Magnesium, het zenmineraal

Fotografie Marcel van Driel
Magnesium, het zenmineraal Magnesium, het zenmineraal Magnesium, het zenmineraal

Magnesium is net zo belangrijk voor ons als calcium, maar veel minder bekend. Dit veelzijdige mineraal is betrokken bij ontspanning, rust en stevigheid in je lichaam. Hoe werkt dat precies?

Prikkels

Elke keer dat je een beweging maakt – misschien wel honderdduizenden keren per dag – gaan er kleine elektrische prikkels door je lichaam die zorgen voor de aanspanning van spieren. Heb je last van spierkrampen, dan kan extra magnesium in de vorm van magnesiumrijke voeding of een supplement helpen om je spieren te ontspannen.

Bemiddelaar

In je lichaam vinden dagelijks honderden chemische reacties plaats. Enzymen en hormonen moeten worden gemaakt; voeding wordt omgezet in energie. Veel van die reacties hebben een bemiddelaar nodig, die de juiste stoffen bij elkaar brengt en goed met elkaar verbindt. Magnesium is de grote bemiddelaar bij ongeveer driehonderd verschillende processen.

Stress

Elke dag verliezen we een beetje magnesium. Dat is niet erg, want het kan makkelijk worden aangevuld door voeding. Maar bij stress verliezen we extra magnesium, wat minder makkelijk wordt aangevuld omdat we in zo’n periode niet goed eten. Het gebrek aan magnesium verergert de gevolgen van stress: een gespannen gevoel in je lijf, hoge bloeddruk, een gejaagd gevoel en moeite om in slaap te komen. Extra magnesium brengt je lichaam weer tot rust.

 

Volgend artikel
Recept: rode sla met bietjes
Recept: rode sla met bietjes