Recept: traditionele challe

Fotografie Foto credits: Saskia van Osnabrugge
Recept: traditionele challe Recept: traditionele challe Recept: traditionele challe

Liefde is het geheime ingrediënt van brood. Je mengt, je kneedt, je draait, je kneedt nog eens, en brengt zo het deeg onder je handen tot leven.

‘Er is geen therapie, geen yoga-oefening, geen meditatie die je hoofd zo bevrijdt van negatieve gedachten als het ritueel van thuis brood bakken’, aldus M.F.K. Fisher. En welk brood past er beter bij de decembermaand dan de traditionele challe? De gevlochten strengen van challe, het traditionele joodse brood, symboliseren immers verbondenheid, warmte en liefde.

Bereiding

Meng 1 kilo patentbloem, 20 gram zeezout, 24 gram gist, 3,2 deciliter water, 4 eieren en 0,8 deciliter zonnebloemolie kort door elkaar. Laat het deeg 15 minuten staan en kneed het dan goed door elkaar. Laat het vervolgens 1,5 uur rusten op kamertemperatuur.
Kneed het deeg nog een keer en verdeel het in 5 gelijke porties. Rol hiervan 5 strengen van zo’n 40 centimeter lang en laat dit nog drie kwartier rijzen. Verwarm de oven voor op 170 ºC. Bestrijk het brood met de losgeklopte dooiers van 3 eieren en strooi er ruim maanzaad over. Bak het 40 à 50 minuten in de oven: let op dat het brood niet verbrandt.

Volgend artikel
Eten, yoga en mediteren met Tara Stiles
Eten, yoga en mediteren met Tara Stiles