Zo wordt je kind vanzelf zen

Zo wordt je kind vanzelf zen Zo wordt je kind vanzelf zen Zo wordt je kind vanzelf zen

Ooit gaf Rosalinda meditatieles aan haar eigen kinderen. Dat is uitgegroeid tot een erkende opleiding. Alvast een voorproefje.

Vandaag word ik wakker in een mooie droom: op Ibiza geef ik de opleiding kindermeditatiedocent. Wat meer dan 15 jaar geleden begon met het geven van meditaties aan mijn eigen kinderen, is uitgegroeid tot een erkende korte beroepsopleiding met als missie: kinderen vanuit hun hart laten stralen als sterren. Eerst in Nederland, daarna België en nu op een prachtige spirituele plek in de zonnige Atzaro vallei.

Deze week deel ik met toekomstige docenten vele soorten meditatie- en mindfulnesstechnieken die kinderen kunnen helpen om hun innerlijke rust en geluk te vinden. En speciaal voor Happinez deel ik ook hier enkele meditatie-oefeningen.

1. Happy relax bubble

Zorg dat je een bellenblaas of meerdere bellenblazen hebt. Ga met je kind of kinderen rustig zitten. Geef ze eerst nog geen bellenblaas. Pak wel zelf een bellenblaas en laat zien hoe je mindfull bellenblaast. Je ademt rustig in en op een uitademing blaas je door de opening. Je kijkt naar de bellen, naar hoe ze bewegen in de lucht uiteenspatten. Dan vertel je dat jullie het nu samen ook zo gaan doen: eerst inademen en op een uitademing de bel blazen. Je gaat pas verder met de volgende ‘bel’, als er geen bel meer is te zien is in de lucht.
Terwijl jullie staren naar de bellen, vraag je hoe het zou zijn om in zo’n bel te zitten en te zweven door de lucht. Na een paar keer bellen te hebben geblazen, gaan jullie samen liggen met de ogen dicht. Je vraagt om met dichte ogen nog een keer de bellen voor je te zien. En dan vertel je verder:
“Zie de bellen zweven door de lucht. Ze glinsteren in de zon en je ziet er mooie kleuren in. Het valt je op dat één bel groter is dat de rest. Die bel wordt steeds groter en zweeft vlak bij jou. De bel wordt zo groot dat jij er in past. Nu merk je dat je zelf lichter wordt en door lucht zweeft in een bel. Voel maar hoe fijn het is om zo te zweven. Je kunt alles zien en overal naartoe gaan. Je voelt je veilig en beschermd door de bel.”
Kies voor een kort moment van stilte waarin je de kinderen de ruimte geeft om in de bel te zweven. Daarna sluit je af: “Voel hoe de bel rustig aan steeds lager en lager gaat en uiteindelijk weer zachtjes landt op de grond. Adem diep in door je neus en blaas uit door je mond. De bel is weer opgelost en jij opent rustig je ogen.”

Online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Voor een lichter en opgeruimder leven

  • Ervaar meer innerlijke rust

Van deze oefening worden kinderen rustig en ontspannen. Het helpt om even te ontsnappen aan een drukke dag en veel gedachten.

2. Happy high five

Ga met je kind of kinderen rustig zitten. Vraag dan: “Willen jullie een speciale high five leren?” Met alles wat je nu gaat zeggen, doe je zelf als voorbeeld ook mee.
“Kijk eerst eens naar je handen. Hoe zien ze eruit? Voel eens aan je handen. Hoe voelt je huid? Hoe voelen je nagels? En voelt de binnenkant hetzelfde als de buitenkant? Ga dan met je wijsvinger langs de buitenkant van je vingers. Alsof je een omtrek wilt maken langs je hand. Je begint bij de buitenkant van je pink en gaat zo alle vingers af. Omhoog en omlaag. Totdat je eindigt bij de buitenkant van je duim. Doe het eerst met de ene hand, dan met de andere.
Kijk daarna naar de binnenkant van een van je handen, je handpalm. Leg je wijsvinger van je andere hand nu aan de onderkant van je handpalm. Als je inademt teken je met je wijsvinger een lijn omhoog tot aan de bovenkant van je pink en als je uitademt teken je de lijn naar beneden. En dan ga je verder: adem in en trek een lijn omhoog naar je ringvinger, als je uitademt trek je de lijn naar beneden. Doe dat voor alle vingers, totdat je bij de duim bent geweest. Daarna doe je dit bij je andere hand. Sluit de happy high five-oefening af met het geven van een echte high five aan elkaar.

Van deze oefening worden kinderen rustig, ontspannen en meer gefocust. Het helpt ook bij zenuwachtigheid voor een toets of spannende gebeurtenis.

Rosalinda Weel is meditatie- en yogaleraar met meditatieve kinderboeken en onderwijsmethodes op haar naam staan, waaronder ‘Droomwolken’ en ‘Droomsterren’. Lees meer op rosalindaweel.nl.

Volgend artikel
Pure wijsheid van een peuter
Pure wijsheid van een peuter