De verborgen kracht van astrologie

De verborgen kracht van astrologie De verborgen kracht van astrologie De verborgen kracht van astrologie

Hoe kan het dat een horoscoop je zo kan raken, alsof iemand die jou nooit heeft gezien, je diepste geheimen kent? Johanna Blok, onze huisastrologe, deelt de verborgen kracht van het ‘sterren lezen’. 

Astrologie is voor steeds meer mensen een bron van wijze inzichten en zelfkennis. Een goede horoscoop laat zien waar je kwaliteiten en potenties, maar ook waar je valkuilen liggen. Het kan je helpen je leven in een breder perspectief te zien. Ook kun je onderzoeken waar jouw ontwikkeling staat op een bepaald moment in de tijd. Er gaat geruststelling vanuit. Voor jou en na jou hebben al zoveel mensen deze crisis doorleefd; ook jij gaat het redden. En ook kan astrologie je helpen om te ontdekken welke keuzes het beste bij je passen.

Jij geeft richting en sturing

Hoe kan het dat planeten en sterrenbeelden zo’n grote impact hebben? Er was een tijd dat astrologen dachten dat de planeten en sterren ons van een afstand beïnvloedden. Hun elektromagnetische stralen zouden gebeurtenissen op aarde veroorzaken, net als een ouderwets radiosignaal dat reist over honderden kilometers zodat we thuis het nieuws of de muziek kunnen horen.

Er zijn tegenwoordig niet veel astrologen meer die dat geloven. Het idee dat de planeten ons beïnvloeden, is afgezworen. De planeten laten jou geen dingen doen en ze voorspellen ook geen onafwendbaar noodlot. Jij bent degene die de keuzes maakt in je leven, jij geeft richting en sturing. Wat natuurlijk niet betekent dat je alles in je leven onder controle hebt; er kunnen dingen gebeuren die je leven op zijn kop zetten of je inspireren om een andere afslag te nemen.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Alleen in juni 10,- korting met code ASTRO10

De invloed van de maan

Hoewel nooit is bewezen dat planeten de gebeurtenissen op aarde kunnen beïnvloeden, is er één uitzondering: de maan. Door de onderlinge zwaartekracht tussen de aarde en de maan, is er een samenhang tussen de beweging van de zeeën en de stand van de maan (eb en vloed). Dat is een onomstreden fenomeen, daar is niets astrologisch aan. Maar waar de maan nog meer invloed op heeft – en daar is dan geen bewijs voor – is op de menstruatiecyclus. Op geboortes – die zouden vaker plaatsvinden in de dagen rond volle maan dan in de dagen rond nieuwe maan. Op de biologisch dynamische landbouw, waar men gebruikmaakt van maanstanden om de beste timing voor zaaien en oogsten van de gewassen te bepalen. Ook gaat het verhaal dat politie en crisisdiensten bij volle maan meer problemen zien: door de volle maan zouden mensen emotioneel labieler zijn.

Universeel ritme

Hoe kunnen we de kracht van astrologie verklaren, als de planeten ons niet beïnvloeden en als we astrologie niet echt kunnen bewijzen? Er is een verklaring voor dit eeuwige dilemma. Daarvoor moeten we terug naar het vroegste begin van de kosmos. Die begon zo’n 13 miljard jaar geleden met een enorme en krachtige oerknal. Uit die oerknal is alles voortgekomen: de sterren aan het firmament, de zon, ons zonnestelsel en de aarde. Alles in het heelal en in onze wereld komt uit dezelfde oerbron. Alsof iemand een steen in de oervijver heeft gegooid waarin golven verschijnen die eindeloos doorgaan. Je zou je kunnen voorstellen dat atomen, mensen, planten, planeten en sterrenstelsels meedansen op deze ‘kosmische’ golven, meedansen in een universeel ritme. Het doet denken aan de vlinder die hier met zijn vleugels klappert en in Azië een storm veroorzaakt.

