Blauwe matcha: ben jij al fan of is het de zoveelste hype?

Blauwe matcha: ben jij al fan of is het de zoveelste hype? Blauwe matcha: ben jij al fan of is het de zoveelste hype? Blauwe matcha: ben jij al fan of is het de zoveelste hype?

Voor iedereen met Instagram komt de blauwe variant op matcha niet als een verrassing. De felgekleurde bowls vliegen je om de oren op social media, geen feed is compleet zonder blauwe breakfastbowl en zelfs koffiegigant Starbucks heeft zich aan de unicorn-koffie gewaagd. Maar wat is blauwe matcha en heeft het dezelfde werking als haar groene zusje?

Wat is matcha?

Groene matcha is gemaakt van de bladen van groene thee. Het zit bomvol antioxidanten die goed blijken te zijn voor je metabolisme, bloedsuikerspiegel, bloeddruk en voor het verminderen van de kans op hart en vaatziekten. Er zit ook I-theanine in, dat voor een ontspannend effect kan zorgen.

blauwe matcha

Blauwe matcha

Hoe het zit met blauwe matcha? Volgens Cynthia Sass, diëtist van health.com, heeft het vrij weinig te maken met de echte (groene) matcha. “Blauwe matcha ziet er mooi uit, maar het is belangrijk te beseffen dat de kleur van een hele andere plant komt, en dus niet van groene thee,” aldus Sass. Blauwe matcha wordt namelijk gemaakt van de poeder van Clitoria ternatea.

https://www.instagram.com/p/BhYowoLjelN/

Het kan geen kwaad om blauwe matcha, of Clitoria ternatea, toe te voegen aan je ochtendritueel. De kleur komt immers van een plant, en bestaat niet uit een brouwsel van E-nummers. Er zijn een paar kleine onderzoekjes gedaan die aangeven dat de plant ook een kalmerend effect heeft, en het wordt vaak gebruikt in Ayurveda. Maar eerlijk is eerlijk, er is (nog) niet genoeg wetenschappelijk bewijs dat het net zo goed voor je is als groene matcha.

Online training Ayurveda

  • Ontdek het geheim van gezondheid en je goed voelen

  • Kom erachter welke dosha’s (basiskrachten) jij het meest in je hebt

  • Tijdelijk cadeau: koperen tongschraper

  • 7 lessen, inclusief dosha-test, aanvullende meditaties, schrijfoefeningen en meer

Maar: blauwe matcha ziet er in ieder geval leuk uit op de foto.

Heb je de Ayurveda-test al gedaan? Ontdek hier welke Ayurveda-type jij bent.

Volgend artikel
Zo maak je je eigen onsterfelijkheidsthee
Zo maak je je eigen onsterfelijkheidsthee