Mercurius retrograde 2024: het complete overzicht

Mercurius retrograde 2024: het complete overzicht Mercurius retrograde 2024: het complete overzicht Mercurius retrograde 2024: het complete overzicht

Mercurius retrograde is een veelbesproken gebeurtenis in de astrologie. Als een planeet retrograde loopt, lijkt het vanaf de aarde gezien alsof deze zich achteruit beweegt. Hetzelfde gebeurt met de invloed van deze planeet.

Zo zorgt planeet Mercurius gewoonlijk voor soepele communicatie en verbindingen. Mercurius heerst ook over de manier waarop je denkt en leert. Tijdens Mercurius retrograde loopt dit net even wat minder soepel. Er zouden tijdens deze periode bijvoorbeeld sneller miscommunicaties kunnen ontstaan, je kunt te maken krijgen met vertraging als je reisplannen hebt en soms voelt het alsof je je gedachten niet op een rijtje krijgt.

En dan is het wel zo fijn als je weet waardoor dat komt. Daarom vind je onderstaand een overzicht van alle Mercurius retrogrades in 2024. Je leest wanneer deze periodes starten, in welk sterrenbeeld Mercurius dan staat en wanneer deze planeet weer direct gaat lopen. Zo noem je het als een planeet zich weer gedraagt zoals ‘normaal’.

Het kan dan nog wel even duren tot de effecten van Mercurius retrograde helemaal zijn verdwenen. Dit heeft te maken met de schaduwperiode. Deze vindt plaats voor Mercurius retrograde en erna. Hier lees je alles wat je moet weten over de schaduwperiode van Mercurius retrograde.

Online training Leef met de maan

 • Ontdek wat de kracht van de maan voor jou kan doen
 • Tijdelijk cadeau: Moon Journal
 • Met 8 lessen — één voor elke maanfase + 4 bonuslessen
 • Meer dan 5.900 trainees gingen je voor

Let op: sommige retrogrades vinden gedeeltelijk plaats in 2023.

Mercurius retrograde 2024: dit zijn ze allemaal

 • 13 december 2023 tot 2 januari 2024 in Steenbok en Boogschutter
  19 dagen lang
 • 2 april 2024 tot 25 april 2024 in Ram
  23 dagen lang 
 • 5 augustus 2024 tot 28 augustus 2024 in Maagd en Leeuw
  23 dagen lang 
 • 26 november 2024 tot 15 december 2024 in Boogschutter
  19 dagen lang 

Andere retrogrades in 2024

Mercurius is niet de enige planeet die wel eens retrograde loopt. Zo komen retrogrades ook voor bij Venus, Mars, Saturnus, Jupiter, Uranus, Neptunus, Pluto en Chiron. In dit overzicht staan alle retrogrades in 2024 opgenomen. Zo weet je precies waar je wanneer aan toe bent.

Wil jij iedere week je horoscoop in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze exclusieve astrologie nieuwsbrief. Je ontvangt niet alleen elke week een persoonlijke horoscoop van onze huisastroloog Johanna Blok, maar je krijgt ook als eerste de maand- en jaarhoroscopen, artikelen over astrologie en updates over de nieuwe en volle maan in je inbox.

Over auteur
Bente de Bruin is journalist, auteur, astrologie-expert en Schorpioen. Vanuit een overtuiging dat niet iedereen met hetzelfde sterrenbeeld ook dezelfde persoonlijkheid zou hebben, is ze gaan onderzoeken hoe astrologie nu écht werkt. Een grote passie was geboren. Ondertussen heeft ze er haar missie van gemaakt om astrologie toegankelijk te maken voor een grote doelgroep en deze leer over te brengen zoals deze echt is: interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk.
Volgend artikel
Retrogrades 2024: een overzicht van alle planeten
Retrogrades 2024: een overzicht van alle planeten