Leer je lichaam beter kennen met een spoedcursus bioritme

Leer je lichaam beter kennen met een spoedcursus bioritme Leer je lichaam beter kennen met een spoedcursus bioritme Leer je lichaam beter kennen met een spoedcursus bioritme

Het leren kennen van de eigen interne kalender levert veel voordelen op. Je leert niet alleen jezelf en je lichaam beter kennen, maar weet ook beter te reageren op gebeurtenissen en situaties. Daarom: een spoedcursus bioritme.

Wat is de leer van het bioritme?

Volgens de leer van het bioritme zijn er drie natuurlijke cycli in ons lichaam die ons gedrag beïnvloeden, op fysiek, emotioneel en intellectueel vlak. Deze curves bij elkaar staan bekend als ons bioritme. Bioritmiek gaat ervan uit dat mensen niet altijd volledige beschikking hebben over hun vermogens en bepaalde eigenschappen, maar dat deze cyclisch verlopen. Zo’n cyclus (en de vermogens die daarbij horen) loopt op, bereikt een maximum, neemt af en bereikt een minimum voordat het weer opnieuw begint. De overgangen (van ‘positieve’ naar ‘negatieve’ dagen en vice versa) zijn kritische dagen. Onstabiele dagen die sterk kunnen beïnvloeden hoe je je voelt of gedraagt.

Dit kun je ermee

Bewustzijn van je bioritmische kalender zorgt ervoor dat je jezelf goed leert kennen. Wie rekening houdt met zijn of haar bioritme weet bijvoorbeeld op welke dagen je prikkelbaar bent, wanneer je je uitgeput kan voelen of juist energiek. Het leert je op welke dagen je het scherpst bent en wanneer je geheugen je in de steek kan laten. Vanzelfsprekend kan inzicht hierin heel nuttig zijn.

Moet je je partner iets onaangenaams vertellen? Kies dan een dag uit dat hij/zij zich emotioneel in een positieve fase zit. Sta je voor een belangrijke beslissing? Hak de knoop door op het hoogtepunt van de intellectuele cyclus. En zit je in een negatieve emotionele fase? Wees dan even extra lief voor jezelf.

1. Fysieke cyclus

Deze cyclus reguleert lichamelijke kracht, energie, volharding, libido, vertrouwen, ambitie, weerstand, spijsvertering en vatbaarheid voor ziekten. Het beslaat een periode van 23 dagen.

Kritische dagen Op deze dagen is de kans groter dat je uit het niets heel boos wordt. Je bent sneller agressief en een tikje chagrijnig. De kans is groot dat je uit het niets uit je slof kan schieten of om niks boos wordt. Pas bovendien op met alcohol op deze dagen, hier ben je een stuk gevoeliger voor. Ook zou het risico op ongevallen groter zijn.

Hoogtepunt Je voelt je krachtig en energiek. Er is optimale kracht en uithoudingsvermogen aanwezig voor fysieke activiteiten. Dit zijn goede dagen voor lastige reizen, operaties, tandarts- en doktersbezoekje of inentingen.

Dieptepunt Absoluut geen zin om naar je werk te gaan? Grote kans dat je in het dieptepunt van je lichamelijke curve zit. Je bent extra gevoelig voor pijn en hebt weinig zin om te werken of iets te ondernemen.

2. Emotionele cyclus

Deze cyclus reguleert je emoties, zenuwstelsel, ontvankelijkheid, gevoeligheid, creativiteit en somberheid. Het beslaat een periode van 28 dagen.

Kritische dagen Grote kans dat je je op deze dagen emotioneel instabiel voelt. Een vinnige opmerking is zo gemaakt, je raakt gefrustreerd over zinloze dingen en je reageert traag.

Hoogtepunt Je voelt je beter dan ooit en ervaart veel harmonie. Je hebt zin om samen te werken met anderen. Dit zijn goede dagen voor examens, wedstrijden, publieke optredens, kennismakingen met nieuwe mensen en feestjes (als het weer mag).

Dieptepunt Negatieve gevoelens beïnvloeden teamwerk. Je krijgt zin om je terug te trekken en voelt je heel kwetsbaar.

3. Intellectuele cyclus

Deze cyclus wordt gelinkt aan alles wat met de ratio te maken heeft. Herinneringen, mentale alertheid, logisch denken en intellectuele reacties en ambities. Het beslaat een periode van 33 dagen. Dit wordt ook wel eens verstandelijke curve of intelligentie-cyclus genoemd.

Kritische dagen Op deze dagen kun je maar beter geen lastige taken uitvoeren maken, want je geheugen werkt niet zo goed mee. Je bent sneller geneigd je te vergissen, vindt het moeilijk om je te concentreren en hebt een verzwakt reactievermogen.

Hoogtepunt Op positieve dagen ben je in staat om snel iets nieuws te leren, kun je dingen makkelijker onthouden en heb je een sterk aanpassingsvermogen. Probeer op dit soort dagen belangrijke beslissingen te nemen.

Dieptepunt Concentreren? Ho, maar. De aandacht is op deze dagen ver te zoeken. Zorg dat je op deze dagen vooral dingen dóet, want denken is op deze dagen niet het sterkste punt. Bovendien vind je het lastig om je verbaal goed uit te drukken.

Jouw persoonlijke bioritme

Via een berekening kun je zien welke dagen kritiek zijn en wanneer je je juist op je hoogtepunt bevindt. 


Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Waarom yoga ook voor je handen wonderen kan doen
Waarom yoga ook voor je handen wonderen kan doen