Ken jij je ascendant al? Zo kun je ‘m berekenen

Ken jij je ascendant al? Zo kun je ‘m berekenen Ken jij je ascendant al? Zo kun je ‘m berekenen Ken jij je ascendant al? Zo kun je ‘m berekenen

Over je sterrenbeeld weet je vast al van alles, maar heb je je ascendant ook al eens berekend?

Je ascendant wordt bepaald aan de hand van je geboortedatum, -tijd en -plaats. Dit is het meest persoonlijke teken van je hele horoscoop. Dat komt doordat je ascendant elke twee uur verschilt. Zou je twee uur eerder of later geboren zijn, had je dus een andere ascendant gehad. Dat is echter niet het enige wat dit teken zo interessant maakt.

Ascendant berekenen

Om je ascendant te vinden, begin je in het midden van jouw horoscoop. Trek dan een (denkbeeldige) lijn naar links, als de wijzer van een klok die negen uur aangeeft. Het teken waar die lijn doorheen loopt, is je ascendant. Deze wordt ook wel aangegeven met de letters AC. Je ascendant staat altijd op die plek, aan het begin van het eerste huis. Dit is het huis van zelf, je lichaam, je verschijning en je levenskracht.

Je ascendant is het makkelijkst te omschrijven als het masker dat je opzet naar de buitenwereld toe, vooral als je mensen, situaties of omgevingen nog niet goed kent. Dan laat je de eigenschappen zien die horen bij het teken waarin jouw ascendant valt. Maar er is meer wat je ascendant zo interessant maakt. Je ascendant kan je ook inzicht geven in wat jou motiveert in dit leven en in welke richting jij wordt gestuurd. Waarom ben je hier? Wat is jouw doel om na te streven? Maar ook: wat wil jij dat mensen onthouden van/over jou als je er niet meer bent?

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok
  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen
  • Alleen in juni 10,- korting met code ASTRO10

Sterrenbeeld en ascendant

Ook is het interessant om te kijken naar de combinatie van jouw sterrenbeeld (dat eigenlijk zonneteken heet) en je ascendant. Als de zon in jouw horoscoop in een vuurteken staat, maar je ascendant staat in een aardeteken, is de kans groot dat je misschien helemaal niet zo impulsief bent. De invloed van jouw aarde-ascendant zorgt ervoor dat je liever nadenkt voor je ergens in duikt. Dit geldt overigens voor alle plaatsingen in je horoscoop. Deze zullen elkaar altijd beïnvloeden en ervoor zorgen dat je niet helemaal Ram, Kreeft of Steenbok bent.

Dit zegt jouw ascendant over je

Ascendant Ram

Je maakt een krachtige eerste indruk en bent niet bang om gezien te worden. Je komt over als een onafhankelijke leider die zegt wat hij denkt.

Ascendant Stier

Je maakt een geduldige, afwachtende indruk, maar als je eenmaal aan de slag gaat, ben je niet te houden. Waar je aan begint, dat maak je af. Koppig en standvastig ben je ook.

Ascendant Tweelingen

Je bent nieuwsgierig en sociaal. Je maakt zonder moeite met iedereen een praatje, maar je raakt wel snel verveeld. Daarnaast heb je een scherpe geest en een goed gevoel voor humor.

Ascendant Kreeft

In situaties die nieuw voor je zijn, duurt het even tot je loskomt. Je voelt je comfortabel als je je inzet voor anderen. Een drankje halen, helpen opruimen als er ergens een rommel is gemaakt of zonder oordeel luisteren naar het verhaal van iemand die zich even niet goed voelt.


Ascendant Leeuw

Je bent enthousiast, positief ingesteld en je bent je bewust van hoe je overkomt op anderen. Als jij een ruimte binnenkomt, is direct duidelijk dat er met jou een goede tijd te beleven valt.

Ascendant Maagd

Mensen met een Maagd-ascendant kunnen op het eerste gezicht wat gesloten en gereserveerd overkomen. Ook kom je met een Maagd-ascendant uiterst intelligent over, maar dat zie je niet altijd direct. Je hebt de aanleg om veel te piekeren omdat je details ziet die anderen niet zien.

Ascendant Weegschaal

Met een Weegschaal-ascendant wil je niets liever dan een goede indruk achterlaten. Je past altijd in de groep, uit wat voor types deze ook bestaat. Het kan je soms wat moeite kosten om de echte jij te laten zien, omdat je zo graag geaccepteerd wil worden door anderen.

Ascendant Schorpioen

Je kunt een tikkeltje intimiderend overkomen. Dat komt omdat jij niet façades trapt. Ook kun je wat gereserveerd en mysterieus overkomen. Een kant die anderen niet direct van jou zien, is dat je eigenlijk heel emotioneel en passioneel bent.

Ascendant Boogschutter

Je komt over als een avontuurlijk, beweeglijktype. Je kunt vurig zijn tijdens discussies. Je strijdt graag voor je gelijk, maar soms ben je zo direct dat je anderen ermee afschrikt.

Ascendant Steenbok

Je komt serieus over op anderen. Je hebt een sterke wil en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je blijft het liefst beheerst en denkt na voor je iets doet.

Ascendant Waterman

Je hebt een unieke kijk op het leven en de kans bestaat dat dit doorstraalt in hoe je eruitziet. Waterman-ascendanten zijn vaak aparte types die hun eigen weg volgen. Daarnaast zijn ze sociaal en kunnen ze met allerlei soorten mensen opschieten. Toch kunnen ze ook plots wat koud overkomen.

Ascendant Vissen

Vissen houden zich graag wat meer op de achtergrond, waar ze in alle rust kunnen dagdromen. Hoewel je niet erg aanwezig bent, ben je diep van binnen wat rusteloos. Dat komt omdat je verlangt naar een wereld waarin iedereen gelukkig en gezond is. Dealen met zware emoties is voor jou lastig.

Over auteur
Bente de Bruin is journalist, auteur, astrologie-expert en Schorpioen. Vanuit een overtuiging dat niet iedereen met hetzelfde sterrenbeeld ook dezelfde persoonlijkheid zou hebben, is ze gaan onderzoeken hoe astrologie nu écht werkt. Een grote passie was geboren. Ondertussen heeft ze er haar missie van gemaakt om astrologie toegankelijk te maken voor een grote doelgroep en deze leer over te brengen zoals deze echt is: interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk.

Meer lezen over astrologie?

Dit zegt jouw sterrenbeeld over je mindset.

Volgend artikel
Dit vertelt jouw Venusteken over je liefdesleven
Dit vertelt jouw Venusteken over je liefdesleven