Dit zijn de leukste events van oktober: van World Food Day tot een zandmandala in Haarlem

Dit zijn de leukste events van oktober: van World Food Day tot een zandmandala in Haarlem Dit zijn de leukste events van oktober: van World Food Day tot een zandmandala in Haarlem Dit zijn de leukste events van oktober: van World Food Day tot een zandmandala in Haarlem

Hoera, het is herfst (en bijna herfstvakantie)! Dat betekent dat er weer veel leuke festivals en andere events georganiseerd worden. Zo kun je in Haarlem toekijken terwijl vier monniken werken aan een zandmandala, maar ook duiken in de wereld achter je voedsel op World Food Day. 

Expositie bij de stadstuinwinkel: bewonder ’topmodellen van de natuur’

Jarenlang was Anouk van Pel een van de vaste vormgevers van Happinez. Nu exposeert ze bij STEK, de Rotterdamse stadstuinwinkel, haar schilderijen van bloemen. Anouk is gefascineerd door de schoonheid van bloemen, die ze ‘de topmodellen van de natuur’ noemt. Ze zegt: ‘Mijn werk maakt je ervan bewust dat hun pracht een momentopname is. Het is als een reminder: het leven is kort, dus geniet ervan!’ Er zijn ook prints te koop.

De schilderijen van Anouk zijn te zien bij STEK tot en met zaterdag 3 november.

Bekijk werk in uitvoering: vier monniken maken een zandmandala

Een mandala van zand maken, da’s monnikenwerk. Letterlijk, want dit precieze klusje met prachtig resultaat wordt in Haarlem uitgevoerd door vier Indiase monniken. De monniken maken de mandala om geld in te zamelen voor een nieuwe studieruimte in hun klooster, Drepung Gomang. Van 25 tot en met 28 oktober kun je de mandala elke dag komen bekijken, van half negen ’s ochtends tot half zeven ’s avonds. Als je in de buurt woont kun je dus mooi het werk in uitvoering én het eindresultaat bewonderen. Meer informatie vind je bij Kadam Chöling.

Samen koken voor het goede doel: het is Oktober Kookmaand

Misschien wel het leukste evenement van oktober, en eentje dat je helemaal zelf kunt organiseren: een bijzonder etentje. Elk jaar organiseert Microkrediet voor Moeders het initiatief Oktober Kookmaand. Iedereen die houdt van koken, kan zich aanmelden op kookmaand.nl/aanmelden. Je pakt vervolgens zo uitgebreid als je wilt: of het nu een driegangendiner voor familie wordt, een high-tea voor vrienden of een lunch voor je buren. Iedere gast vraag je een bedrag te doneren voor Microkrediet voor Moeders. Meer weten? Alle uitleg vind je bij Oktober Kookmaand.

Duik in de wereld achter je eten op World Food Day

Wat is het verhaal achter ons eten? En kunnen wij in Nederland iets doen om de honger in de wereld op te lossen? Tijdens het gratis toegankelijke festival World Food Day in ‘s-Hertogenbosch kun je talloze talkshows en workshops, films en een streekmarkt bezoeken. Alles heeft te maken met (de toekomst van) ons eten. Er zijn ook excursies waar je aan mee kunt doen, bijvoorbeeld naar de Bioboerderij en naar een anti-verspillingsfabriek. Ook voor kinderen is er veel leuks te doen, zoals een bezoekje aan de Frietmachine en een workshop ‘aardappelportret maken’.

World Food Day, 13 oktober van 11 tot 18 uur in ‘s-Hertogenbosch

De mooiste voorwerpen uit ‘de wereld van de islam’

Kommen, schalen, borden, kannen en tegels beschilderd in de prachtigste motieven: bij de tentoonstelling Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam kun je je eraan vergapen. Het Haagse Gemeentemuseum laat 300 voorwerpen zien die tussen 900 en 1900 gemaakt zijn in Islamitische culturen. Er valt trouwens nog meer te beleven: schrijvers, koks en muzikanten brengen een ode aan de schoonheid van deze voorwerpen. Een voorproefje van al het moois vind je op de site van het Gemeentemuseum.

 

Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam is te zien tot en met 3 maart 2019

Zin in een flink eind wandelen? Dit zijn de mooiste plekken om uit te waaien

Volgend artikel
Dagje Rotterdam? Dit zijn de hotspots van Manhattan aan de Maas
Dagje Rotterdam? Dit zijn de hotspots van Manhattan aan de Maas