Terug naar overzicht

Maanfasen en menstruatie: ken je energie

Categorie
Tekst
Fabienne Peters
Maanfasen en menstruatie: ken je energie

De maan heeft immense invloed op je energiehuishouding. Of je menstruatiecyclus nu precies gelijk loopt met de maan of niet, de maanfasen zijn qua thematiek, seizoen en energieniveau naast je periode te leggen. Zo staat nieuwe maan voor de menstruatie en volle maan voor de eisprong. Je energie fluctueert binnen de vier maanfases van je menstruatiecyclus en het is handig om daarop in te spelen.

Menstruatie: bouw rust in (nieuwe maan: winter)

Je intuïtie is op zijn scherpst en jij bent het meest introvert tijdens de nieuwe maanfase van je cyclus. Je lichaam heeft alle energie nodig voor het interne proces en jij hebt het nodig om naar binnen te keren en rust in te bouwen waar het kan. Als je er ruimte voor maakt, merk je pas hoezeer je er behoefte aan hebt. Tijdens de nieuwe maanfase is het goed om naar binnen te keren en te contempleren met een dekentje op de bank.

Pre-eisprong: zelfverzekerd van start (eerste kwartier: lente)

De pre-eisprongfase die gelijk staat aan het eerste kwartier van de maan zou wel wat langer mogen duren. Waarom? Je voelt je energiek, stabiel, mentaal sterk en je hebt zin om te starten met nieuwe plannen en ideeën. Emotioneel ben je meer in balans dan op andere momenten in je cyclus, wat maakt dat je zelfverzekerd bent en zin hebt om met anderen af te spreken. Het is alsof je uit een donkere grot komt en ineens weer daglicht ziet.

Eisprong: extraverte energiebubbel (volle maan: zomer)

Je klapt uit elkaar van bruisende energie tijdens de volle maanfase van je cyclus. Als die ook nog samenvalt met de volle maan, merk je het effect daarvan dubbel en dwars. Je bent zo extravert dat je er zelf soms van schrikt en blaast alles wat je pad kruist met verve nieuw leven in. Let op dat je in deze energiebubbel niet je hele cyclus volplant met afspraken die je tijdens de volle maanfase bekoren, want die kunnen op een later moment een knoop in je maag veroorzaken.

Pre-menstruatie: grote schoonmaak (laatste kwartier: herfst)

Boenen, vegen, cleansen, detoxen; tijdens het laatste maankwartier van je menstruatiecyclus heb je maar aan één ding behoefte: schoonmaken. Zowel je huis als je innerlijke gesteldheid zijn toe aan een opknapbeurt, vind je. Het is een zeer geschikt moment om los te laten, om naar oude patronen, relaties, gedachten en gedragingen te kijken en misschien te denken: nee, dit is niet meer voor mij. In het laatste kwartier ben je gefocust, toegewijd en gebrand op persoonlijke groei.

Wil jij de maanenergie in je voordeel laten werken?

Doe dan vanaf 14 september 2020 mee met onze training Leef met de maan. Met deze Instagram-training nemen we jou een maand lang mee in de cyclus en maak je kennis met de unieke energieën van de maanfasen. Als cadeau ontvang je nu tijdelijk een prachtige set maankaarten én een moon journal. Bekijk hier de training

Meer weten?

Meer Happinez?

Door anderen gelezen