Groente om nooit te vergeten

Groente om nooit te vergeten Groente om nooit te vergeten Groente om nooit te vergeten

Creatieve foodstylist Ajda Mehmet bezit de gave om echt overal iets lekkers van te maken. Ze deelt haar kennis over al dan niet vergeten groenten, en maakt daar ook nog eens de verrukkelijkste recepten bij.

Geschild, in stukjes gesneden, besprenkeld met zout of gedompeld in limoen: ik ben opgegroeid met het eten van koolraap. We aten het als ontbijt, lunch, als onderdeel van het avondeten of als snack tussendoor. Meestal samen met een paar in stukjes gesneden komkommer, tomaat en wat zwarte olijven.

Net broccoli
Nieuw eten ontdekken als kind ging altijd volgens hetzelfde format, waar mijn vader het nieuwe eten aan iets linkte wat ik al lekker vond. Dat ging ongeveer zo:
Papa: ‘Proef dit eens.’
Ik: ‘Wat is het?’
Papa: ‘Het smaakt als, eh, broccoli.’
Me: ‘Ok… Mmmm, lekker! Wat is het?’
Papa: ‘Koolraap.’
Dat werkte bij al het eten dat ik als kind voor het eerst probeerde, zelfs als iets niet in de buurt kwam bij de smaak van broccoli. Toch kon ik het altijd wel waarderen – simpelweg omdat ik het linkte met iets wat ik lekker vond.

Alien-achtige stengels
Mijn vader vond ze zo lekker dat ze nooit lang in de koelkast bleven liggen. Zo gauw we ze in huis hadden werden ze gepeld en opgegeten, meestal al onderweg naar de tafel, fris en vers. Ik schaam me er dan ook niet voor dat ik pas een paar jaar geleden ontdekte hoe koolraap er ongepeld uitziet.
Steeds vaker zie je koolraap inclusief de alien-achtige stengels en het blad, prachtig en eetbaar. Als je koolrapen met blad en stengel bij de groenteboer ziet liggen, neem ze dan mee: in het loof zitten veel voedingstoffen, helemaal in de paarse koolrapen die je overigens ook rauw in een salade kunt doen. Zo gauw je de koolraap pelt, komt het ivoorkleurige vlees tevoorschijn, dat wat zoeter smaakt – een beetje zoals broccolisteeltjes, maar dan minder bitter.

Koolrabi

Ajda’s koolrabi salade

Super gezond
In koolraap zit meer vitamine C dan in sinaasappelen, maar het zit ook vol met magnesium, calcium en ijzer, wat voor gezonde tanden en tandvlees en een goed werkend immuunsysteem zorgt. De kool heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen – vooral de paarse kool, omdat hier anthocyanen in zitten. Dit zijn kleurstoffen die zelfs de ontwikkeling van kankercellen tegen schijnen te kunnen gaan. Reden genoeg om deze prachtige veelzijdige groente vaker te gebruiken: het is nog heel betaalbaar en makkelijk verkrijgbaar ook.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Hoe je maak je koolraap klaar?
Ottolenghi eet koolraap het liefst fijngesneden in luciferformaat, maar als ik mocht kiezen zou ik zou gaan voor rauw, met een beetje zout en limoen.
Maar als ik zin heb in iets bijzonders, dan bereid ik koolraap als volgt:

Recept voor koolraap met polentacrumble
Week 100 gram polenta* in ruim water en laat een half uur staan. Giet af door een zeef en laat goed uitlekken.
Breng 2 liter water aan de kook en los hierin 1 groentebouillontablet op. Snijd de stengels en de harde onder kant van 4 koolrabi’s, 
halveer ze in de breedte, doe ze in de bouillon en kook ze in 15 minuten gaar. Zet ze naast elkaar in een ingevette oven schaal met de snij vlakken naar boven.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maal de polenta met 100 gram bloem, 1 eetlepel fijn gehakte 
rozemarijnnaaldjes, 100 gram Parmezaanse kaas en 100 gram boter tot een kruimelig deeg en verdeel het over de kool rabi’s. 
Zet de schaal in de oven en bak 
de schotel in ± 25 minuten goudbruin en gaar.

*Polenta is een traditioneel Italiaans gerecht gemaakt van maïsmeel. Omdat maïs glutenvrij is, is het een prima vervanger voor andere granen bij allergieën. De smaak van maismeel is romiger dan tarwe en vooral in combinatie met kruiden heel verrassend.

Lekker met:
Parmezaanse kaas vult de nootachtige smaak van gebakken koolraap perfect aan. Een flinke dot crème fraîche of yoghurt zou dit gerecht helemaal afmaken.

Meer gezonde recepten? Ontdek hier de fijne recepten van Happinez

Over auteur
Creatieve foodstylist Ajda Mehmet bezit de gave om echt overal iets lekkers van te maken. Ze deelt haar kennis over al dan niet vergeten groenten, en maakt daar ook nog eens de verrukkelijkste recepten bij.
Volgend artikel
Tara Stiles over Strala yoga, zwangerschap en gezond eten
Tara Stiles over Strala yoga, zwangerschap en gezond eten