Hoe kom ik de winter door? Zo tover je je huis om in een wellness-oord

Hoe kom ik de winter door? Zo tover je je huis om in een wellness-oord Hoe kom ik de winter door? Zo tover je je huis om in een wellness-oord Hoe kom ik de winter door? Zo tover je je huis om in een wellness-oord

De grond kleurt oranje en donkerrood met gevallen bladeren, de temperatuur daalt en we trekken ons samen met de natuur terug: het najaar is dé periode om te cocoonen. Zo wordt je huis een wellness-oord, een plek om op te warmen en op adem te komen.

Aandacht voor je omgeving

Het fijne aan hotels, wellness-oorden en spa’s is dat ze je een rustig, kalm gevoel geven. Over elk klein detail is nagedacht, en dat voel je. Je wordt niet overvallen door prikkels, alles heeft rustgevende tinten, er is muziek die je rustig maakt en je wordt omringd door weldadige geuren en warmte die je als een deken omhelst. Dat kun je thuis ook nabootsen. Voordat je begint aan een warm bad, of je insmeert met olie en gaat zitten met een goed boek kun je je omgeving ontdoen van afleiders. Dat verlaten kopje of ontbijtbordje op tafel, de stapel kleding op de stoel, of de berg met tijdschriften en papieren op tafel. Ruim een beetje op, en je zult zien dat je daarna veel beter kunt ontspannen.

Neem een prinsessenbad

Als je klaar bent met opruimen is het tijd om in bad te gaan. Jezelf de tijd en aandacht gunnen om er een echt ritueel van te maken, daar gaat het om. Zo kregen prinsessen in de zeventiende eeuw op het eiland Java voorafgaand aan hun bruiloft een mandi lulur-behandeling. Lulur betekent ‘de huid bedekken’ en een mandi lulur was een uitgebreid programma van massages, pakkingen en bloemenbaden.

Het hele ritueel – compleet met raad van wijze vrouwen, pakkingen in specerijenmengsels en genoeg kurkuma om je hele badkamer geel te kleuren – is wellicht wat omslachtig voor in je eigen huis. Maar je kunt je ook al een prinses voelen door in bad te gaan met bloemblaadjes, ontspannende badmelk of gedroogde rozenblaadjes. Geuren hebben onbewust veel invloed op je emoties en gevoel, en wanneer je je hier extra op focust, word je met elke inademing weer iets meer ontspannen.

Balsem je ziel

Smeer jezelf na een warm bad in met een natuurlijke body olie. Doe een klein beetje olie in je hand, wrijf het uit over beide handen en ‘stempel’ de olie vervolgens op je lichaam – zo gebruik je nooit teveel. Voel hoe je huid dit opneemt, en soepel wordt. De olie zorgt ervoor dat je huid gevoed wordt en zacht blijft; het is het noodzakelijke onderhoud van het schild dat ons beschermt tegen de buitenwereld, letterlijk en figuurlijk. Maar de huid is ook een zintuig waarmee we met diezelfde wereld in contact staan. We voelen ermee. Kou, warmte en scherpe dingen, maar ook aanraking. Aanraking hebben we nodig. De huid insmeren met olie geeft een onderhuidse boodschap door: je kunt je pantser even afleggen, de wereld is vriendelijk en je bent er welkom. Het is een ode aan je lichaam en het bevestigt je bestaan. Het is balsem voor je ziel.

De troost van warmte

Je voelt het als je na een warme dag op een tropisch strand loopt – de warmte die je voelt als je met je voeten over het zand beweegt is troostrijk. Een omhelzing die ervoor zorgt dat je ontspant en je gelukkig voelt. Als het in de winter kouder wordt, kun je dit gevoel in je huis nabootsen. Maak een kruik of een kersenpitkussen warm en kruip onder een warm dekentje. Met een kop thee, een boek, je kind, je kat. Een bron van warmte die je lief is, daar gaat het om. Want dat is uiteindelijk de belangrijkste functie van een ritueel: het brengt je terug naar je basis. 

Meer lezen over zelfliefde?

Word een meester in zelfliefde met deze 5 rituelen.

Volgend artikel
Zelfliefde? Het versterkt je immuunsysteem
Zelfliefde? Het versterkt je immuunsysteem