Mercurius retrograde 2023: het complete overzicht

Mercurius retrograde 2023: het complete overzicht Mercurius retrograde 2023: het complete overzicht Mercurius retrograde 2023: het complete overzicht

Mercurius retrograde is een veelbesproken gebeurtenis in de astrologie. Als een planeet retrograde loopt, lijkt het vanaf de aarde gezien alsof deze zich achteruit beweegt. Hetzelfde gebeurt met de invloed van deze planeet.

Zo zorgt planeet Mercurius gewoonlijk voor soepele communicatie en verbindingen. Mercurius heerst ook over de manier waarop je denkt en leert. Tijdens Mercurius retrograde loopt dit net even wat minder soepel. Er zouden tijdens deze periode bijvoorbeeld sneller miscommunicaties kunnen ontstaan, je kunt te maken krijgen met vertraging als je reisplannen hebt en soms voelt het alsof je je gedachten niet op een rijtje krijgt.

En dan is het wel zo fijn als je weet waardoor dat komt. Daarom vind je onderstaand een overzicht van alle Mercurius retrogrades in 2023. Je leest wanneer deze periodes starten, in welk sterrenbeeld Mercurius dan staat en wanneer deze planeet weer direct gaat lopen. Zo noem je het als een planeet zich weer gedraagt zoals ‘normaal’.

Het kan dan nog wel even duren tot de effecten van Mercurius retrograde helemaal zijn verdwenen. Dit heeft te maken met de schaduwperiode. Deze vindt plaats voor Mercurius retrograde en erna. Hier lees je alles wat je moet weten over de schaduwperiode van Mercurius retrograde.

Online training Leef met de maan

 • Ontdek wat de kracht van de maan voor jou kan doen
 • Tijdelijk cadeau: Moon Journal
 • Met 8 lessen — één voor elke maanfase + 4 bonuslessen
 • Meer dan 5.900 trainees gingen je voor

Let op: sommige retrogrades vinden gedeeltelijk plaats in 2022 of in 2024.

Mercurius retrograde 2023: dit zijn ze allemaal

 • 29 december 2022 tot 18 januari 2023 in Steenbok
  20 dagen lang
 • 21 april 2023 tot 15 mei 2023 in Stier 
  23 dagen lang 
 • 23 augustus 2023 tot 15 september 2023 in Maagd
  23 dagen lang 
 • 13 december 2023 tot 2 januari 2024 in Steenbok en Boogschutter
  19 dagen lang 

Andere retrogrades in 2023

Mercurius is niet de enige planeet die wel eens retrograde loopt. Zo komen retrogrades ook voor bij Venus, Mars, Saturnus, Jupiter, Uranus, Neptunus, Pluto en Chiron. In dit overzicht staan alle retrogrades in 2023 opgenomen. Zo weet je precies waar je wanneer aan toe bent.

Over auteur
Bente de Bruin is journalist, auteur, astrologie-expert en Schorpioen. Vanuit een overtuiging dat niet iedereen met hetzelfde sterrenbeeld ook dezelfde persoonlijkheid zou hebben, is ze gaan onderzoeken hoe astrologie nu écht werkt. Een grote passie was geboren. Ondertussen heeft ze er haar missie van gemaakt om astrologie toegankelijk te maken voor een grote doelgroep en deze leer over te brengen zoals deze echt is: interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk.

Meer lezen over de astrologie van 2023?

Dit zijn alle maanstanden in 2023.

Volgend artikel
Wanneer is het volle maan in 2023? Dit overzicht vertelt het je
Wanneer is het volle maan in 2023? Dit overzicht vertelt het je