Dit zijn de leukste events van november: van Moderne Hippie Markt tot docu-festival

Dit zijn de leukste events van november: van Moderne Hippie Markt tot docu-festival Dit zijn de leukste events van november: van Moderne Hippie Markt tot docu-festival Dit zijn de leukste events van november: van Moderne Hippie Markt tot docu-festival

Als je dacht dat het seizoen van festivals en andere leuke events nu voorbij was, hebben we nieuws voor je: in november is er van alles te beleven. Je kunt bijvoorbeeld naar documentairefestival IDFA, of naar de Moderne Hippie-markt.

Spectaculair optreden van Colin Benders en Metropole Orkest

De Utrechtse muzikant Colin Benders ken je misschien van toen hij zich nog Kyteman noemde, en het prachtige ‘Sorry’ componeerde. Inmiddels maakt hij een ander soort muziek (waarbij zijn eigen trompet geen rol meer speelt), maar zijn live performances zijn nog steeds even meeslepend.

Tijdens het Bossche festival November Music treedt hij op samen met het Metropole Orkest, dat ieder jaar op het festival staat, steeds weer met een andere gast. Benders en het orkest gaven vorig jaar op het Amsterdam Dance Event al een spectaculair optreden, dit is je kans om ook mee te maken hoe ze hun krachten bundelen. Het concert duurt een uur; na de pauze zie je het Metropole Orkest samen met r&b-duo Ibeyi.

Metropole Orkest & Colin Benders, vrijdag 8 november. Kaarten koop je hier.

Lekker struinen tussen de kraampjes op de Moderne Hippie Markt

Mooi op tijd voor de feestdagen organiseren Moderne Hippies en Kameleon Concepts weer een Moderne Hippie Markt. Wat dat inhoudt? Een middag lekker struinen over een grote overdekte markt (in de Amsterdamse Westerunie), tussen de kraampjes met eerlijke en duurzame kleding, beautyproducten, sieraden, schoenen en leuks voor in je interieur.

De Moderne Hippie Markt is op 25 november in de Westerunie, Klönneplein 4-6, Amsterdam

Films over wetenschap in Nijmegen

Voor de vierde keer vindt in Nijmegen het International Science Film Festival plaats. Je kunt er films zien over wetenschap in breedste zin – niet alleen over ‘harde’ bètawetenschap, maar bijvoorbeeld ook over gezondheid. Zo is er de autobiografische film ‘Family shots’, waarin filmmaker en kersverse vader David Sieveking de wereld over reist om met wetenschappers te praten over de zin en onzin van vaccineren – en ondertussen zijn weg probeert te vinden in het vaderschap. Na afloop van veel films kun je een ‘talk’ bijwonen, waarbij bijvoorbeeld verder gepraat wordt met de filmmaker.

InScience Film Festival duurt van 7 tot en met 11 november, in Arthouse Lux en andere locaties in Nijmegen

Drie weken staat Den Haag in het teken van bezielde muziek

Wanneer wordt muziek heilig? Misschien wel zodra er bezieling in zit. Daarom vindt vanaf 17 november in Den Haag het festival Sacred Songs plaats. Artiesten uit binnen- en buitenland brengen eeuwenoude heilige teksten en poëzie uit verschillende religies en culturen tot leven op een manier die van nú is. Op zondag 25 november worden bijvoorbeeld acht splinternieuwe psalmen ten gehore gebracht, geschreven door onder anderen Freek de Jonge en Ramsey Nasr en gezongen door zangers van Cappella Amsterdam. Ook is er een concert van de beroemde Servische zangeres Divna Ljubojevic, die byzantijnse gezangen brengt. Zelf zingen? Er zijn ook workshops.

Festival Sacred Songs, van 17 november tot en met 2 december op diverse plekken in Den Haag.

Ontdek alles over de bewegingskunst tai chi op dit festival

Altijd al benieuwd geweest wat tai chi precies inhoudt, of ben je juist een gevorderde beoefenaar? Op het jaarlijkse Taijiquan Festival (tai chi is hetzelfde als taijiquan) in Utrecht kun je alle facetten van de Chinese bewegingskunst ontdekken. Het gaat over de spirituele kant van taichi, maar ook over de vechtsport. Er zijn allerlei workshops, er is een informatieve markt en er zijn verschillende wedstrijden die je kunt bijwonen.

Taijiquan Festival, zondag 11 november in sportcentrum Olympos, Uppsalalaan 3, Utrecht.

Bekijk zoveel films als je kan op hét documentairefestival: IDFA

Van 14 tot en met 25 november kun je op veertien verschillende locaties in Amsterdam genieten van de beste documentaires. De films op IDFA, hét documentairefestival van Nederland, komen van over de hele wereld. Geen idee welke film(s) je wilt zien? Op de website van IDFA kun je kiezen uit verschillende thema’s, zoals maatschappij, human interest en natuur & milieu.

IDFA, 14 tot en met 25 november op verschillende locaties in Amsterdam.

Deze opera gaat over een heldin die al eeuwen inspireert

Wel eens gehoord van Hildegard von Bingen? Ze was een powervrouw avant la lettre: deze middeleeuwse componiste en mystica stichtte kloosters, wist alles van geneeskunst, maakte lange reizen én sprak vrijuit over de vrouwelijke seksualiteit. En dat allemaal in de twaalfde eeuw. Niet zo gek dus, dat ze nog steeds inspireert. In de opera Hildegard wordt haar verhaal naar 2018 gehaald. Sopraan Wynanda Zeevaarder ‘speelt’ Hildegard.

Hildegard, van 8 november tot en met 1 december te zien in o.a. Nijmegen, Zwolle, Utrecht en Groningen.

 

Volgend artikel
Op zoek naar een goed sinterklaascadeau? Bij deze bijzondere winkels vind je het zeker
Op zoek naar een goed sinterklaascadeau? Bij deze bijzondere winkels vind je het zeker