4 x eerste hulp bij groeien

4 x eerste hulp bij groeien 4 x eerste hulp bij groeien 4 x eerste hulp bij groeien

Hoe help je je kind opgroeien tot een mooi mens? Happinez zet vier praktische – niet-digitale! – apps voor je op een rij.

De Wollydoll

Dit is de therapeutische variant op Jantje lacht, Jantje huilt. Dit empathiepopje heeft zowel aan de voor- als achterkant een gezichtje. De sippe kant nodigt je kind uit om een nare ervaring te vertellen of een boze of verdrietige bui onder de ogen te zien. De vrolijke kant van de WollyDoll helpt vervolgens om een gebeurtenis een plek te geven of te relativeren. ‘Door het popje om te draaien, draai je als het ware de knop om,’ zeggen de bedenkers. De schapenwollen popjes zijn er in twee maten: vanaf € 4,95 voor de kleinste.

Relaxklets!

Samen lekker yogaën! Dat doe je met ‘Relaxklets!’ van Florien van der Aar en Michal Janssen. Het boek biedt yoga-oefeningen, meditaties, massages, spelletjes en vragen: ‘Om samen te ontspannen en om volle hoofden leger te maken.’ Alles wordt op een eenvoudige manier uitgelegd, met korte teksten en duidelijke illustraties. Toon en aanpak zijn verassend licht: zo kun je kikkers kussen, vlinders lokken, onder een waterval staan en vliegen. Relaxklets! Kost € 14,95.

Braveys

Groeien is ook een kwestie van durven. Onder de bedrijfsnaam Braveys geeft Sarah Stuijfzand workshops om kinderen en jongeren te helpen angsten te overwinnen. Ook verkoopt ze peptalk-stickers, monsterbouwplaten en stoere T-shirts. Ze wil, zegt ze, jonge mensen ‘bemoedigen, zodat zij zichzelf kunnen redden oog in oog met moeilijkheden en obstakels en ook een helende hand aan hun naasten kunnen bieden, als sidekick.’ Het kan daarbij gaan om uiteenlopende obstakels: van leren omgaan met een chronische ziekte tot de angst voor monsters onder je bed.

Stars of Empathy

‘Ik ben niet gewend om over mezelf te praten, maar het voelt heel fijn.’ Dat zegt een van de kinderen die Stars of Empathy heeft gespeeld: een bordspel dat kinderen leert elkaar beter te begrijpen. Bedenker Loes Hubertus: ‘Het geven van openheid over hun ideeënwereld en gevoelsleven is essentieel voor kinderen om op te groeien tot stabiele individuen die zorg dragen voor zichzelf en hun omgeving.’ Stars of Empathy bestaat uit vragen (‘Wie is je beste vriend? Wat maakt hem of haar speciaal?’) en opdrachten (Geef je linkerbuurman een compliment’) en wordt gespeeld met vier personen van 7 tot 11 jaar, plus een begeleider. En voor alle duidelijkheid: ‘Winnen is totaal onbelangrijk.’

Volgend artikel
Lieve Dot: advies aan een Nieuwe Mama
Lieve Dot: advies aan een Nieuwe Mama