Zo maak je je eigen onsterfelijkheidsthee

Fotografie Tekst: Annet Niterink 
Zo maak je je eigen onsterfelijkheidsthee Zo maak je je eigen onsterfelijkheidsthee Zo maak je je eigen onsterfelijkheidsthee

Kombucha zou onder andere goed zijn voor de spijsvertering, een heilzame werking hebben op huidproblemen en goed zijn voor de gewrichten. Maar wat is het precies?

Kombucha is een gefermenteerde thee die in Nederland snel terrein wint. Was het eerst vooral hot bij Randsteedse hipsters, het is nu ook omarmd door mensen die graag gezond leven. Tegenwoordig kun je kombucha kant-en-klaar kopen in flesjes. Maar er zijn ook veel mensen die thuis hun eigen kombucha brouwen.

Onsterfelijkheidsthee

Zoals meer goede dingen in het leven komt kombucha oorspronkelijk uit Azië. De eerste keer dat er melding werd gemaakt van het bestaan en gebruik van kombucha is volgens internetbronnen zo’n tweehonderd jaar voor onze jaartelling in China.

Het brouwen ervan begint met het ‘zetten’ van een grote pot zoete thee. Als de thee voldoende is afgekoeld wordt er een speciale zwam aan toegevoegd. Dat klinkt een beetje griezelig, maar deze zwam, bekend onder de naam Scoby (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), is nodig voor het fermentatieproces. Door deze levende cultuur aan de zoete thee toe te voegen gaat het brouwsel fermenteren en krijgt de drank een fris-zure smaak.

Zelf kombucha maken?

Meer Happinez?

Volgend artikel
Lichamelijke klachten? Acupunctuur zou ze kunnen verlichten
Lichamelijke klachten? Acupunctuur zou ze kunnen verlichten