Drie tips voor beginnende vegetariërs

Drie tips voor beginnende vegetariërs Drie tips voor beginnende vegetariërs Drie tips voor beginnende vegetariërs

Als je ‘dieraardiger’ wilt eten, is het belangrijk om erop te letten dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. 

In Happi.food helpen we je op weg met tips, plus verrukkelijke en voedzame recepten voor beginnende vegetariërs. Alvast een voorproefje.

  1. IJzer – Een belangrijk mineraal dat bloedarmoede kan voorkomen. IJzer uit vlees wordt makkelijker opgenomen dan ijzer uit planten. Eet daarom voldoende ijzerrijke producten zoals cacao, bonen, andijvie en gedroogde abrikozen. Combineer ze met voedingsmiddelen rijk aan vitamine C (paprika, sinaasappels, koolsoorten), omdat dit de opname kan verbeteren.
  2. Eiwitten – Tofu, tempé, bonen, linzen en noten zijn een goede bron van eiwit. Als je peulvruchten met granen combineert (bijvoorbeeld rijst en linzen, brood met hummus), dan krijg je alle aminozuren binnen waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Vooral het aminozuur lysine is belangrijk, een tekort kan leiden tot gebrek aan energie en haaruitval. Zwarte bonen, pinda’s en pompoenpitten zijn goede lysine-leveranciers.
  3. Omega-3 – Vis barst ervan, maar als je dat laat staan, kun je een tekort krijgen. Omega-3 is belangrijk voor het functioneren van de hersenen en het regelen van ontstekingsprocessen. Chiazaad, hennepzaad en lijnzaad(olie) zijn rijk aan omega-3 vetzuur. Wees als vegetariër matig met omega-6 rijke producten als zonnebloemolie en arachideolie omdat dit de opname van omega-3 kan blokkeren, en vul je voeding aan met omega-3 uit microalgen van de soort schizochytrium.
Volgend artikel
Op zoek naar vers? Vind een lokale boer!
Op zoek naar vers? Vind een lokale boer!