Dit zijn de leukste events in september: van mediteren voor vrede tot het Waanzin Festival

Dit zijn de leukste events in september: van mediteren voor vrede tot het Waanzin Festival Dit zijn de leukste events in september: van mediteren voor vrede tot het Waanzin Festival Dit zijn de leukste events in september: van mediteren voor vrede tot het Waanzin Festival

’t Is weer voorbij, die mooie zomer… Maar de nazomer staat voor de deur. Dat betekent dat er weer van alles te doen is – theatervoorstellingen, mooie exposities, concerten en festivals. Deze events in september wil je niet missen.

Hoe vrouwen de moderne cannabiswereld vormgaven

Tot 23 september kun je nog een bezoek brengen aan ‘We are Mary Jane: women of cannabis’. Deze bijzondere tentoonstelling vestigt de aandacht op de rol van vrouwen in de geschiedenis van cannabis. Zo was Mary Rathbun (bijnaam: Brownie Mary) met haar ‘magische brownies’ een pionier op het gebied van medicinale wiet en richtte Mila Jansen in de jaren zestig een voorloper van de coffeeshop op in Amsterdam.

We are Mary Jane: women of cannabis’ is nu te zien in het Hashmuseum, tot en met 23 september

Samen mediteren voor wereldvrede

Met een grote groep mensen mediteren, en zo ervaren hoe jouw innerlijke vrede jezelf én je omgeving beïnvloedt? Dat kan tijdens het gratis toegankelijke evenement World Peace Meditation in Amsterdam. Het thema is wereldvrede: kun je, door samen te mediteren, een verschil maken en bijdragen aan een vrediger samenleving? Op het programma staat onder andere een geleide meditatie door Niels de Stürler Boekwijt (voorzitter van stichting Enlight), een verbindende oefening door Johan Noorloos en een healing session door Joël van der Putten.

World Peace Meditation, vrijdag 1 september, Gashouder Amsterdam (gratis toegankelijk, wel even online aanmelden).

Wat doen we met onze tijd?

Wat is het heerlijk om tijd te hebben om te lummelen – én wat is het fijn om onze tijd te vullen met dingen die ons inspireren en energie geven. Die tegenstelling, daar gaat de muzikale voorstelling Stil de Tijd van MATZER Theaterproducties over. Actrice Nanette Edens probeert die momenten te vinden dat ze loskomt van de tijd, maar tegelijkertijd werkt ze zichzelf richting een burn-out. Nanette’s spel wordt begeleid door de muziek van Jet Stevens en Tessa Zoutendijk, het decor komt van de beroemde ontwerper Maarten Baas.

De voorstelling is vanaf 13 september te zien in verschillende theaters in het land.

Zangeres Neda Boin liet zich inspireren door Een Cursus in Wonderen

Zangeres Neda Boin is net terug uit Amerika, waar ze in de beroemde San Quentin gevangenis (waar Johnny Cash ooit een legendarisch optreden gaf voor de gevangenen) een groot concert heeft gegeven. Nu is het tijd voor haar thuisbasis: op vrijdag 7 september geeft Neda met haar band een concert in Rotterdam, het eerste Nederlandse concert na het uitbrengen van haar album ‘The Light Has Come’. Ken je Neda nog niet? Ze was in 2015 een van de finalisten van The Voice of Holland -alle stoelen draaiden voor haar. Voor haar album liet ze zich inspireren door het boek Een cursus in Wonderen. Kaartjes zijn online te bestellen.

Het eerste concert van Neda Boin is op 7 september in Theater Islemunda te Rotterdam.

Wat een tas vertelt over zijn eigenaar

Een tas is een bron van verhalen. De tas zelf, maar vooral de inhoud ervan, vertelt veel over de eigenaar. Zeker als die eigenaar een vluchteling is. In Tassenmuseum Hendrikje zijn de tassen en bezittingen te zien van vluchtelingen die nu in azc’s in de regio Amsterdam wonen. ‘The stories we carry’, heet de tentoonstelling veelzeggend.

‘The stories we carry’ is nu te zien in Tassenmuseum Hendrikje Amsterdam, tot en met 4 november

Wat is normaal, en mogen we nog wel ‘anders’ zijn?

Wat is normaal, en wat is abnormaal? En mogen we nog wel afwijken van de norm? Tijdens het Waanzin Festival onderzoeken kunstenaars, filosofen, wetenschappers én ervaringsdeskundigen die vragen. Ze kijken ook naar de invloed van moderne technologie –internet in het bijzonder- op ons gedrag. Heeft de mens het nog wel voor het zeggen, of bepalen Facebook en Google wat kan en niet kan? Met onder meer de uit Syrië gevluchte psychiater Aram Hasan, filosoof Joeri Kooimans, cabaretier Kiki Schippers en een heleboel anderen.

15 september, Waanzin Festival, TivoliVredenburg in Utrecht

‘Sacred Songs’ viert de stem van de vrouw

De stem van vrouwen wordt gevierd tijdens ‘Sacred Songs –Women’s Voices in De Duif in Amsterdam. Dat gebeurt letterlijk, want er treden vrouwelijke artiesten op die fantastisch kunnen zingen, maar ook figuurlijk. In de geschiedenis van de muziek én van religieuze stromingen hebben vrouwen een grote rol gespeeld, ook al is die rol niet altijd erkend. Karima el Fillali zingt soefi-gedichten, Psallantes Trio brengt meditatieve liederen en Miriam Abouseif zingt Marialiederen uit de Koptische kerk. Kaartjes zijn verkrijgbaar via https://sacredsongs.stager.nl/web/tickets/227674

Vrijdag 28 september in De Duif, Amsterdam

Muzikale vrouwen met een missie

Op 19 september begint de derde editie van muziekfestival NewLands, met dit jaar als thema: ‘An ode to women’. Zo kun je hier onder andere genieten van een openingsconcert van de Catalaanse sopraan Nuria Rial en de Syrische mezzosopraan Dima Orsho, bijzondere ensembles en andere optredens. Prachtige muziek dus, die samenkomt om een brug te slaan tussen de Arabische, Perzische en Westerse wereld

19 september tot 23 september, NewLands Festival, verschillende locaties in Amsterdam

Zin om iets leuks te doen met je nieuwe vlam? 8 tips voor een geweldige zomerse date

Volgend artikel
Weekendje weg? Waai stijlvol uit in Friesland
Weekendje weg? Waai stijlvol uit in Friesland