Terug naar overzicht

Carrière maken? Blijf in verbinding met je vrouwelijke energie

Categorie
Tekst
Joanne Wienen
Carrière maken? Blijf in verbinding met je vrouwelijke energie

Ooit het gevoel gehad dat je jouw vrouwelijke energie moest onderdrukken in een zakelijke omgeving? Happinez Festival spreker Carla Clarissa inspireert je die vrouwelijke energie juist in te zetten.

Sommige mensen zijn net als een kameleon. Ze passen zich makkelijk aan hun omgeving aan. Dat is soms heel handig, omdat die mensen zich in veel verschillende situaties kunnen redden. Maar wanneer je je altijd maar aanpast aan anderen, kun je de verbinding met jezelf kwijtraken. Zeker als je je langdurig moet aanpassen. Dit is wat er vaak gebeurt met vrouwen die werken in zakelijke milieus waar vooral ruimte is voor mannelijke eigenschappen en energie. In plaats van het vieren van hun feminiene kant en die in te zetten, drukken ze die kant van zichzelf weg. Veel vrouwen denken dat ze hard en zakelijk moeten zijn om serieus genomen te worden. Maar autoriteit wordt vooral afgedwongen wanneer mensen authentiek zijn. Dat betekent dus: ruimte maken voor je mannelijke én vrouwelijke kant.

Mannelijke en vrouwelijke energie

Iedere persoon handelt uit zowel mannelijke als vrouwelijke energie. De een misschien wat meer mannelijke, de ander meer vrouwelijke, maar ieder mens heeft beiden in zich. Traditioneel gezien valt onder mannelijke energie bijvoorbeeld kracht, het durven nemen van risico’s en pragmatisme. Onder vrouwelijke energie valt bijvoorbeeld introspectie, verbinding willen zoeken en trouw zijn aan je intuïtie. In de zakelijke wereld is doorgaans meer ruimte voor mannelijke kwaliteiten; het gevolg van de jarenlange dominantie van mannen in het bedrijfsleven. Hoewel die dominantie de laatste jaren aan het afnemen is, worden mensen met een hoge mate van mannelijke energie nog steeds gezien als sterker, betrouwbaarder en geschikter. Dit heeft als gevolg dat veel vrouwen die de arbeidsmarkt betreden vooral die mannelijke energie tot uiting laten komen, en hun vrouwelijke energie onderdrukken.

Wees trots op jouw vrouwelijke energie

Het tonen van vrouwelijke energie wordt in een typische kantoortuin (uitzonderingen daargelaten) al snel weggezet als onprofessioneel of zwak. Ook leadership coach en Happinez Festival spreker Carla Clarissa herkent dit. Zij had een topfunctie, maar voelde dat ze steeds verder van zichzelf af kwam te staan. Met andere woorden: ze gedroeg zich steeds mannelijker en onderdrukte haar vrouwelijkheid. Ze besloot het roer om te gooien en ontwikkelde een leiderschapsprogramma voor vrouwelijke leidinggevenden: de ‘Journey to Wholeness’. Het is als vrouw (en als man trouwens ook) namelijk helemaal niet nodig om die fenimiene kant te onderdrukken zodra je op een belangrijke positie komt te werken. Sterker nog: wie helemaal authentiek zichzelf durft te zijn, zal merken dat juist dát loont.

Carla Clarissa op het Happinez Festival

Benieuwd hoe je je vrouwelijke kracht inzet in het bedrijfsleven? Op het Happinez Festival in mei spreekt leadership coach Carla Clarissa over vrouwelijk leidership en de kracht van een sisterhood.

Lees ook…

Door anderen gelezen