Op deze leeftijden kun je een kantelmoment verwachten volgens de astrologie

Op deze leeftijden kun je een kantelmoment verwachten volgens de astrologie Op deze leeftijden kun je een kantelmoment verwachten volgens de astrologie Op deze leeftijden kun je een kantelmoment verwachten volgens de astrologie

Er zijn momenten die bijna iedereen gaat meemaken, vaak in dezelfde levensfase, zoals de puberteit of een midlifecrisis. Het zijn kantelmomenten rond bepaalde leeftijden, waarbij je op een kruispunt staat. De weg die je dan inslaat, is bepalend voor wat volgt. Astroloog Johanna Blok legt uit wat hierbij de rol van de planeten is.

Er zijn verschillende leeftijden waarop zo’n kantelpunt kan plaatsvinden, we delen er hieronder een aantal. Het volledige overzicht vind je in Happinez 4 – Vind je zielsmissie.

Leeftijd 28

Nu even serieus

In de periode van 28 tot 30 jaar kun je voor het eerst voelen dat er wat deurtjes dichtgaan. Je hebt je een tijd uitgeleefd, de studie is afgerond, je hebt een baan gevonden, misschien een vaste partner. Dan komt het besef dat er minder mogelijkheden zijn dan je dacht. Het leven nodigt je uit om serieuze beslissingen te nemen. Je krijgt meer verantwoordelijkheid, een huis of een gezin. Vaak gaat het over geld, zelfs als je daar liever niet over wilt nadenken. Ben je bereid om de nodige offers te brengen? Heb je tot nu toe gedaan wat je karmische opdracht was? Heb je je hart gevolgd of de wens van je omgeving? Ben je een goed mens geworden, heb je (emotionele) schulden gemaakt of afgelost?

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Het zijn vragen die Saturnus stelt tijdens je eerste Saturnus-return. Saturnus helpt je volwassen worden, en dat is niet alleen maar een leuk proces. Als je nu geen verantwoordelijkheid neemt, kom je later misschien in de problemen. Neem je die wel, dan betekent het dat je een stuk van je vrijheid verliest. Tijdens de Saturnus-return vallen er altijd wel één of meerdere lastige keuzes te maken. Maar als je die maakt, en je zit goed, dan kun je merken dat je op stoom komt. Je bouwt aan succes, aan een (materiële) toekomst en je geniet ervan. Dan is Saturnus met z’n discipline en hard werken je beste vriend.

Leeftijd 36

Is dit alles wat er is?

Als Jupiter zijn derde return beleeft, kun je ervaren dat het harde werken vruchten heeft afgeworpen. Je hebt het voor elkaar, je ondervindt een gevoel van rijkdom, het leven is gul geweest. Je bent geslaagd, je hebt inmiddels één of meer kinderen, soms een koophuis.
Wat liefde betreft, is dit de leeftijd waarop je de seven years itch kunt ervaren. Zeven jaar is de periode die Saturnus erover doet om een vierkant te maken met zichzelf. Veel relaties beginnen op een Saturnus-moment en gaan daarom zeven jaar later door een lastige periode. Je kent elkaar door en door, je vertrouwt elkaar, je hebt samen wat opgebouwd, er zijn kinderen, maar waar is het gevoel, het vuur?

Het lijkt soms alsof je samen vastzit in een Saturnus-kasteel. Bovendien doen de Maansknopen en zonsverduisteringen er een schepje bovenop. Het is tijd om je bewust te worden van je zielsverlangen. Waardoor er ondanks het huisje-boompje-beestje een onbestemd gevoel kan zijn: je ziel wil meer, maar je weet nog niet wat. Het optimisme en de zelfoverschatting van Jupiter kunnen er dan voor zorgen dat je gekke sprongen maakt. Maar je hebt wel nog steeds het gevoel dat je zelf achter het stuur zit van je leven. Dat kan veranderen bij de Pluto-kraak (zie ‘42 jaar’), die soms al op je 36e begint.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok
  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen
  • Alleen in juni 10,- korting met code ASTRO10

Leeftijd 42

De diepte in

De midlifecrisis, de grootste crisis van je leven, waar je meestal baat bij hebt. Pluto, Neptunus en Uranus spannen dan samen om je leven op zijn kop te zetten. Van deze drie grootheden is Pluto de grootste, daarom duiden astrologen deze periode aan als de Pluto-kraak. Meestal vindt
die plaats rond je 42e, maar door de wat vreemde baan van Pluto, kan het beginnen te rommelen op je 36e en pas ophouden op je 48e. Het is ook niet zozeer een afgebakend jaar waarin die kraak gebeurt, maar het begin van een traject, waarin er schillen rond je ziel worden afgepeld. Net zolang totdat je bij de kern bent en kunt zeggen: ik heb mezelf gevonden.

