Waarom je vrijdag de dertiende niet moet vrezen, maar moet vieren

Waarom je vrijdag de dertiende niet moet vrezen, maar moet vieren Waarom je vrijdag de dertiende niet moet vrezen, maar moet vieren Waarom je vrijdag de dertiende niet moet vrezen, maar moet vieren

Vrijdag de dertiende roept voor veel mensen een ongemakkelijk gevoel op, omdat deze dag wordt geassocieerd met ongeluk en narigheid. Er zijn zelfs talloze horrorfilms gebaseerd op vrijdag de dertiende.

Hoewel iedereen zich ervan bewust is dat vrijdag de dertiende zo’n imago heeft, weten maar weinig mensen waarom dat zo is. Is vrijdag de dertiende echt zo’n ongeluksdag? En waar komt dat dan vandaan? Wat blijkt: de spirituele betekenis van deze speciale datum laat iets heel anders zien.

Vrijdag de dertiende: de spirituele betekenis

Bij iedere dag van de week hoort een planeet. Deze zijn niet zomaar uitgekozen, maar passen bij de energie van die dag. Vrijdag behoort toe aan Venus. Vrijdag is de perfecte dag om te relaxen, om jezelf in de watten te leggen en om te genieten van al het moois wat het leven te bieden heeft. Op de vrijdag wordt het weekend ingeluid, waardoor we worden aangemoedigd om ons te wenden tot creativiteit, sensualiteit en schoonheid. Dit past uitstekend bij de energie van Venus.

Dit geldt ook voor het getal dertien. Dit draagt – net als de vrijdag – een vrouwelijke energie met zich mee. Dertien wordt in de numerologie gezien als het cijfer van de dood en (her)geboorte, van creatie, en vruchtbaarheid. Ook dit is niet zomaar, want de link is terug te vinden in de maancyclus. Zo kent ieder kalenderjaar dertien maancycli. De verschillende maanfasen kunnen qua thematiek aan de vrouwelijke menstruatiecyclus gekoppeld worden. Dat dertien een cijfer is dat barst van de vrouwelijke energie, moge duidelijk zijn.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Vieren in plaats van vrezen

Vroeger werd een vrouw die menstrueerde gezien als iets krachtigs en magisch, omdat zij in staat is om nieuw leven te creëren. Dat idee is met de tijd veranderd, toen de samenleving steeds meer patriarchaal werd. Menstrueren was niet langer magisch, het was iets wat je vooral voor jezelf moest houden.

Net als het omarmen van de sterke, vrouwelijke energie van vrijdag de dertiende. Voorheen werden er rituelen, spreuken en vieringen uitgevoerd op vrijdag de dertiende, maar ook dit werd meer en meer afgekeurd. Het werd gezien als heidens om gebruik te maken van de mooie energie van deze dag. Om dit extra aan te zetten, werden er allerlei gruwelijke verhalen bedacht rondom vrijdag de dertiende. Met succes, want heel veel mensen zijn overtuigd van het ongeluk dat kleeft aan deze dag.

Laten we hier verandering in brengen. Laten we de vrijdag, het getal dertien en vrijdag de dertiende weer zien als dat wat ze zijn: krachtige symbolen van vrouwelijke energie. Symbolen die gevierd mogen worden, in plaats van gevreesd.

Meer lezen?

Zo luister je naar je innerlijke heks, volgens Susan Smit.

Over auteur
Bente de Bruin is journalist, auteur, astrologie-expert en Schorpioen. Vanuit een overtuiging dat niet iedereen met hetzelfde sterrenbeeld ook dezelfde persoonlijkheid zou hebben, is ze gaan onderzoeken hoe astrologie nu écht werkt. Een grote passie was geboren. Ondertussen heeft ze er haar missie van gemaakt om astrologie toegankelijk te maken voor een grote doelgroep en deze leer over te brengen zoals deze echt is: interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk.
Volgend artikel
Dit vertelt jouw Venusteken over je liefdesleven
Dit vertelt jouw Venusteken over je liefdesleven