Kombucha zou onder andere goed zijn voor de spijsvertering, een heilzame werking hebben op huidproblemen en goed zijn voor de gewrichten. Maar wat is het precies?
Kombucha is een gefermenteerde thee die in Nederland snel terrein wint. Was het eerst vooral hot bij Randsteedse hipsters, het is nu ook omarmd door mensen die graag gezond leven. Tegenwoordig kun je kombucha kant-en-klaar kopen in flesjes. Maar er zijn ook veel mensen die thuis hun eigen kombucha brouwen.
Zoals meer goede dingen in het leven komt kombucha oorspronkelijk uit Azië. De eerste keer dat er melding werd gemaakt van het bestaan en gebruik van kombucha is volgens internetbronnen zo’n tweehonderd jaar voor onze jaartelling in China.
Het brouwen ervan begint met het ‘zetten’ van een grote pot zoete thee. Als de thee voldoende is afgekoeld wordt er een speciale zwam aan toegevoegd. Dat klinkt een beetje griezelig, maar deze zwam, bekend onder de naam Scoby (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), is nodig voor het fermentatieproces. Door deze levende cultuur aan de zoete thee toe te voegen gaat het brouwsel fermenteren en krijgt de drank een fris-zure smaak.
Happy Chocolatemousse Day! Lees meer
Met deze twist op de klassieke ratatouille krijgt jouw immuunsysteem zeker een boost. Lees meer
Leuk, lekker én gezond? Dat zit met deze traktaties wel snor. Lees meer
In de keuken doe je veel meer dan alleen koken. Lees meer
Deze barbecue-gerechtjes zijn allemaal 100% heerlijk én vegan. Lees meer
Het is de nationale Week zonder Vlees: met dit recept maak je een verrassend lekkere... Lees meer