Synchroniciteit

De beroemde psycholoog Carl Jung, die zich bezighield met astrologie, dacht dat er daarom sprake moest zijn van samenhang tussen wat zich afspeelde op aarde en in de kosmos, de sterrenhemel. Hij noemde dat synchroniciteit of ‘zo boven, zo beneden’. Hij meende dat we aan de sterrenhemel konden aflezen, wat er met een persoon op aarde aan de hand was, wat iets anders is dan het geloof in een geheimzinnige kracht van de planeten die mensen zou aansturen.

Dat idee is omarmd door de moderne astrologie. Belangrijk is wel om heel goed te begrijpen wat er wordt bedoeld met samenhang. Denk aan een barometer. Die zorgt zelf niet voor mooi of slecht weer, hij reageert op de luchtdruk. Als die stijgt, leiden wij daaruit af dat het mooi weer wordt. Je zou planeetstanden kunnen zien als barometers. Astrologie verstaat de kunst die barometers af te lezen, die ons laten zien of we bijvoorbeeld op weg zijn naar magere of vette jaren. Of die laten zien of iemand meer rationeel is ingesteld of meer op zijn gevoel koerst. 

De horoscoop

Het uitgangspunt van astrologie is de horoscoop. Dat is een tekening waarin een samenspel te zien is van tekens, planeten en huizen (sectoren). Je kunt een horoscoop trekken voor een persoon, maar ook voor een bedrijf, een land of een gebeurtenis, zoals het begin van een relatie. Om die te kunnen trekken heb je de (geboorte)datum, de (geboorte)tijd en de (geboorte)plaats nodig. Daarmee kun je zien hoe de astrologische sterrenhemel er op dat moment en op die plaats uitzag. Wat een versimpelde en symbolische weergave van de échte sterrenhemel is.

Lekker herkenbaar

Het is belangrijk om te beseffen dat astrologie gebruikmaakt van herkenbare typeringen uit de psychologie en mensen een speciaal gevoel geeft. Je weet dat je een Ram bent, maar dat zegt je misschien niet zoveel. Dan lees je toevallig de beschrijving van het sterrenbeeld Ram en dat gaat exact over jou. ‘Soms ben je sociaal, maar je hebt ook behoefte aan momenten alleen. Je denkt onafhankelijk. Je gevoelsleven is sterk ontwikkeld. Je neemt graag het initiatief.’ Hoe kan het dat iemand die jou niet kent, zo’n rake beschrijving maakt? Het lijkt wel magie…

Maar dat is het niet. Psycholoog Bertram Forer ontdekte in 1949 dat bijna iedereen een willekeurige en enigszins vaag omschreven persoonsbeschrijving al snel vindt kloppen. Hij gaf een groep studenten een identieke beschrijving die uit een psychologische test van een van hen was voortgekomen. Vrijwel iedere student vond de beschrijving van zijn persoon treffend en herkenbaar.

Neem een eigenschap als ‘gevoelig’. Wie zou van zichzelf zeggen ‘ik ben gevoelig’? Bijna iedereen. Dus als een astroloog tegen iemand zegt: ‘u bent een gevoelig persoon’, dan knikt bijna iedereen ‘ja’ en heeft de astroloog ‘goed’ werk verricht.

Dit is óók een reden waarom astrologie werkt. Het maakt gebruik van herkenbare beschrijvingen. Dat mensen zich daarin herkennen, wil niet zeggen dat astrologie werkt of ‘waar’ is. Het laat zien dat veel mensen voldoen aan die algemene beschrijvingen. Hetzelfde geldt overigens voor andere systemen waarbij mensen worden ingedeeld volgens psychologische typeringen, inclusief de psychologie zélf.

Meer weten?

In de Happinez Astrologie guide lees je het hele artikel over het geheim van astrologie. Bestel deze guide nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.

Meer lezen over astrologie?

Herken jij jezelf helemaal niet in je sterrenbeeld? Dit kan de reden zijn.

Volgend artikel
Dit is wat de maan met je stemming doet
Dit is wat de maan met je stemming doet