Dit zijn de leukste hotspots van Haarlem (het zijn er lekker veel!)

Dit zijn de leukste hotspots van Haarlem (het zijn er lekker veel!) Dit zijn de leukste hotspots van Haarlem (het zijn er lekker veel!) Dit zijn de leukste hotspots van Haarlem (het zijn er lekker veel!)

Voor een dagje shoppen ben je misschien geneigd naar het vlakbij gelegen Amsterdam te gaan, maar Haarlem is zeker zo leuk. Het barst er van de originele winkeltjes, musea en bijzondere historische panden, en de sfeer is er uiterst gemoedelijk. 

Een begrip in Haarlem: interieurzaak Sjakies

Wie Haarlem zegt, zegt Sjakies. In de twee winkels vind je de gaafste fair trade spullen, vaak in opdracht van Sjakies gemaakt. Denk kleden, kussens, lampen, behang, servies, verf, sieraden… Je kunt beter vragen wat níet.

Breestraat 34, Koningstraat 34

Fijn, gemoedelijk plekje voor koffie: Mica

Twee zussen begonnen koffiebar Mica, waar alles wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Hun koffie is de moeite van het proeven waard, en vergeet ook niet de vegan wafels te checken. De bijzondere ‘marmeren’ kopjes waar de koffie in geschonken wordt, zijn te koop.

Kleine Houtstraat 103

In deze concept store hoef je je nooit te vervelen

Alles wat ze bij Nyhavn verkopen is duurzaam of tweedehands. Accessoires, kleding, verzorgingsproducten, meubels en kunst. Je kunt er ook lunchen en koffie drinken, en veel van de producten komen uit Haarlem zelf: sapjes van Bos, soep van Lizzy Kookt, koffie van Moyee. Nyhavn is een bruisende, creatieve plek, waar je ook workshops kunt volgen.

Koningsstraat 15

Typisch Haarlem: hofjes. Dé manier om de stad te ontdekken

Toegegeven, vroeger waren er nog veel meer hofjes in Haarlem, maar het zijn er nog steeds twintig. Een leuke manier om de stad te leren kennen, is het maken van een hofjeswandeling. Die leidt je bijvoorbeeld naar Hofje van Oorschot, een mooi aangelegde binnentuin in hartje Haarlem. Via de Haarlemse VVV kun je de wandeling gratis downloaden.

Ook al zo’n unieke winkel, waar alles ‘groen’ is

Bijna alles staat in het teken van plantjes bij My Deer’s, de winkel van grafisch ontwerper Maaike Koster. Haar creativiteit is voelbaar in de winkel, waar alles is gemaakt van eerlijke materialen. Kunst, planten, design en sieraden: een fijne plek voor een cadeautje. Je kunt er ook een van Maaike’s gelimiteerde prints kopen.

Schagchelstraat 12

Mooie wandelplek: de Haarlemmerhout

Aan de rand van de stad ligt het oudste stadsbos van Nederland: de Haarlemmerhout. Eigenlijk bestaat de Haarlemmerhout uit drie delen: het bos, een stadspark én een natuurgebied bij een landgoed. Het stadspark heet de Kleine Hout en leent zich goed voor een wandeling, die je kunt afsluiten in het leuke Eethuis Nurks in de Hout. Het park ligt op loopafstand van het centrum.

Eethuis Nurks in de Hout, Hertenkamplaan 1

Goeie lunchplek (ook voor vegans): Native

Weer zo’n stijlvol tentje waar je er in Haarlem een heleboel van vindt: Native. Je kunt hier lekker de hele dag ontbijten, wat een goeie uitvinding toch, dat all day breakfast. De kaart bevat ontzettend veel opties – allerlei soorten sandwiches, maaltijdsalades, geweldige taartjes- en veel is plantaardig.

Breestraat 23

Een van de vele bijzondere musea van de stad: het Teylers Museum

Voor een middelgrote stad heeft Haarlem ontzettend veel musea. Het is moeilijk kiezen, maar een van de meest bijzondere is het Teylers Museum. In het rijksmonument (een van de vele die Haarlem rijk is) kun je een combinatie van kunst, wetenschap en natuur bekijken. Dat levert vaak intrigerende tentoonstellingen op, zoals op dit moment ‘Sirenen, Saters en Sfinxen’ (over mythische wezens in de kunst).

Spaarne 16

Objecten voor in huis van over de hele wereld

In ‘wonderwarenhuis’ DPRTMNT vind je allerlei moois op het snijvlak van kunst en interieur. De eigenaren -een interieurontwerper en een kunsthistorica- halen hun spullen van over de hele wereld. Veel van wat je hier kunt kopen is ecologisch en duurzaam geproduceerd – voor heel verschillende prijzen.

Gedempte Oude Gracht 79

 

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Dagje Utrecht? Dit zijn de leukste terrasjes die je zeker niet wilt missen
Dagje Utrecht? Dit zijn de leukste terrasjes die je zeker niet wilt missen