Het is een prachtig, maar ook een lastig proces. Meestal begint het met een voorval of situatie waar we niets over te zeggen hebben. De kosmos neemt het over. Met bijvoorbeeld een burn-out, een verhuizing, een nieuwe liefde, iets wat je leven op zijn kop zet. Vanaf dat moment begint het grote los- laten, want niets is wat het lijkt, en elke poging die je onderneemt om vast te klampen aan het oude, faalt. Je kunt enorm in de war zijn, maar daaronder zit ook een stevige overtuiging die zegt dat je deze ervaring nodig hebt, dat het je verder brengt, ondanks de pijn die erbij hoort. Niets is zoals je het wilt en toch wil je dit. Hoe meer je in de jaren hiervoor bent afgedwaald van je zielsbestemming, hoe harder het piept en kraakt als Pluto je meesleurt de diepte in. Maar dat is mooi, dat is goed, dat brengt je waar je zijn moet en de meesten kijken blij en dankbaar terug op de ervaring van hun Pluto-kraak. Ook kun je eruit komen met het gevoel dat je niet langer bang bent voor de dood. Laat maar komen, als je deze crisis overleeft, overleef je alles.

Neptunus overgiet de Pluto-kraak met een spirituele saus, een versterking van het bewustzijn dat er meer is tussen hemel en aarde. Je kunt in deze periode bijzondere en mystieke ervaringen hebben die het gevoel ver- sterken; ‘het moest zo zijn’. En Uranus zorgt voor extra roekeloosheid, waardoor je dingen doet die je normaal gesproken niet zou wagen. Je krijgt als het ware een duwtje in de rug.

De Pluto-kraak heeft een wezenlijke reden. Ooit zul je alles afstaan, tot je lichaam aan toe. Je zou kunnen zeggen dat de Pluto-kraak gaat over het kleine loslaten, als voorbereiding op het grote loslaten aan het einde van het leven. Als jij je zielsmissie kent en ontdekt dat het leven zin heeft, zul je waardig en dankbaar de tweede helft van je levensreis kunnen maken. Vol in het leven staan en toch elk moment klaar om het los te laten.

Leeftijd 50

Heilzaam en helend

Op je vijftigste ben je klaar voor de Chiron- return. Het kabaal van de Pluto-kraak is voorbij. Chiron de gewonde heler schenkt zijn heilzame, liefdevolle energie over je uit. Waar Pluto een oude wond aan het licht heeft gebracht, dekt Chiron hem weer toe. Misschien komt er iemand in je leven die de wonden voor je schoonlikt. Een liefde, een dier, een vriendschap. En hoewel je het litteken voor altijd met je meedraagt, ben je dankbaar voor de ervaring en opgelucht dat je bent waar je nu bent. Gelouterd door het leven, met een diepere kennis van wie je bent en wat je wilt. Misschien zul je merken dat je steeds vaker anderen troost en perspectief kunt bieden, die doormaken wat jij hebt doorgemaakt.

Leeftijden 60 – 63

Tweede puberteit

Hoewel de leeftijd van 60 jaar velen angst inboezemt – ‘dan ben ik een senior’ – is het vaak een fijne tijd. Jupiter keert terug naar zijn uitgangspositie en zorgt voor een gelukkige periode op allerlei vlakken. Materieel zijn er geen zorgen, je wordt misschien opnieuw verliefd, je hebt nog steeds ruimte om van het leven te genieten.

Je gezondheid is wellicht niet optimaal, maar je bent nog wel fit. Het is net alsof je even mag uitrusten van de zware reis die het leven kan zijn. Even later zorgt de rebelse planeet Uranus voor nog wat spanning en sensatie, waardoor je toch nog een keer de drang hebt om vrijheid op te zoeken. Dan word je bijvoorbeeld een pensionado die in een camper over de wereld trekt, of een kunstenaar, omdat je nu eindelijk volledig vrij bent om te doen wat je leuk vindt. Je wilt groots en meeslepend leven of op zijn minst je niets meer aantrekken van wat anderen ervan vinden. Dat levert vaak heerlijke en verrassende ervaringen op. Zodat jonge mensen zeggen: “Ik hoop dat ik later net zo in het leven sta als jij.”

Shop Happinez 4 – Vind je zielsmissie zonder verzendkosten

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.

Meer lezen over astrologie?

Zwarte maan en Lilith: ontdek je schaduwkanten

Volgend artikel
Leeuw-seizoen: dit is wat het voor jou betekent
Leeuw-seizoen: dit is wat het voor jou betekent