Terug naar overzicht

Dagje naar Assen? Dit zijn de hotspots van de Drentse hoofdstad

Categorie
Fotografie
Tekst Dorien Vrieling
Dagje naar Assen? Dit zijn de hotspots van de Drentse hoofdstad

De wat kleinere steden van Nederland zijn vaak minstens zo leuk als de grote. Wat dacht je van Assen, een gemoedelijke stad met een bijzonder museum en een grote keus aan vintagewinkels? Houd je van vintage, dan slaag je hier zeker. 

Door dit museum leer je Drenthe én de wereld anders kennen

Het leukste museum van Assen is zonder twijfel het Drents Museum. Je kunt er altijd wel een verrassende tentoonstelling bekijken. Op dit moment is er bijvoorbeeld de grote archeologische expositie Iran – Bakermat van de Beschaving, met heel veel schatten (sieraden, bronzen wapens, kleitabletten met spijkerschrift) uit een van de oudste culturen van de wereld. De vaste collectie is een mooie mix van kunst en bijzondere (Drentse) archeologische vondsten, zoals het beroemd geworden veenlijk van het Meisje van Yde.

Drents Museum, Brink 1

Hier maak je een lekkere boswandeling

Altijd leuk om tijdens een dagje struinen door de stad ook wat groen mee te pakken. Het Asserbos is daar een heel geschikte plek voor: gelegen midden in de stad, mét kinderboerderij. Het is een van de oudste bossen van Nederland, en een deel ervan is nog steeds oerbos.

Ben je op pad met kinderen? Dan is dit beslist een leuk natuur-uitje

Als je kinderen al op een leeftijd zijn dat ze wandelen ‘sáái’ vinden, moet je ze het Boomkroonpad eens laten zien. Daar wandel je over een pad hoog langs de toppen van de bomen. Het ligt in Drouwen, met de auto goed te bereiken vanaf Assen.

Boomkroonpad, Steenhopenweg 4, Drouwen

Nooit meer iets missen van Happinez? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Op zoek naar een mooi kinderboek? Kijk even bij Rapunsel

Voor een leuk kinderboek of ander cadeautje moet je bij Rapunsel zijn. Toen de vorige kinderboekenwinkel uit Assen verdween, besloten Lidwien en Loekie dat de stad niet zonder kon. Ze begonnen Rapunsel, een winkel die liefde voor kinderboeken ademt.

Rapunsel, Brink 27

Lekker uit eten in het hart van Assen

Wil je je dagje Assen culinair afsluiten, dan zijn restaurant Touché en De Poort van Assen (beiden gelegen in het centrum van de stad) fijne opties. Allebei bieden verschillende vegetarische opties, De Poort van Assen ook veganistisch. Ga je nog naar een theatervoorstelling of film in theater De Kolk, dan ben je er vanaf deze twee restaurants in een oogwenk.

Touché, Markt 20
De Poort van Assen, Weierspoort 27

Dit zijn de fijnste vintage-adresjes van Assen (en het zijn er lekker veel)

Het voordeel van een iets minder grote stad is dat er ook minder kapers op de kust zijn als je op zoek bent naar gave vintage vondsten. Zo vind je bij King Vintage vind je bijzondere spullen, die vaak een rock-‘n-roll-randje hebben. In hetzelfde pand zit de Noabershop (letterlijk: ‘de burenwinkel’), waar je van alles en nog wat vindt: er worden planken ‘verhuurd’ aan mensen die hun eigen spullen verkopen, maar je kunt er ook een Thaise massage krijgen of boeken per kilo kopen. Bij de sympathieke Hippe Kringloop kun je ook gezellig iets drinken of eten. En dan is er ook nog kringloopwinkel Het Goed.

King Vintage en De Noabershop, Rolderstraat 9

Hippe Kringloop, Brunelstraat 77

Het Goed, Blokmakerstraat 4

Door anderen gelezen