De zoektocht naar een verborgen paradijs

De zoektocht naar een verborgen paradijs De zoektocht naar een verborgen paradijs De zoektocht naar een verborgen paradijs

Wie droomde er als kind niet van een glansrijke carrière als avonturier, die de meest spannende en wilde avonturen beleefde? Bij ontdekkingsreiziger, bioloog en fotograaf Arita Baaijens is het niet bij dromen gebleven: zij ging echt op reis.

Liederen van de woestijn

In augustus is het boek Desert Songs van Arita Baaijens verschenen, over haar zoektocht naar het paradijs in Centraal-Azie. Van 17 januari tot en met 10 april is in De Ketelfactory in Schiedam de tentoonstelling ‘Search for Paradise’ te zien, over de zeven jaar lang durende zoektocht van Arita naar het paradijs – waar ze eerder in Happinez ook al verhalen over schreef. Volgens de overlevering zou dit legendarische paradijs zich bevinden in de gouden bergen van de Altai. Tijdens haar laatste expeditie onderzocht Arita waarom sommige plekken in de plaatselijke cultuur als heilig worden ervaren. Daarnaast bestudeerde ze hoe landschap en geest zich in het gebied tot elkaar verhouden.

Experimentele kaart

Op een experimentele kaart legde Baaijens vast hoe haar geest reageerde op het landschap waar zij vier maanden te paard doorheen trok. Zo ontstond een kaart die emoties relateert aan een fysieke omgeving. Het resultaat is fascinerend: haar geest bleek veel meer waar te nemen dan ze had kunnen vermoeden.

Voor meer informatie over de tentoonstelling ‘Search for Paradise’ kun je een kijkje nemen op de website van De Ketelfactory. Voor meer informatie over Arita en haar reizen, ga naar www.aritabaaijens.nl

Volgend artikel
Inez van Oord wint beste Spirituele boek van 2016
Inez van Oord wint beste Spirituele boek van 2016