Terug naar overzicht

Dit zegt de zonnestand van je sterrenbeeld over jou

Categorie
Fotografie
Tekst: Hanny Roskamp
Dit zegt de zonnestand van je sterrenbeeld over jou

Bijna iedereen kent zijn sterrenbeeld; dat is een van de twaalf tekens aan de nachtelijke sterrenhemel. Als je kijkt naar de eigenschappen van de sterrenbeelden, dan zit er iets in elk sterrenbeeld van de symboliek van de symbolen die wij in de sterren zien. De Ram is een vechtlustige, krachtige figuur, de Waterman verspreid zijn water ‘van liefde’ over de wereld en Tweelingen twijfelt wat af, eeuwig in gesprek met zichzelf.

De zonnetekens

Een ander woord voor sterrenbeeld is zonneteken, het teken waarin de zon staat. De zon staat binnen de astrologie voor levenskracht en creatie. Het is de zon die het leven op aarde mogelijk maakt doordat hij warmte en energie geeft. Hij zorgt dat de planten en algen groeien die het begin vormen van alle voedselketens. Wij hebben allemaal zonlicht nodig voor de aanmaak van vitamine D, ons immuunsysteem. En de zon brengt ons met zijn gouden stralen in een goed humeur. Daarom zijn de meesten van ons dol op de lente en de zomer, de vrolijke periode waarin de zon aan kracht wint.

Dit is wat jouw zonneteken over je zegt

Dat is niet toevallig ook het moment dat het teken Ram begint. Het enthousiasme en levenslustige van Ram, zelfs zijn ongeduld is analoog aan wat er gebeurt in de natuur: de bloemknoppen die op springen staan, de frisse groene blaadjes die ontspringen aan de takken. Alles geregisseerd door de zon.

Eind april, als het teken Stier aan de beurt is, heeft de zon aan kracht gewonnen en staan overal de bloemen in volle bloei, de wereld is op zijn kleurigst en de planten zijn volop bezig met de voortplanting. Iets daarvan zien we terug in de liefde van Stier voor de natuur, zijn sensualiteit en creativiteit.

Tijdens Tweelingen groeit de Zon nog een maand in kracht. Het gras brult uit de aarde en de zaadjes worden meegevoerd door de wind. Het is rokjesdag en mensen op straat lachen naar elkaar en flirten. We maken contact met elkaar. Mensen geboren in het teken Tweelingen dragen iets van die vrolijkheid, flirterigheid in zich mee. Hun openheid en nieuwsgierigheid zijn aangewakkerd door ‘het buitenleven’ in de grasmaand, zoals in de zuidelijke landen gewoon is.

Als het teken Kreeft begint, is de zon op haar sterkst. Dat geeft in juli niet alleen hete dagen, maar ook vaak natte dagen, omdat de warme zon het water van de aarde laat verdampen. Voor de plantjes is dit een groeizame periode, en we eten ons rond aan aardbeien, frambozen en tomaten. Er is genoeg voor iedereen. Het weer kan echter wisselvallig zijn, door de intense drukverschillen, net als Kreeft die snel van stemming wisselt. Kreeft is net als de aarde die ons in deze periode voedt en verzorgt met al haar verse vruchten.

Leeuw is het zonneteken bij uitstek. Dat lijkt een beetje gek misschien, want de zon boet in augustus al wat aan kracht in. Het is de oogstmaand, snel de vruchten van de zonnearbeid plukken, nu het nog kan. Het lage licht van de zon is in augustus op zijn mooist en hij straalt met volle kracht tijdens de hondsdagen, als het tropisch warm kan worden. Die warmte en bijna tropische levenslust, die drang om te creëren alsof je leven ervan afhangt, daarvan draagt elke Leeuw de vonk in zich mee.

In september bereidt de zon zich voor op het afscheid, op de herfst en winter. Natuurlijk zijn er nog mooie, warme dagen, maar ‘s avonds kan de open haard alweer aan. Het vakantiefeest is voorbij. De tijd van hard werken is aangebroken. Ben je een Maagd, dan begrijp je dat het niet altijd feest kan zijn, dat je niet kunt leven van de zon, maar dat je ijverig moet zijn en jezelf moet voorbereiden op de mindere tijden die gaan komen.

Als in oktober de herfst is aangebroken, kleuren de blaadjes oranje vanwege het afscheid van de zon. Wij maken ons nog geen zorgen. De schuren zijn gevuld met graan, in de kelders ligt een voorraad appels en aardappelen. De eerste wijn is klaar om gedronken te worden, we vieren Thanksgiving en Oktoberfesten waar het bier royaal vloeit, dankbaar voor al het goede dat de aarde ons gaf. Weegschaal dankt de liefde voor luxe en schoonheid, de gehechtheid aan ‘zekerheid’ aan de natuurlijke rijkdom waarin ze is geboren.

Zo anders is het in de duistere maand november, als het teken Schorpioen aan de beurt is en de zon zich schuilhoudt achter donkere wolken. De natuur lijkt te sterven, kale zwarte takken steken af tegen de hemel. Het is de slachtmaand en het grote loslaten is begonnen. Iets van die somberheid zien we terug in Schorpioen, die als geen ander de duistere kant van het leven kan doorgronden. Het is het teken van inkeer en zelfreflectie.

Als het zonlicht ons verlaat, is er geen leven meer mogelijk. Al die kaarsjes kunnen reuzegezellig zijn, maar in de wintermaand december, is het buiten grimmig. Het zijn hoop en geloof die ons op de been houden. Daarom is Boogschutter zo’n optimist, zo’n visionair. Als de zon je heeft verlaten, moet je wel je eigen innerlijke licht aansteken!

Eind december is de zon het verst bij ons vandaan, maar dat dieptepunt is ook het omslagpunt. Al vroeg in januari kun je merken dat de dagen weer iets langer worden. Toch, buiten vriest of waait het en de deuren en ramen blijven stevig gesloten om de kou te weren. Bij de kachel wordt hard gewerkt. Boeren repareren hun gereedschap, boerinnen verstellen het linnengoed. Nu kan het nog, straks vragen de dieren en het land alle aandacht. Het teken Steenbok heeft geleerd dat je hard moet werken, zodat je klaar bent voor later. Hij heeft iets van die strengheid en geslotenheid meegekregen. Maar binnen staat wel de kachel aan. Steenbok kan uitzonderlijk warm zijn en anderen een veilig thuis bieden.

Eind januari, begin februari beginnen de dagen echt langer te worden. Het kan nog ijskoud zijn, maar de zon schittert op de sneeuw en sneeuwklokjes steken vrolijk uit de aarde. We hebben het weer gered! Dat is het optimisme dat Waterman zo origineel maakt. Dat vleugje idealisme tegen beter weten in, omdat hij in zijn geboortemaand al meekreeg: het komt goed.

En dan is de cirkel rond, de vier seizoenen zijn doorlopen. Het is maart, de laatste maand van de winter. Het kan nog heel koud zijn of stormachtig, maar het licht is overal om ons heen en op een beschut terrasje kan het behoorlijk warm worden. Het sap in de bomen en takken begint steeds harder te stromen. We voelen de opwinding al van de lente die komt. Het wisselvallige in de natuur zien we terug in Vissen, die soms met ‘alle winden meewaait’. Maar Vissen heeft als hekkensluiter ook een diep spiritueel inzicht in de cyclus van het leven. Daarom de bereidheid om offers te brengen, alles op te geven, zodat het leven opnieuw kan beginnen.

Door anderen gelezen