotograaf Jimmy Nelson (bekend van het fotoboek ‘Before they pass away’) tot voormalig rugby-international Tessa Veldhuis. Je kunt verschillende routes kiezen die je langs verhalenvertellers leiden, elk met een ander thema. De route start bij Tolhuistuin in Amsterdam. Aan het eind van de dag komt iedereen weer samen bij Lil Amsterdam, waar je kunt napraten en eten in een food court. Kaartjes koop je online.

Moving Stories, 3 februari op verschillende locaties in Amsterdam

Deze tentoonstelling geeft een fascinerend beeld van de relatie tussen mens en natuur

Hoe verhoudt de mens zich in onze tijd tot de natuur? De Amerikaanse fotograaf Lucas Foglia is gefascineerd door die vraag. Hij begaf zich in de steden, de bossen, de woestijnen, ijsvlakten en oceanen… steeds verder de wildernis in. De aanleiding voor zijn tentoonstelling Human Nature was orkaan Sandy, die de velden van het boerenbedrijf waar hij opgroeide deed overstromen en de eeuwenoude bomen deed omwaaien. Hij hoorde wetenschappers op het journaal vertellen dat de orkaan voortkomt uit klimaatverandering, die is veroorzaakt door menselijk gedrag. Dat gedrag brengt hij op zijn foto’s op een unieke manier in kaart: realistisch en mystiek tegelijk. Human Nature is vanaf 3 februari te zien in galerie Foam, Amsterdam.

Deze kaartjes brengen je kind op een speelse manier in contact met zijn gevoel

Heb jij je weleens verlaten gevoeld? Wat maakt jou vrolijk? Op wie ben je jaloers? Voor kinderen kunnen emoties best wel eens ingewikkeld zijn. Want wat voel je nu eigenlijk precies, en wat moet je ermee? Na het boek ‘Alles wat ik voel’ van Stine Jensen, is er nu ook een prachtig vormgegeven doosje emotiekaarten voor kinderen. Op elke kaart staat een illustratie, een gevoel (‘dapper’, ‘boos’, ‘verlegen’) en een vraag die uitnodigt tot nadenken (of een goed gesprek). Een mooie manier om je kind al jong te laten zien dat elk gevoel er mag zijn.

Een box vol emoties van Stine Jensen met illustraties van Marijke Klompmaker. Uitgeverij Kluitman

Elke donderdag vind je op Happinez.nl de leukste evenementen en andere redactiefavorieten.

Volgend artikel
Als je zin hebt in een ode aan de liefde: ga deze film zien
Als je zin hebt in een ode aan de liefde: ga deze film zien