Terug naar overzicht

Dit is wat je kunt leren van je lichaam

Categorie
Tekst
Joanne Wienen
Dit is wat je kunt leren van je lichaam

Ons lichaam en onze geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar volgens de Vlaamse psychiater Edel Maex lijken we dat een beetje vergeten te zijn.

Ons lichaam en onze geest staan continu met elkaar in verbinding. Zo kan intens verdriet in een periode van rouw, fysieke pijn opleveren. En wanneer iemand niet fit of gezond is, kan dit de gemoedstoestand van een persoon sterk beïnvloeden. Toch is de Westerse mens het lijf de afgelopen decennia los gaan koppelen van ons brein. Het gevolg daarvan is dat we de signalen die ons lichaam ons geeft vaak niet meer oppikken.

We eten teveel, omdat we niet of pas te laat doorhebben dat we verzadigd zijn. We blijven trainen, terwijl ons lichaam duidelijk om een herstelperiode vraagt. Of andersom: we komen de bank niet af, terwijl ons lijf duidelijk aangeeft dat het fitter moet worden. Ook als we heel druk zijn of stress ervaren is het ons lijf dat ons – nog vóór we mentaal merken dat er iets mis is – aangeeft dat we een stapje terug moeten doen. Vaak zien we een haperend lijf als een teken dat ons lichaam ons in de steek laat, wat soms natuurlijk ook zo is. Toch laat in de meeste situaties de geest juist het lichaam in de steek, bijvoorbeeld in de aanloop naar een burn-out.

Signalen van ons lijf

In een interview in De Volkskrant zegt Edel Maex, de Vlaamse psychiater en hoofd van de stresskliniek in het ZNA ziekenhuis in Antwerpen, dat wij wel kunnen doen alsof er een scheiding tussen lichaam en geest is, maar we onszelf dan voor de gek houden. “Voelen doen we met ons lichaam, verdriet doet pijn in het lichaam, maar we zijn er vervreemd van geraakt. (…) Mensen voelen hun lichaam en de alarmsignalen niet, gaan voort, tot ze ineens over een drempel gaan en instorten.”

In een tijd waarin stress en burn-out de orde van de dag zijn, zou het helpen als we die connectie tussen lichaam en geest weer terugvinden. Het lijf geeft namelijk al lang voordat de geest instort aan dat er iets niet in de haak is. Maex: “De favoriete signalen van ons lichaam zijn moeheid en pijn. Maar ook: je niet kunnen concentreren, meer slapen of niet meer kunnen slapen, onhebbelijk worden, je kinderen afsnauwen.”

Durf te luisteren

Iedereen is weleens chagrijnig of knorrig, en niet kunnen slapen kan ook weleens voorkomen. Maar gebeurt dit structureel, dan is er werk aan de winkel. Niet te lang blijven doormodderen met nek- en rugklachten, slapeloosheid of een slecht humeur, maar actie ondernemen. Stap naar de dokter, baas of coach. Ons lijf vertelt ons heel goed waar onze grenzen liggen. Het is aan ons om er gehoor aan te geven.

Meer lezen?

Door anderen gelezen