Recept: Arabische rijst met kip

Recept: Arabische rijst met kip Recept: Arabische rijst met kip Recept: Arabische rijst met kip

Eten verbindt: in elk land, elke cultuur is eten een sociale gebeurtenis die het lichaam en de geest voedt met nieuwe energie. Bij Marley Spoon – een bedrijf dat verse ingrediënten en lekkere recepten thuisbezorgd – staan daarom in december en januari gerechten op het menu van vluchtelingen die op zoek naar een nieuwe verblijfplaats in Europa.

Azad is gevlucht van de politieke onrust en geweld in Syrië. Hij woonde sindsdien kort in Turkije, Jordanië, Rusland en Vietnam, en nu sinds een aantal maanden in Duitsland. Sindsdien kookt hij met de vluchtelingenorganisatie Über den Tellerand. Azad heeft voor Marley Spoon het recept van zijn favoriete Syrische gerecht Kabsa opgeschreven. De geur en smaak van dit gerecht doet hem denken aan zijn thuis in Syrië.

Azad: “In Syrië is inmiddels niets meer vanzelfsprekend. De oorlog heeft alles vernietigd. Dat is waarom ik nu in Europa weer hele gewone dingen kan waarderen, zoals het werk als een chef in een keuken.”

Arabische rijst met kip, amandelen en rozijnen

Ingrediënten voor twee personen

  • 80 gram gele ui
  • 70 gram tomatenpuree
  • 100 gram tomaten
  • 1 teen knoflook
  • 100 gram wortels
  • 150 gram basmati rijst
  • 10 gram verse koriander
  • 300 gram kippenpoten
  • 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 kardemom
  • 20 gram geschaafde amandelen
  • 25 gram rozijnen

Bereiding

Pel de ui en knoflook en hak ze fijn. Schil de wortel en snij blokjes van ongeveer 1 centimeter. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Dep het vlees droog en snijd in ongeveer 2 centimeter grote stukken. Pak een middelgrote koekenpan met twee eetlepels olie en verhit op middelhoog vuur. Doe de ui in de pan en bak in ongeveer drie tot vijf minuten glazig. Voeg het vlees, de tomatenpuree, de tomaten, de wortel en de knoflook toe en bak alles ongeveer vijf minuten mee.

Doe ondertussen in een middelgrote pan 300 milliliter water en breng dit met een snuf zout aan de kook. Voeg daarna de rijst toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur op de laagste stand en laat met een deksel op de pan ongeveer 10 tot 12 minuten gaar koken. Neem dan de pan van het vuur en laat nog vijf minuten staan.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Na het vlees en de groenten vijf minuten te hebben gebakken, voeg de kruidenmix en 350 milliliter water toe. Laat alles vervolgens in ongeveer 15 tot 20 minuten op middelhoog vuur inkoken, totdat de groenten en het vlees beetgaar zijn en de saus licht ingedikt is.

Verhit de koekenpan ondertussen zonder vet op middelhoog vuur. Doe de amandelen in de pan en rooster ze in enkele minuten goudbruin, terwijl je ze steeds omroert. Hak vervolgens de koriander grof.

Schep de rijst met een vork om zodra deze gaar is. Meng de amandelen en rozijnen door de rijst. Breng de curry vervolgens met een snuf zout, peper en suiker op smaak en serveer met de rijst. Bestrooi het geheel met koriander.

Ga voor meer recepten – of voor een abonnement op een voedselbox – naar www.marleyspoon.nl. De winst van deze culinaire uitwisseling gaat naar een vluchtelingenorganisatie in Berlijn.

Volgend artikel
Ren je zen
Ren je zen