Zo breng je je slaapkamer in balans

Zo breng je je slaapkamer in balans Zo breng je je slaapkamer in balans Zo breng je je slaapkamer in balans

Je slaapkamer is een heilige plek voor rust, dromen en intimiteit. Emanuelle Vos, kruidengeneeskundige in opleiding, founder van het platform High Radiance en Herbal Ambassador van Pukka geeft je een paar fijne tips hoe je je slaapkamer – maar ook jezelf – in balans kunt brengen om je ontspannen over te geven aan de nacht. 

‘We slapen gemiddeld 1 tot 2 uur minder dan zestig jaar geleden. Hoe komt dat en wat kunnen we er aan doen? We zijn in de eerdere artikelen ingegaan op welke kruiden je kunnen helpen ontspannen, we hebben een aantal rituelen gedeeld, een theeceremonie laten zien die je ook met beeld kunt vinden op de Instagram van Happinez en we bespraken slaaptips per dosha vanuit Ayurvedisch perspectief. In dit artikel meer over wat een goede nachtrust in de weg kan staan en hoe je je slaapomgeving zo gezond mogelijk houdt.

The Selfcare Podcast: alles over slaap

In De Selfcare Podcast – in samenwerking met Pukka – gaat Emanuelle Vos in gesprek met de experts op het gebied van slaap. In aflevering 3 is Eliane Bernhard (meditatie expert en oprichter van House of Deeprelax) te gast. Eliane vertelt over yoga nidra, een bijzondere yogavorm die je in de allerdiepste staat van ontspanning kan brengen. De podcast wordt afgesloten met een mini-les yoga nidra, zodat je het zelf kunt ervaren. Beluister hier de podcast.

Meegaan in het ritme van de natuur

Er zijn veel oorzaken die jouw ideale slaapritme onderbreken. We zijn tegenwoordig niet meer gewend mee te gaan met het ritme van de natuur. Het kunstmatige licht, blauw licht, verlicht onze huizen en we blijven hierdoor langer wakker. Dit gaat tegen ons natuurlijke bioritme in en zo gaat onze slaapkwaliteit achteruit.

Emanuelle Vos | Fotografie: Nina Olsson, @nourish_atelier

Voor een fijne slaapomgeving en slaapritme

Stress, angst, alcohol, jet lag en nachtdiensten hebben allemaal een negatieve invloed hebben op onze nachtrust. Hierdoor kunnen klachten als geheugenproblemen, wazigheid, meer angst, stemmingswisselingen, hunkeringen naar suiker en cafeïne, gewichtstoename, talloze spijsverteringsproblemen, diabetes en hart-en vaatziekte ontstaan. Het is belangrijk om te zorgen dat je voldoende slaapt en dat je alle tools inzet om je slaapkwaliteit hoog te houden. Hier een aantal tips om jouw slaapomgeving zo hygiënisch mogelijk te krijgen.

1. Opgeruimd en netjes

Een slaapkamer is alleen voor slapen en seks. Een heilige plek voor rust, dromen en intimiteit. Zorg dat de ruimte netjes is opgeruimd en je niet wordt afgeleid door andere spullen, was of werkpapieren. Een ideale slaapkamer heeft een temperatuur van 18 graden. Voor pitta-types is het extra fijn om te slapen in een koele omgeving.

2. Vermijd blauw licht

Laad je mobiele telefoon op buiten de kamer en voorkom dat het blauwe licht van technologie je ongewenst wakker houdt. De slaapkamer is het liefst donker. Je kunt hierbij denken aan verduisterende gordijnen om de kamer altijd naar wens donker te maken.

3. Zware dekens

Een warm bad kan je helpen ontspannen en heerlijke zware dekens worden vanuit Ayurveda ook gezien als een fijn hulpmiddel. De dekens geven extra gewicht op het lichaam zodat je dieper in je matras zakt en je dieper zou kunnen slapen.

Breng ook jezelf in balans voor de nacht

Behalve je slaapkamer is het ook belangrijk om jezelf in balans te brengen voordat je je bed instapt. Hiervoor heb ik ook een paar fijne tips.

Vaste bedtijden
Ga iedere avond op een vast tijdstip naar bed en sta iedere ochtend op een vast tijdstip op. Zo leert je lichaam wennen aan een ritme. Het zorgt er daarnaast voor dat je lichaam reageert op de regelmatige afgifte van de slaap regulerende hormonen serotonine en melatonine. Een onregelmatig slaappatroon kan dezelfde effecten hebben als een jet lag door verschil in tijdzones.

Bereid je mentaal en fysiek voor 
Vind jouw eigen manier om in de avond tot jezelf te komen voor ontspanning. Probeer een aantal avondrituelen, lees een boek, drink een kop caffeïnevrije thee of luister naar muziek of een rustgevende podcast. Bereid je mentaal en fysiek voor de nacht in te gaan.

Kalmerende voeding
Geen cafeïne! Gebruik geen stimulerende producten vlak voor bedtijd. Als je echt niet zonder kunt, neem het dan alleen in de ochtend. Kies in de avond voor een kalmerende drank en voeding. Haver, dadels, amandelen en bijvoorbeeld kruiden als: kamille, lavendel, nootmuskaat zorgen voor een heerlijke rustgevende werking.

Bewegen in de buitenlucht
Voldoende beweging overdag kan bijdragen aan een fijne nacht. Een half uurtje in de buitenlucht bewegen is al voldoende.’

Fijn slapen met Pukka

Om een goede nachtrust te bevorderen, heeft Pukka een fijne biologische avondthee genaamd Night Time: een blend met lavendel, haverbloem en lindebloesem. Heerlijk om te drinken voor het slapen gaan. Het Night Time supplement met valeriaan en ashwaganda, kruiden die helpen de natuurlijke slaap te ondersteunen, kun je ook gebruiken. Beide producten worden gemaakt met 100% biologische en Fair for Life gecertificeerde kruiden van de hoogste kwaliteit, geoogst op boerderijen over de hele wereld. Lees hier meer over Pukka’s benadering voor een betere nachtrust.

Live Q&A op 16 juni om 20.00 – 20.30 uur

Op woensdag 19 juni tussen 20.00 en 20.30 uur kun je Emanuelle alles vragen over totale ontspanning en je slaapkamer in balans brengen tijdens een live Q&A op het Instagram-account van @Happinez. Heb je al een prangende vraag? Stuur ons een DM.

Meer lezen over kruiden en slaap?

Volgend artikel
Leer je lichaam beter kennen met een spoedcursus bioritme
Leer je lichaam beter kennen met een spoedcursus bioritme