Dagje Den Haag? Dit zijn de allerleukste adresjes van de hofstad

Dagje Den Haag? Dit zijn de allerleukste adresjes van de hofstad Dagje Den Haag? Dit zijn de allerleukste adresjes van de hofstad Dagje Den Haag? Dit zijn de allerleukste adresjes van de hofstad

Je merkt het al meteen als je het station uit komt gelopen: er staat altijd net een wat stevigere bries, je merkt dat je vlak bij zee bent. Den Haag heeft een sfeer die onvergelijkbaar is. Wat je misschien nog niet wist: het is een uitstekende plek om te winkelen, heerlijk te eten en cultuur te snuiven.

Zoete-aardappelpannenkoeken eten bij Pistache

Opvallend hoeveel leuke lunchtentjes er in Den Haag zitten. Neem bijvoorbeeld Pistache, een kleurige (uiteraard pistachegroene) zaak in een prachtig oud pand waar je kunt genieten van bijvoorbeeld hun signature dish, de zoete-aardappelpannenkoeken. Of van wafels met vers fruit, of… Alles is gezond, supervers, vaak bio.

Pistache, Noordwal 1

Deze conceptstore wordt beheerd door wel 25 (!) lokale ontwerpers

Een groep van 25 lokale ontwerpers heeft samen Collectiv opgezet, een grote conceptstore waar je allerlei leuks kunt vinden: tassen, sieraden, meubels, prints… Je kunt er ook terecht voor koffie met iets lekkers.

Collectiv, Prinsestraat 5a

Den Haag barst van de vintage winkeltjes

Den Haag is erg geschikt voor een tour langs vintage en tweedehands winkeltjes. Alleen al met de Schroeder-winkels ben je wel even zoet: er zijn er maar liefst acht, waarvan twee op de Piet Heinstraat. Lekker neuzen dus. Ook bij Spooky and Sue vind je veel moois, niet alleen kleding, maar ook interieuraccessoires en kleine meubeltjes.

Schroeder, o.a. Piet Heinstraat 25 en 69
Spooky and Sue, Conradkade 34

Scheveningen is leuk, maar in dit prachtige natuurgebied kom je echt tot rust

Als je meer dan een dagje naar Den Haag gaat, ga je vast ook even uitwaaien. Scheveningen is hartstikke leuk, maar als je juist wat rustiger wilt wandelen kun je beter richting Wassenaar gaan. Daar ligt natuurgebied Meijendel, een van de mooiste stukjes van Nederland. Bos, hoge duinen, waterplassen en een grote variatie aan planten en dieren: een heerlijke plek om op adem te komen.

Meijendelseweg 40-42 (parkeren), Wassenaar

Lekker lunchen in deze hippe huiskamer

Ook al zo’n goeie, sfeervolle lunchplek: Haver. De sfeer is er een beetje huiskamerachtig hip, en de kaart is royaal. Pancakes, zelfgebakken taart, een stevige courgette-kikkererwtenburger of shakshuka, hier vindt iedereen wel iets lekkers (er zijn veel vega opties).

Haver, Reinkenstraat 103

Echt een fijn eigenzinnig zaakje, dat is BAR en ZO

BAR en ZO is zo’n winkel die je dagje weg de moeite waard maakt, gewoon omdat je ‘m in een andere stad niet tegenkomt. ‘Good coffee & green living’ is het motto. Je vindt er plantjes, keramiek, allerlei producten van lokale ontwerpers en ondernemers, tweedehands kleding… en ja, je kunt er dus ook koffie drinken.

BAR en ZO, Prins Hendrikstraat 103

Hier wil je een keer geweest zijn, al was het maar om ‘De stier’ te zien

Je kunt geen dagje Den Haag doen zonder even langs de hofvijver te wandelen. En ja, als je er dan toch bent ligt een bezoekje aan het Mauritshuis voor de hand. In dit voormalige stadspaleis vind je een heleboel wereldberoemde kunstwerken van Nederlandse schilders als Jan Steen, Rembrandt en Johannes Vermeer. Een van de meest indrukwekkende schilderijen is ‘De stier’ van Paulus Potter (ga er maar eens, op een afstandje, recht voor staan). Ook als je niet zo’n kunstfan bent, is het prachtig ingerichte gebouw de moeite waard.

Mauritshuis, Plein 29

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Deze film is voor iedereen met een passie voor muziek
Deze film is voor iedereen met een passie voor muziek