Terug naar overzicht

“Is het drinken van melk niet een compliment voor de koe?”

Categorie
Tekst
Pauline Bijster
“Is het drinken van melk niet een compliment voor de koe?”

Leven is eigenlijk één groot compliment aan moeder aarde – dat is wat Pauline leerde van haar dochter.

Ik weet zeker dat kinderen wijzer zijn dan grote mensen. In ieder geval hebben ze een blik op de wereld die prettig open is. Die ik ook graag zou willen hebben. In ieder geval: mijn kinderen. Maar ik denk alle kinderen.

Laatst was ik bijvoorbeeld op stap met mijn oudste dochter en ik bestelde een zwarte koffie voor mezelf. Eigenlijk had ik meer zin in cappuccino maar ik wil graag eens afleren om melk in de koffie te drinken. Voor de lijn enzo. En voor het koeienwelzijn. Ik zou willen dat ik veganist zou kunnen zijn. ‘Het is wel lekker hoor, zwarte koffie, maar cappuccino vind ik toch lekkerder,’ zei ik hardop. Min of meer tegen mezelf.

Mijn dochter hoorde het en begreep niet waarom ik geen cappuccino had besteld.

Ze begreep ook niet waarom ik geen melk meer wil drinken.

Ik vertelde dat kalfjes heel snel bij de moeder weggehaald worden, zodat moeder koe genoeg melk gaat produceren, zodat wij mensen melk kunnen drinken. En dat ik dat een lastig concept vind.

Ze zei: ‘Maar dan is melk drinken toch eigenlijk een compliment?’

Ik vroeg haar wat ze bedoelde.

‘Het is simpel, mam. Het is een compliment voor de koe, om melk te drinken en melk lekker te vinden. Want die koe heeft iets gemaakt voor ons, waar wij van genieten. Dat heeft ze heel goed gedaan, moeder koe.’

Ik weet niet of je een veganist hiermee kan overtuigen van het nut van melk drinken maar ik vond het een mooie redenatie. We complimenteren moeder koe met haar melk door ervan te drinken. We complimenteren het graan, door het brood te eten. We complimenteren de planten die wortels en broccoli voor ons maken, en de katoen voor onze kleren, de koffie en de thee. De kippen voor de eieren. We complimenteren het gist als we bier drinken, en ga zo maar door. De hele supermarkt is zo een groot compliment aan moeder aarde. Alles wat we consumeren, wat we eten, gebruiken, dragen, we complimenteren de olie als we autorijden zelfs. Alles waar we mee spelen, wat we inademen – alles is eigenlijk een fantastisch compliment aan de aarde. Als ik hier over nadenk, krijg ik tranen in mijn ogen.

Ik heb het niet zelf bedacht.

Ik heb het van mijn dochter geleerd.

Dit blog is een compliment aan haar.

Door anderen gelezen