Heerlijke chaos in de keuken

Fotografie Fotografie en recept door Simone van den Berg
Heerlijke chaos in de keuken Heerlijke chaos in de keuken Heerlijke chaos in de keuken

Koken is emotie. Wat je op tafel zet hangt immers van zo veel dingen af: tijd, energie, gelegenheid en stemming. Met haar kookboek wil foodfotograaf en blogger Simone van den Berg recht doen aan die variatie: van royaal tot eenvoudig, van slow tot snel.

Het hele leven van Simone van den Berg speelt zich in de keuken af: het is haar bedrijfsruimte, een plek om tot rust te komen en de plek waar ze haar creativiteit de vrije loop laat. Uit de dagelijkse chaos op die plek ontstond de inspiratie voor haar boek Heerlijke Chaos. Simone fotografeerde al voor heel veel kookboeken en blogt over eten, maar dit is haar eerste boek.

Een eigen kookboek, was dat een droom van je?

Een droom is misschien een groot woord, maar het was zeker iets waar ik zo en nu en dan over fantaseerde. En het grappige is dat het echt heel anders is om je eigen kookboek te maken! En leuk!

Je boek heet ‘Heerlijke chaos’. Waar zit ‘m dat chaotische in?

In mijn chaotische aard, maar vooral ook in het chaotische van ons leven. De keuken is het hart van ons huis, maar ook van mijn werk en dat creëert soms de nodige chaos. Maar uit die chaos ontstaat dan wel weer allerlei lekkers. Heerlijke chaos dus.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Ben je een rommelige kok?

O, dat is een gewetensvraag… Ik vind zelf dat het wel meevalt, maar mijn man heeft daar heel andere ideeën over. Laat ik het zo zeggen: ik probeer het zeker te verbeteren, want te veel rommel werkt niet prettig in de keuken.

Het klinkt alsof je voor jouw recepten geen overdreven nette mise-en-place nodig hebt, klopt dat?

Dat klopt wel denk ik, ja. Met uitzondering misschien van het recept voor de spring rolls, want daar komt het nodige snijwerk aan te pas voor je kunt gaan rollen. Maar uiteindelijk is het bij alle recepten, dus ook die van mij, wel handig om enige voorbereiding te hebben. Overdreven netjes zal het niet zijn in ieder geval…

Je boek verschijnt in de nazomer. Wat is nu typisch een recept uit het boek dat goed bij deze tijd van het jaar past?

Dat zijn er best veel, maar het eerste dat in me opkomt is de chocoladepavlova met noten. Het perfecte dessert voor een late nazomer met misschien nog nèt een keer een BBQ met vrienden in de tuin. En is het erg warm, dan kun je de pavlova gemakkelijk minder zwaar maken door hem te combineren met fruit in plaats van noten.

Normaal gesproken richt jij je op de foto’s, nu ook op de recepten. Hoe was het om beide te combineren?

Recepten en foto’s maak ik wel vaker voor mijn blog, dus die combi was niet helemaal vreemd. Tijdens de shoots was dat natuurlijk wel anders, want nu moest ik behalve fotograferen ook nog zorgen dat de recepten werden gemaakt en/of voorbereid. Dus dat was wat hectischer dan normaal. De voorbereiding deed ik zoveel mogelijk de dagen voor de shoot en tijdens de shootdagen kookte een goede vriendin van me.

Smaakte het naar meer?

Haha… Eerst maar eens afwachten hoe de verkoop van deze gaat lopen, maar als het aan mij ligt zeker!

Benieuwd naar Simone’s recepten? Probeer alvast haar lasagne met zoete bietjes uit:

Lasagne met bietjes

RECEPT

Lasagne van geroosterde zoete bietjes met geitenkaas

4 personen | 1 uur 45 minuten

  • 8 bieten van verschillende
    kleuren
  • 3 el olijfolie
  • 3 uien, fijngesnipperd
  • 60 g roomboter
  • 60 g bloem
  • 500 ml slagroom
  • Peper en zout
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 el rozemarijn, fijngehakt
  • 1 el tijm, fijngehakt
    (alleen de blaadjes)
  • 100 g geitenkaas
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • Rucola, om te serveren
  • Bieslook

ovenschaal
steelpan

Verwarm de oven voor op 225 °C. Borstel de bieten schoon onder de kraan, droog af en verpak per stuk in aluminiumfolie. Rooster in een ovenschaal circa 45-60 minuten. Prik met de punt van een mes in een bietje om te zien of het gaar is. Haal uit de oven en laat even afkoelen. Fruit de uien met de olijfolie in een pannetje langzaam, tot ze zacht en glazig zijn. Draai de temperatuur van de oven terug naar 180 °C. Smelt de roomboter in een steelpannetje, voeg bloem toe en roer tot er een papje ontstaat. Laat even garen en voeg dan al roerend beetje bij beetje de slagroom toe. Laat nog even indikken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Snijd de afgekoelde bieten in dunne plakken en bouw de lasagne op in een kleine ovenschaal. Begin met een laagje biet, daarna een schepje uien en vervolgens een scheut saus. Ga door met het maken van laagjes tot alles op is of je vorm vol zit. Strooi wat fijngehakte rozemarijn en tijm over de lasagne, verdeel er brokjes geitenkaas over en eindig met Parmezaanse kaas. Bak de bietjeslasagne 30 minuten en serveer met een handje rucola en verse bieslook.

Eet smakelijk!

Heerlijke Chaos, Simone van den Berg (Uitgeverij: Nieuw Amsterdam)

Bewaren

Volgend artikel
Alledaags geluk van foodblogger Ella Mills
Alledaags geluk van foodblogger Ella Mills