Is jouw sterrenbeeld een kardinaal, vast of beweeglijk teken?

Is jouw sterrenbeeld een kardinaal, vast of beweeglijk teken? Is jouw sterrenbeeld een kardinaal, vast of beweeglijk teken? Is jouw sterrenbeeld een kardinaal, vast of beweeglijk teken?

Ben jij een water-, aarde-, lucht- of een vuurteken? In de astrologie behoren alle twaalf de sterrenbeelden tot een van de vier elementen. Daarnaast zijn er ook nog de energierichtingen (ook wel kruizen of kwaliteiten genoemd). Deze energierichtingen leveren nog drie andere categorieën op waartoe jouw sterrenbeeld kan behoren: de kardinale tekens, vaste tekens of beweeglijke tekens. Benieuwd tot welke categorie jouw sterrenbeeld behoort? 

Kardinaal, vast of beweeglijk teken

Van ieder element (vuur, water, lucht en aarde) zit er één in deze categorieën. Hoewel de tekens veel verschillende eigenschappen hebben, kennen ze ook mooie overeenkomsten. Dit is hoe de tekens onderverdeeld zijn.

Kardinale tekens: Ram, Kreeft, Weegschaal en Steenbok

Kardinale tekens (ook wel hoofdtekens genoemd) staan voor verandering en zijn goed in het starten van iets nieuws. Dat komt omdat deze tekens dol zijn op controle. En hoe kun je die beter behouden dan door zélf te bepalen wat er gaat gebeuren? Het moge duidelijk zijn: kardinale tekens zijn actief, nemen initiatief en zijn – door hun behoefte aan controle – soms een beetje te vasthoudend. Deze controledrang is vooral naar buiten toe gericht.Typisch voor de kardinale tekens is ook dat zodra hun periode aanbreekt, een nieuw seizoen ingeluid wordt. Zo start het Ram-seizoen tegelijkertijd met de lente, het Kreeft-seizoen start als de zomer begint, het Weegschaal-seizoen luidt de herfst in en met het Steenbok-seizoen begint de winter.

Vaste tekens: Stier, Leeuw, Schorpioen en Waterman

Als we het hebben over de vaste tekens, gaat het over Stier, Leeuw, Schorpioen en Waterman. Deze vier tekens staan erom bekend nogal standvastig te kunnen zijn. Ze hebben het liefst complete controle over hun binnenwereld. Dat is de grootste uitdaging voor de vaste tekens, omdat hun binnenwereld nogal groots en overheersend kan aanvoelen. Om die reden zijn ze altijd op zoek naar stabiliteit. Stabiliteit is erg belangrijk voor ze en ze zijn bereid daar hard voor te werken. Als de vaste tekens dan eenmaal ergens voor gaan, geven ze niet zomaar op. Toch is er wel iets wat ze flink kan ontmoedigen: verandering. Daar zijn ze echt niet dol op, omdat het ze het gevoel geeft dat ze hun stabiliteit en controle (weer) volledig kwijt zijn.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook


Beweeglijke tekens: Tweelingen, Maagd, Boogschutter en Vissen

Tweelingen, Maagd, Boogschutter en Vissen zijn de beweeglijke tekens. Beweeglijke tekens worden ook wel veranderlijke tekens genoemd. Het zijn de meest flexibele tekens van de dierenriem. Hoewel ze gemakkelijk meebewegen met alles en iedereen, is dat ook juist hun valkuil; beweeglijke tekens hebben moeite met het vinden (en vervolgens behouden) van een vaste basis. Ze zijn geneigd met alle winden mee te waaien, waardoor ze uit het oog verliezen wie ze zelf zijn en waar ze voor staan. En dat terwijl de echte kracht, hún echte kracht, diep van binnen zit.

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans

Over auteur
Bente de Bruin is journalist, auteur, astrologie-expert en Schorpioen. Vanuit een overtuiging dat niet iedereen met hetzelfde sterrenbeeld ook dezelfde persoonlijkheid zou hebben, is ze gaan onderzoeken hoe astrologie nu écht werkt. Een grote passie was geboren. Ondertussen heeft ze er haar missie van gemaakt om astrologie toegankelijk te maken voor een grote doelgroep en deze leer over te brengen zoals deze echt is: interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk.

Meer lezen over astrologie?

Liefdeshoroscoop: dit zegt jouw element over je liefdesleven

Volgend artikel
Waarom je vrijdag de dertiende niet moet vrezen, maar moet vieren
Waarom je vrijdag de dertiende niet moet vrezen, maar moet vieren