Recept: happy met hummus

Fotografie Foto credits: Marcel van Driel
Recept: happy met hummus Recept: happy met hummus Recept: happy met hummus

Het recept zou oorspronkelijk uit Israël komen, waar het zelfs wordt gezien als hét nationale gerecht. Maar hummus, een gezonde puree van peulvruchten, sesam, knoflook en olie, heeft inmiddels ook de rest van de wereld veroverd. We geven het basisrecept én een verrassende variatie met wortel.

Basisrecept voor hummus

Doe 250 gram gedroogde kikkererwten samen met 1 ½ theelepel bakpoeder in een kom. Giet er zo veel koud water bij tot ze ruim onderstaan en laat een nacht weken. Giet de kikkererwten af, doe ze over in een pan en voeg zo veel vers water toe tot ze een centimeter of drie onderstaan. Voeg ½ eetlepel bakpoeder toe en breng aan de kook. Laat 1 uur zachtjes koken tot de kikkererwten zacht zijn. Bewaar 1 kop van het kookwater en giet de rest af. Pel 1 grote teen knoflook en hak deze samen met wat zout heel fijn. Doe de kikkererwten samen met de zoute knoflook en 4 eetlepels witte tahin in een keukenmachine en draai tot een smeuïge massa. Voeg 3 eetlepels van het kookwater toe of zo veel als nodig voor een lekker zachte hummus; er moet nog maar een beetje stevigheid in zitten. Breng op smaak met citroen- of limoensap, eventueel nog wat extra tahin en zout. Doe de hummus in een mooie kom en giet er 2 eetlepels frisse olijfolie over. Bestrooi met wat geroosterd komijnzaad en zaätar – een gedroogd kruidenmengsel met o.a. oregano, tijm, sesam en peper.

Lekker met gebakken pita’s en rauwkost. Of op een volkorenpizza, als broodbeleg, als basis voor een vinaigrette, door de soep, bij geroosterde groenten en allerlei salades.

Hummus basisrecept
Hummus basisrecept

Wil je hummus met een smaakje uitproberen? Deze wortelvariant is heel lekker bij gebakken witvis:

Wortelhummus

Kook 100 gram gedroogde kikkererwten volgens het basisrecept hierboven. Doe 100 gram rode linzen in een kom met ruim water en laat een half uur staan. Giet het water af en doe de linzen over in een pan. Giet er zo veel water bij dat ze 2 centimeter onderstaan. Breng met een deksel op de pan aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Giet een eventueel restant vocht af en laat afkoelen. Schrap 1 winterpeen (± 200 gram) en snijd in stukken. Schud de zaadjes uit ½ rode peper en snijd in stukken. Snijd 1 teen knoflook in drieën. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekepan. Fruit hierin de wortel aan, samen met ½ theelepel komijn, de stukjes rode peper en knoflook. Doe er 2 eetlepels water bij en laat afgedekt 15 minuten stoven. Voeg ½ theelepel kurkuma en sap van ½ citroen toe en laat afgedekt afkoelen. Doe de kikkererwten, de rode linzen, de gestoofde wortel en 3 eetlepels tahin in een keukenmachine en draai tot een lekker smeuïge puree. Voeg eventueel wat kookvocht toe. Breng op smaak met citroensap, nog iets tahin en zout.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Serveer met bittere groenten zoals rettich, radicchio, koolrabi en paprika en stukjes warm platbrood.

Eet smakelijk!

Bewaren

Volgend artikel
Terug naar lichtheid
Terug naar lichtheid